HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Nisan 2013 Cuma - 14:52

Belediyeden ilaç gibi kurs

Gaziemir Belediyesi tarafından Yeşil Mahalle Cumhuriyet Semtevinde düzenlenen Go Oyununa yaşlılar ve Alzheimer hastaları yoğun ilgi gösteriyor. Go oyunu, Alzheimer hastalığının önüne geçmede önemli etkiler gösteriyor.

Belediyeden ilaç gibi kurs

İZMİR - Düzenlediği kurslarla her yaştan vatandaşın hayatlarına dokunan Gaziemir Belediyesi, Go Oyunu kursuyla Alzheimer hastalığına ilaç oluyor. Belediyenin Yeşil Mahalle Semtevinde düzenlediği kursa yaşlılar ve Alzheimer hastaları yoğun ilgi gösteriyor. Her hafta Perşembe günü Güçlü Yılmaz ve Ukari Yasuda Yılmaz tarafından verilen kurslara Gaziemir Emekli Sen Şubesi üyeleri de katılıyor.
 
Uzakdoğu’da 4 bin yıldır oynanan bir strateji oyunu olan ve beynin bütünsel işleyişi ile her yaştan oyuncu için sağlık kaynağı olduğu belirtilen “go” oyunu Alzheimer hastalığıyla mücadelede etkin rol oynuyor. Beyin egzersizi ile zihni genç tutan, bakış açısı ve muhakeme yeteneğini geliştiren go oyununun okullarda öğrencilere ders olarak verilmesi gerektiğine değinen Go İzmir Derneği üyeleri ve Go oyunu eğitmenleri Güçlü Yılmaz ve Ukari Yasuda Yılmaz, oyunun insanlar üzerindeki etkisini şöyle anlatıyorlar: “Go oyunu özellikle beyindeki belli bir noktayı canlandırıyor. Bunu bir müzik, bir de go oyunu sağlıyor. Güzel arkadaşlıklar kurulmasını sağlayan oyun, anaokulundan başlayarak, çocuklarda matematiksel zihin gelişimlerine katkı sağlıyor. Oyunda yenmeyi ve yenilmeyi öğrenen çocuklar, yaşamın gerçekleriyle yüzleşmeyi öğreniyorlar.” Gaziemir Belediyesi, 16. Gaziemir Ulusal ve Uluslararası Çocuk Şenliği’nde düzenleyeceği Kuşaklararası Goizm etkinliğiyle oyunun tanınmasına önemli bir katkı koyacak.
 
GO OYUNU NASIL OYNANIR
Go bir alan oyunudur. 19×19’luk bir tahtada 181 siyah ve 180 beyaz taşla oynanır. Oyun sırasında bu taşların hepsi kullanılmayabilir. Yeni başlayanlar oyunu öğrenmek için 9×9’luk, temel teknikleri ve mantığı kavramak için de 13×13’lük tahtalarda ısınabilirler. Oyuna siyah başlar, oyuncular sırayla tahtadaki yatay ve dikey çizgilerin kesişim noktalarına taş koyar. Go’da kendine özgü bir taş tutuşu vardır: taşlar ikinci parmak ile üçüncü parmağın uçları arasında -ikinci parmak altta, üçüncü parmak üstte olacak şekilde- tutulur ve tahtaya bu şekilde konur. Tahtaya konan taşlar hareket etmez, esir alınıp tahtadan kaldırılmaları dışında konuldukları yerde kalırlar. Taşların arasında herhangi bir hiyerarşi bulunmaz, bütün taşlar eş değerdedir; sadece oyun sırasında bazı taşların daha önemli ya da önemsiz bir konuma gelmesi yani mutlak surette korunması ya da rahatlıkla feda edilebilmesi söz konusudur. Oyunun amacı alan çevirmektir. Oyuncular bir yandan kendi alanlarını genişletmeye, bir yandan da rakibin alanlarını bozmaya çalışır. Taş grupları arasında yaşanan savaşların ardından, iki taraf da alanları kesinleşip tahtada alınacak daha fazla puan olmadığına kanaat getirerek pas geçince oyun sona erer. Oyun sırasında esir alınan taşlar rakibin alanlarına yerleştirilir, geriye kalan boş noktalar sayılarak galip belirlenir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da personele iletişim eğitimi
Bornova Belediyesi vatandaşa sunulan hizmet sırasında yaşanan iletişim ...
‘Yüzülebilir Körfez’e doğru: Günde 2 bin metreküp çamur!
İzmir Körfezi'nde ‘yüzülebilir deniz’ hedefiyle devam eden dip tarama ...
Giysi Bankası'nda mutluluk öyküsü
Kurulduğu günden bu yana binlerce vatandaşın giyim ihtiyacını karşılayan ...
 
Başkan Tartan'dan üreticilere destek
Türkiye’nin En Temiz Köyü ödüllü Bademler’in el değmemiş doğası içinde ...
Karşıyaka'dan Özer Kırca'ya büyük vefa
Karşıyaka Belediyesi, Karşıyaka Spor Kulübü Başkanlığı ve Onur Kurulu ...
Türkiye’de bir ilk: Çeşme’de engelsiz plaj keyfi
Türkiye’nin engelliler için özel olarak tasarlanan tek plajı “Engelsiz Plaj” sezonu açtı.
 
Atatürk'ün 10 lirasıyla kurulmuştu yeniden faaliyette
Seferihisar’da tarih yeniden canlandı. 1926 yılında kurulan ve 1934 yılında ...
Başkan Kocaoğlu'na Filistin övgüsü
Filistin Büyükelçisi Nabil Maarouf, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Başkan'dan İşçi Partililer'e 'İnce' ziyaret
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, İşçi Partisi (İP) Güzelbahçe ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva