HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Nisan 2013 Cuma - 14:45

‘Yüzülebilir Körfez’e doğru: Günde 2 bin metreküp çamur!

İzmir Körfezi'nde ‘yüzülebilir deniz’ hedefiyle devam eden dip tarama çalışmasında önemli bir aşamaya gelindi. Ragıp Paşa Dalyanı önüne kadar gelen taramalarda her gün 2 bin metreküp çamur, gemilerle Hekim Adası'na taşınıyor.

‘Yüzülebilir Körfez’e doğru: Günde 2 bin metreküp çamur!

İZMİR - AA ekibi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD Genel Müdürlüğü ortaklığıyla Çiğli açıklarında devam eden Büyük Körfez Projesi Akıntı İyileştirme Kanalı çalışmasını görüntüledi.

İzmir Körfezi'ne güneyden giren suyun, kuzeydeki sığlaşma nedeniyle dışarıya çıkamamasının yarattığı kirliliği önlemek amacıyla geçen yıl temmuz ayında başlayan çalışma kapsamında kuzeyde 13 kilometre uzunluğunda 250 metre genişliğinde ve 8 metre derinliğinde bir sirkülasyon kanalı oluşturulacak. Yaklaşık 5 yılda tamamlanması beklenen proje ile körfez içinde dönen suyun yüzde 20 artacağı, su kalitesinin hızla iyileşeceği belirtiliyor.

Çalışmanın diğer ayağında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, güney bölgesinde İzmir Limanı'na büyük tonajlı gemilerin girebilmesini sağlamak amacıyla 16 metre derinliğinde bir gemi yaklaşım kanalı açacak. Bu kanaldan giren su, güneydeki sirkülasyon kanalından körfez dışına çıkacak.
     
DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi uzmanlarının belirlediği güzergahta devam eden Akıntı İyileştirme Kanalı çalışması kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi, "Meltem" isimli, saatte 4 bin metreküp kapasiteli kesici emici tarama gemisi, "İmbat" isimli römorkör ve bir zodyak, TCDD ise DLH'ya ait "Kazar" isimli ekskavatör gemisi ve taşıma amacıyla kullanılan 2 duba gemisiyle tarama faaliyetini sürdürüyor.


50 SANTİMETREDEN 4 METREYE
Tarama gemisi "İmbat"ın her gün deniz zeminini oyarak çıkardığı 2 bin metreküp çamur, duba gemilerle 17 mil uzaklıkta Urla açıklarındaki Hekim Adası'na taşınarak kuruması için toprağa seriliyor. Meles, Arap ve Bostanlı dere ağızlarında başlayan çalışma, derinliğin 50 santimetreye kadar düştüğü Ragıp Paşa Dalyanı önüne kadar ilerledi. Çalışma kapsamında bugüne kadar 1 milyon metreküpü aşkın çamur çıkarıldı ve bölgedeki derinlik 4 metreye ulaştırıldı. Çalışma ile 1800'lü yılların sonundan 1980'lere kadar balık yetiştirme çiftliği olarak kullanılan Ragıp Paşa Dalyanı'nın deniz altında kalan setleri de kaldırılıyor.

İki kurumun birlikte hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduğu ÇED Raporu'nun ise haziran ayında onaylanması bekleniyor. Raporun onay görmesi halinde "Meltem" gemisinin taradığı çamur doğrudan boru hattı aracılığıyla Çiğli'deki İZSU'ya ait Atıksu Arıtma Tesisi yanında oluşturulacak kurutma alanına pompalanacak. Duba gemilerinin kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle saatte 800 metreküp taşınabilen çamur kapasitesi boru hattı sayesinde saatte 4 bin metreküpe çıkacak. Çalışmanın hızlandırılması amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yeni tarama gemileri için sipariş verebileceği de belirtiliyor.
     
“BENZERİNE RASTLAYAMADIK”
Çalışmalarla ilgili bilgi veren İZSU Genel Müdürü Ahmet Hamdi Alpaslan, "Türkiye'nin denizde yürütülen en önemli çevre projesi" olarak nitelendirilen proje için üniversite, yerel yönetim, bakanlık ve kamu kurumlarının örnek bir işbirliği yaptığını belirterek şöyle konuştu:
"ÇED Raporu ile ilgili çalışmalar tamamlandı, dosyamız bakanlığa sunuldu. Onay alındığında çalışma hızlanarak devam ediyor. Şu anda bize müsaade edilen alanlarda 1 milyon metreküpü aşan bir malzemeyi temizledik. Henüz işin başındayız. Bu 5 yıllık bir çalışma süresini kapsıyor. Ne kadar yol kat edersek o kadar avantajlı olur düşüncesiyle çalışmalara başladık. Şu anda malzemenin çok uzak bir bölgeye gemilerle taşınması nedeniyle istediğimiz hızda gidemiyoruz. Hedefimiz İZSU'nun kendi arazileri ve kıyı kesimindeki bölgelere aktarmak ve yaymak. Son teknoloji bir sistemle çalışıyoruz. İş modeli açısından da bir çok orijinal özellik içeriyor. Bu çalışmanın benzerine dünyada başka bir denizde rastlamadık."

Çıkarılan malzemeyle ilgili çevresel kaygılar bulunduğunun hatırlatılması üzerine Alpaslan, çıkan malzemenin ağır metalleri barındıran tehlikeli atık olmadığını, kum ve kilden oluştuğunu söyledi.

Alpaslan, şunları kaydetti: "Böyle bir çalışma ilk kez yapıldığı için çamurun tehlikeli olduğu izlenimi oluştu. Değişik derinliklerden 84 kritere göre analiz yapıldı. Deniz dibinden çıkan malzeme ağır metal barındıran bir atık değil, ağırlıklı olarak kum ve kilden oluşuyor. Bunlar bizim yararlanacağımız malzemeler. Mesela kum, İzmir için zor bulunan bir malzeme. Bunun piyasaya sunulması imkanını da bulabileceğiz. Çıkan malzemenin talibi çok. Şu anda bu konudaki çalışma devam ediyor. Malzemenin Harmandalı Çöp Deponi Alanı ve taş ocaklarında örtü malzemesi olarak kullanılması seçeneği değerlendiriliyor. Çevreye hiçbir zarar söz konusu değil tam tersine büyük katkı sağlayacağız. Zaman içinde bu projenin kıymeti anlaşılacaktır."

     
KÖRFEZ TEMİZLİĞİNİ KADINLAR YÖNETİYOR
Sirkülasyon kanalıyla ilgili tüm çalışmalar, İZSU Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Tülay Yılmaz ve Dereler Bakım ve Körfez Tarama Şube Müdürü Fatma Mesutgil tarafından yönetiliyor.

Daire Başkanı Yılmaz, çıkan malzemenin Kuş Cenneti'ndeki Çilazmak Dalyanı'nda kuş üreme havuzlarının yapımında kullanılmasının da gündemde olduğunu, ayrıca Çamaltı Tuzlası'nın da set iyileştirilmesi için bu malzemeden talep ettiğini açıkladı.

Haziran ayında onay alınması halinde hızlanacak projeyle 2-3 yıl içinde körfezde gözle görülen değişiklikler yaşanacağını, sirkülasyon oranındaki artışı her an izleyebilecek bir sistemle çalıştıklarını ifade eden Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı kıyı tasarım projesiyle eş zamanlı olarak İzmir Körfezi'ni farklı bir geleceğin beklediğini dile getirdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Megaköylüye cevaben 13 Nisan 2013 Cumartesi 12:29

Seçim yaklaştıkça büyükşehir faaliyetlere başladı demiş, cahilliği burdan ortaya çıkıyor..Aziz Kocaoğlu başa geldiğinden beri bu proje için çalışıyor, gemiler alınıp üniversitelerle işbirliği yapılalı yıllar oldu, aç da oku !

Yorumu oyla      13      5  
private35 13 Nisan 2013 Cumartesi 12:22

megaköylü yine kendini göstermiş :) menderes ve gedizi bakanın arıtsın ki derelere pislik gelmesin.Belediye bu işi 1 yıldır yapıyor, Burham Özfatura ve çakmur zamanında körfezin hali neydi şimdi ne oldu? Buradan size ekmek çıkmaz.Bu gemilerin ihalesi yapıldı yerli firma aldı bunların hepsi süreç anlatmak kolay oluyorda anlaşılmasıyla ilgili ciddi sıkıntılar var.

Yorumu oyla      13      5  
megaköylü 13 Nisan 2013 Cumartesi 10:56

seçim yaklaştıya.büyükşehir yine faaliyete başladı.biz bu masalları çok dinledik.bu yönetimle bu körfez dahada kirlenir.koskoca izmir adliyesinin yanındaki leş gibi bir dereyi bile ıslah edemiyenler,körfezimi temizliyecek.hiç güleceğim yoktu.

Yorumu oyla      11      10  
tc güzel izmir 13 Nisan 2013 Cumartesi 09:27

Yapılan çalışma çok bilimsel ve doğru, körfez bitti çığırtkanlığı yapanların daha iyi bir fikirleri varsa çıksınlar söylesinler.Çıkan çamuru da Melih Gökçek alabilir.Etrafa atmak için lazım olur..

Yorumu oyla      15      5  
MEHMET 13 Nisan 2013 Cumartesi 02:02

GÜZEL İZMİRİN GÜZEL KALMASI İÇİN KÖRFEZ TEMİZLİĞİNE EMEK SARFEDEN HERKESE TEŞEKKÜR EDERİM.

Yorumu oyla      16      5  
TC misafir 12 Nisan 2013 Cuma 20:38

körfez temizliği adına bence öncelikle yapılması gereken diğer illerin pisliklerini de buraya taşıyan gediz nehrindeki kirliliğin giderilerek hem körfezi hem de nehrin bulunduğu yerlerdeki tarım arazilerinin toprak temizliğinin sağlanmasıdır. ayrıca izsu'nun altyapısı sağlamlaştırılmalı ve olası kanalizasyon deşarjının önüne geçilmeli son aşamada ise dip taramasıyla bu temizlik perçinlenmiş olur aksi takdirde bu temizlik havada kalır.

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Giysi Bankası'nda mutluluk öyküsü
Kurulduğu günden bu yana binlerce vatandaşın giyim ihtiyacını karşılayan ...
Başkan Tartan'dan üreticilere destek
Türkiye’nin En Temiz Köyü ödüllü Bademler’in el değmemiş doğası içinde ...
Karşıyaka'dan Özer Kırca'ya büyük vefa
Karşıyaka Belediyesi, Karşıyaka Spor Kulübü Başkanlığı ve Onur Kurulu ...
 
Türkiye’de bir ilk: Çeşme’de engelsiz plaj keyfi
Türkiye’nin engelliler için özel olarak tasarlanan tek plajı “Engelsiz Plaj” sezonu açtı.
Atatürk'ün 10 lirasıyla kurulmuştu yeniden faaliyette
Seferihisar’da tarih yeniden canlandı. 1926 yılında kurulan ve 1934 yılında ...
Başkan Kocaoğlu'na Filistin övgüsü
Filistin Büyükelçisi Nabil Maarouf, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
 
Başkan'dan İşçi Partililer'e 'İnce' ziyaret
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, İşçi Partisi (İP) Güzelbahçe ...
Değirmenci’den kritik ‘Bütünşehir’ uyarısı
İl Genel Meclisi Nisan ayı olağan toplantısında konuşan Başkan Serdar ...
Ve İzmir ‘barış için’ Diyarbakır’a gidiyor!
İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu toplantısında barış sürecine ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva