HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Nisan 2013 Perşembe - 19:47

Değirmenci’den kritik ‘Bütünşehir’ uyarısı

İl Genel Meclisi Nisan ayı olağan toplantısında konuşan Başkan Serdar Değirmenci ‘Bütünşehir Yasayı’yla birlikte tasfiye edilecek olan kurumların hizmet alımı ve ihaleler gerçekleştiremeyeceğini ve bu yanlış düzeltilmezse köylere 1 yıl boyunca büyük ölçüde hizmet gidemeyeceğini açıkladı.

Değirmenci’den kritik ‘Bütünşehir’ uyarısı

Yusuf TOMRUK/EGEDESONSÖZ - İzmir İl Genel Meclisi Nisan ayı olağan toplantısında gündeme öncesi konuşan Meclis Başkanı Serdar Değirmenci, kamu oyunda büyük tartışmalara neden olan ve Kasım 2012’de yürürlüğe giren büyükşehir yasası nedeniyle köylerin 1 yıl boyunca hizmet alamayacağını belirterek, “Yeni yasayla birlikte çok büyük bir eksiklik ve yanlış ortaya çıktı. Bu yanlışın düzeltilmesi gerekiyor. 6360 sayılı kanunun geçici 1. maddesinin 1. bendinde aynen şöyle diyor: ‘Bu kanunla tüzel kişiliği kaldırılan belediye il özel idaresi ve köylerden oluşan veya kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren amaçları ortadan kalkacak olan mahalli idare birlikleri, ilk mahalli idareler genel seçiminde geçici tüzük hükmündeki yönetmeliğe göre tasfiye olur. Tüzüklerine hüküm bulunmayan hallerde bu kanunun devir, tasfiye ve paylaştırmaya ilişkin hükümleri uygulanır. Bu birlikler kanunun yayımı tarihinden itibaren, yeni personel istihdam edemezler, taşınır ve taşınmaz mal elde edemezler. Kendilerine ait taşınır veya taşınmaz mal satamazlar, hizmet alımına ilişkin sözlenme ve borçlanma yapamazlar’ bu yanlışın düzeltilmesi lazım” dedi.
 
KÖYLERE HİZMET GİDEMEYECEK
Serdar Değirmenci İl Özel İdare’nin iş sezonunun açıldığını belirterek, “Asfaltlar dökülecek, yollar yapılacak, bu işlerde kullanılacak ek işçiler lazım. Bu işlerin yürümesi için mutlaka dışarıdan hizmet satın alınması lazım. Ama kanun açık hükmünü koymuş. Hizmet alımına ilişkin sözleşme yapamazlar. Şimdi bütün kaymakamlar telaşta. Köylere hizmet götürme birliklerinin başkanları biliyorsunuz kaymakamlarımız. Kaymakamlar İl Özel İdareye ne yapacağız diye yazı yazıyor. İdare kanuna bakıyor, bir şey yapamazsınız diyor. Yapamazsanız ne olacak, süresi içinde gerekli hizmeti götüremeyeceksiniz. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor, yoksa kanunun bu hükmü nedeniyle 2014 yılına kadar yapılacak hizmetlerin çok büyük bir kısmı aksar” ifadelerini kullandı.  

“Kaymakamlar önceki yetkilerine dayanarak kendileri hizmet alımı yapsalar kanuna aykırı davranacaklar, idareden yazılı görüş istiyorlar, idarede olumlu bir görüş veremiyor” diyen Değirmenci şunları söyledi: “Geçmişte yaptığımız gibi bu paraların bir kısmı köy tüzel kişiliğine devredilir. Köy tüzel kişileri muhtarlar vasıtasıyla bu alımları gerçekleştirir. Buna mutlaka bir çözüm yolu bulunmalı. Ya da kanunu bu hükmünde ufacık bir değişiklik yapılabilir. Yoksa Türkiye genelinde kapanan 30 il özel idaresinde bütün işler tam 1 yıl boyunca aksar. Kanun hükmünde kararname de çıkabileceğini söyleyen arkadaşlarımız da var. Bu yüzden ihaleler yapılamayacak köylere hizmet gidemeyecek.”
 
‘CAHİT BEYİN BULUNDUĞU TOPRAKLAR KIRAÇTIR’
Gündem dışı söz alan CHP İl Genel Meclisi üyesi Onur Koçanalı bir süredir gündemi işgal eden ve büyük tartışma konusu olan ‘Akil İnsanlar’ hakkında bir konuşma yaptı.
 


‘Akil İnsanlar’ın bizzat Başbakan tarafından seçildiğini hatırlatan Koçanalı özellikle Ege temsilcilerini oldukça sert bir dille eleştirdi. Koçanalı şöyle konuştu:
“Akil adamlardan Yeni Akit yazarı Hasan Karakaya’nın 30 Mart tarihli yazısının başlığını affınıza sığınarak okumak istiyorum, ‘İzmir’in fişlemecileri, Kadıköy’ün işemecileri… Bize akıl verecek arkadaşlardan biri. Yazı şöyle devam ediyor… Gelelim İzmir Valisi Kıraç’ın işgüzarlığına… Olayı biliyorsunuz İzmir valisinin talimatı doğrultusunda, vali yardımcısı Ardahan Totuk imzasıyla bağlı birimlere gönderilen genelgede, kılı kıyafet yönetmeliğine uymayanların bildirilmesi isteniyor. Hak ve özgürlüklerin genişletildiği bir Türkiye’de hala fişleme yapmak tam da vali beyin soyadına uygun bir tavır olmuştur. Bu topraklarda demokrasi ve özgürlükler yeşerirken anlaşılan Cahit Bey’in bulunduğu topraklar Kıraç’tır. Acaba 28 Şubat Vali Kıraç’ın İzmir’in de devam mı ediyor' Bu arkadaş İzmir’e gelecek, bize akıl verecek. Biz sayın valimizi burada eleştirirken saygı sınırını aşmıyoruz. Bu arkadaş neredeyse Vali’yi rutin bir isteği nedeniyle Ergenekoncu ilan edecek ve içeri attıracak. Heyet İzmir’e geldiğinde Vali Kıraç’la karşılaştığında ne olacak çok merak ediyorum”
 
İZMİR’İN MEGA MÜZE’YE İHTİYACI VAR
Gündem dışı söz alan bir diğer CHP İl Genel Meclisi Üyesi Mahmut Esat Aslan ise EXPO yolundaki İzmir’e yapılması planlanan ve ‘Mega Müze’ olarak adlandırılan Ege Medeniyetleri Müzesi nedeniyle Yeni Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelir ve eski Bakan Ertuğrul Günay’a eleştirilerde bulundu.

Aslan, “Bu mega müze için önceki bakanımız Ertuğrul Günay bana arsa bulun yapayım dedi. Yok Agora’ya yapalım yok Kadifekale’ye mi yapalım, yok olmadı Sümerbank arazine yapalım dedi. Ama hiçbir şey yapmadan gitti. Yeni Bakanımız göreve geleli yaklaşık 80 gün oldu. Kendisi Adanalıdır. Adana’ya bu süreçte en az 8 kez gitti. Ama EXPO adayı İzmir’e bir kere gelmedi. İzmir’in lafla kaybedecek zamanı yok. 2015 EXPO’su içinde aynı şeyler yaşandı. İzmir’in bu ‘mega müze’ye ihtiyacı var. Müzelerimizde yaklaşık 12.500 eser sergilenmekte, depolarda 235 bin eser bekliyor. Ama bazılarına göre İzmir’in irfana ihtiyacı var” dedi.

 
ÇEŞME PLANLARI HALA BEKLİYOR
Kültür Bakanı Çelik Çeşme ecrimisil sorununu çözmeye davet eden Aslan, “Çeşme’de dev sorunlar seni bekliyor gel de bir el at. Planlar hala bekliyor. 3 yıl önce gece gündüz çalışıp bu planları bu meclisten çıkardık. 60 küsür ortaklı Termal Kür Merkezi hala Sağlık Bakanlığı’ndan onay alamadı. Çeşme’nin sorunları yetmezmiş gibi bir de TOKİ belası çıktı. Çeşme’nin imarını dokusunu berbat edecekler. Gel sayın bakanım gel de Çeşme için, ‘Mega müze’ için bir şeyler yap” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 11 Nisan 2013 Perşembe 20:47

serdar değirmenci felaket tellalığı yapma ,bütünşehir yasasını çok iyi buluyoruz

Yorumu oyla      12      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve İzmir ‘barış için’ Diyarbakır’a gidiyor!
İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu toplantısında barış sürecine ...
''Gülümseyen Gözler'' ödülleri sahiplerini buldu
İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Mücadele Şubesi'nce ...
Bornova'da Çanakkale mesaisi
Bornovalı kadınlar, Çanakkale Şehitliği’ni Bornova Belediyesi’nin ücretsiz ...
 
15 ülkeden kadınlar Konak’ta
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonunun 60’ıncı yılında Uluslararası ...
Konak’ta hasta bakım kursuna ilgi büyük
Konak Belediyesi’nin ‘Hasta, Yaşlı Bakım ve Refakat’ kursuna devam eden ...
Batur'dan Emniyete 168. yıl kutlaması
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Türk Polis Teşkilatı'nın kuruluşunun ...
 
Bayraklı’daki olay meclis oturumuna bakanlık incelemesi
Bayraklı Belediyesi’nde Başkan Hasan Karabağ’ın zabıta ve güvenlik görevlilerine ...
Gaziemirli kadınlar 'alzheimer'ı öğrendi
Irmak Mahallesi Cumhuriyet Semt Evi’ndeki “Evde Hasta Bakım ve Alzheimer” ...
Dünya çocukları Karşıyaka'da buluşuyor
Karşıyaka Belediyesi ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bu yıl ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva