HABERLER>GÜNCEL
12 Eylül 2018 Çarşamba - 12:39

Başkan Kocaoğlu’ndan flaş çıkış: CHP, İzmir’de ön seçim mi uygulayacak?

Yeni dönem için adaylık kararını 1 Ekim’de açıklayacak olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun ön seçim çıkışı partililerin kafasında soru işareti yarattı. Yeni sürecin her ihtimale açık olduğu vurgulanırken, kulislerde büyükşehir adaylığı noktasında ismi geçen vekiller açıklama yaptı.

Başkan Kocaoğlu’ndan flaş çıkış: CHP, İzmir’de ön seçim mi uygulayacak?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de siyasi partiler rotayı yavaş yavaş 2019 yılının Mart ayında gerçekleşmesi planlanan yerel seçime doğru çevirdi. İzmir’de sürecin hareketli geçmesi bekleniyor. Ülke genelinde 16 yıldır yaşanan AK Parti iktidarına karşın İzmir’de aynı sürede Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) egemenliği net bir şekilde yaşanıyor. 24 Haziran genel ve cumhurbaşkanlığı seçiminde iktidar partisiyle birlikte Cumhur İttifakı’nda yer alan ve kentte tek kamu koltuğuna (Aliağa Belediyesi) sahip olan Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) mahalli idareler seçiminin yapılacağı süreçte göstereceği refleksin çok önemli olduğu biliniyor. Tüm bunlarla beraber son seçimde yeni bir hareket olarak Türkiye siyasetinde sahneye çıkan İYİ Parti de dikkat edilmesi gereken bir denge unsuru olarak ön plana çıkıyor.

DÜĞÜM 1 EKİM’DE ÇÖZÜLECEK
4 partinin arasında kıyasıya bir rekabet yaşanması bekleniyor. Özellikle ilçe belediyeleri noktasında 4 partinin ilçe başkanı da oldukça iddialı… Fakat hem siyasilerin, hem seçmenlerin pür dikkat takip edeceği sandık İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı olacak. Bu konuda Başkan Kocaoğlu’nun kararının en belirleyici nokta olacağı öngörülüyor. Gerek parti içi, gerek de diğer parti mensupları tarafından doğal olarak muhalefetle karşılaşan Kocaoğlu, 15 yıllık kırılması güç bir rekorla koltukta oturuyor. Kararını seçimlerden 6 ay önce açıklayacağını ifade eden Kocaoğlu için düğüm 1 Ekim’de çözülecek. Kocaoğlu düzenleyeceği basın toplantısıyla ya ‘tamam’ ya da ‘devam’ diyecek.

‘ÖN SEÇİM ŞARTIYLA ADAYIM’ MI DİYECEK?
Fakat tüm bu gelişmeler yaşanırken Başkan Kocaoğlu’ndan gelen ‘ön seçim’ açıklaması kafalarda soru işareti yarattı. Parti içindeki muhaliflere göre kesinlikle son dönemini yaşayan Kocaoğlu’nun, “Önce ben aday adayı olup olmayacağıma karar vereceğim. Olacaksam, ön seçime gideceğim. İstenirse temayül yoklaması, eğitim yoklaması vs. yapılabilir. Bu tamamen Genel Merkez takdiridir” açıklaması adeta partinin kent gündemindeki konusunu değiştirdi. Böylelikle Kocaoğlu’nun 1 Ekim’de yapacağı açıklama bir kat daha önem kazandı. Kocaoğlu’nun ‘ön seçim şartıyla adayım’ deme ihtimalinin olduğu öne sürüldü. Diğer yandan kulislerde Büyükşehir Belediyesi adaylığı noktasında öne çıkan isimlerin göstereceği refleks de merak edildi.

OLASI BİR ÖN SEÇİM KARARI ÇIKARSA ÜYENİN Mİ, DELEGENİN Mİ ÖNÜNE SANDIK KONULACAK?
Süreç içinde genel merkez kanadından ve İl Başkanı Deniz Yücel tarafından yapılan açıklamalarda, ‘Aday belirleme yöntemi her yerde aynı olmayabilir. Kimi noktalarda ön seçim kimi noktalarda anket çalışması, kimi noktalarda ise merkez yoklaması ya da aday yoklaması yapılabilir’ görüşü ortaya atılmıştı. Kocaoğlu’nun ön seçim vurgusu sonrasında olası gelişmeler eşliğinde İzmir’in partililerin önüne sandık konulabilecek iller arasına girebileceği öğrenildi. İzmir’de 2015 genel seçimleri sırasında ön seçim yapılmış ve adaylar belirlenmişti. Üye bazlı yapılan ön seçimde sandığa katılım yüzde 50 oranında kalmıştı. Yeni süreçte ön seçimin yapılıp yapılmayacağına genel merkez karar verecek. Ön seçim kararı alınırsa bu kez örgütte ‘üye bazlı mı, delege bazlı mı yapılacak?’ sorularının gündeme gelmesi muhtemel… Kocaoğlu’nun böyle bir durumda delege bazlı ön seçimden yana tavır sergilemesi güçlü ihtimal olarak görünüyor. Partideki üye yapısını Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun dahi sağlıklı bulmadığı kulislerde konuşuluyor. Tüzük kurultayında aktif-pasif üye tartışması yapılmıştı. Delegenin daha politik olması ve adaylardan üye kadar etkilenmemesi yeni dönemdeki rotanın oluşmasında önemli bir detay olarak köşede duruyor.

ESKİ VEKİL ÇAM YEŞİL IŞIK YAKMIŞTI
Başkan Kocaoğlu’nun kent kırsalındaki etkisi ve kulislerde ortaya atılan isimlerin örgütteki ağırlığı ise başka bir tartışma konusu oldu. Gözler adaylık noktasında ismi geçen isimlere çevrildi. İzmir eski Milletvekili Musa Çam geçtiğimiz aylarda, “Milletvekili olamadım belediye başkanı olayım kavgasına girmem. Örgüt isterse ön seçim koşuluyla girerim. Aziz Bey 3 dönem atamayla oldu. Şimdi adaysa bile ‘sandık koyulsun’ demeli” açıklamasını yaparak ön seçim olduğu takdirde yarışa dahil olacağının sinyallerini vermişti.

KOCAOĞLU KENDİNE YAKIŞANI YAPMIŞTIR, KUTLUYORUM, TEŞEKKÜR EDİYORUM
Her fırsatta ön seçim vurgusu yapan İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Aziz Kocaoğlu kendine yakışanı yapmıştır. Son danışma kurulunda yaptığım çağrıda İzmir’de başta büyükşehir ve tüm ilçelerde ön seçim olması gerektiğini söylemiştim. Aslında bütün ilçe kongrelerinde ve danışma kurullarında aynı çağrıyı yapmıştım. Bu çağrıyı yapmamın nedeni de büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının kalemle yazılarak değil üyelerin oylarıyla seçilmesinin parti tabanında birliği, beraberliği sağlayacağı gibi düşüncem var. Yazılmanın getireceği yıpratmayı önleyeceğini ve partimizin başarısını doruğa getireceğini düşündüğüm için dile getirmiştim. Sayın Aziz Kocaoğlu’nu kutluyorum. Ön seçime girmesi ve böyle seçilmesi onun bulunduğu görevin katlanarak sürmesini getirebilir. Bu çağrıyı yaptığı için teşekkür ediyorum” dedi.

GEREKLİ GÖRÜŞLERİ ALDIKTAN SONRA YARIŞMAYI DÜŞÜNÜRÜM AMA KİŞİSEL BİR KARAR OLMAZ!
Kendisinin yarışa girip girmeyeceğini sorulması karşısında konuşan Sertel, “Ona tek başıma karar vermem doğru değil. Eğer ön seçim konusunda genel merkez bir açıklama yaparsa başta genel başkanım olmak üzere parti tabanıyla, üyelerle, siyaset yaptığım insanlarla aday adaylığı noktasındaki görüşümü paylaşırım. O konuda gerekli izin ve destek gördüğüm takdirde ön seçim olması halinde yarışmayı düşünürüm. Ama parti tabanı ve gerekli görüşleri aldıktan sonra olur. Kişisel bir karar olmaz” açıklamasını yaptı.

HANGİ YÖNTEMİN UYGULANACAĞINA GENEL MERKEZ KARAR VERECEKTİR
Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığı noktasında ismi öne çıkan Milletvekili Kamil Okyay Sındır ise, “Aziz Bey’in yaptığı açıklama üzerine yorum yapmayı doğru bulmam. Kendi şahsi kararıdır, saygı duyarım ama ön seçim derseniz sulandırılmadan uygulanması gereken bir yöntem. 2015’te bir ön seçim yapıldı. Milletvekili arkadaşlarımızın önemli bir kısmı öyle belirlenmişti. Örgütümüzün bu konudaki iradesine, sağduyusuna, vicdanına her zaman güvenmişimdir ve güvenirim. Bu konu bizlerin isteği ve tercihinden yanı sıra genel başkanımızın, MYK’mızın, PM’mizin kararıyla belirlenecektir. Tüzüğümüze göre, ön seçim, aday yoklaması ve merkez yoklaması olmak üzere 3 yöntem vardır. Hangi yöntemin daha uygun olacağına yapılacak ön çalışma sonrasında genel merkez en doğru kararı verecektir. Buna biz de saygı duyacağız. Bundan öte yorum yapmak doğru olmaz. Örgütlerimizin, partililerimizin, üyelerimizin 2015 ön seçimlerin öncesindeki gibi sağduyulu, en doğru kararı verebileceklerine güvenim tamdır” dedi.  

BAYIR’DAN NET AÇIKLAMA: EVET YARIŞMAK İSTERİM!
İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Kocaoğlu’nun açıklaması ve kendi adaylığıyla ilgili net ifadeler kullandı. Vekil Bayır, “Sayın Kocaoğlu’nun ön seçim istemesi sevindirici bir haber. Bunu örgüt de istiyor. Biz bunu danışma kurullarında dillendirmiştik. Evet ön seçim olması durumunda ben de yarışmak isterim. Kendimi test etmek ve tartmak isterim” ifadelerini kullandı.

 
CHP'li Yücel'den 12 Eylül mesajı
 
Azmetti yılmadı: KARBEM’li annenin büyük başarısı 
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Duran tanrıverdi 12 Eylül 2018 Çarşamba 22:08

Eskimis eleklrin kendiliğinden bu secimde aday ol.ask dogru degil. Delege bazinda yapilan onseçim saglıkli olmaz. Delegeler yönetimlerin kuludur. En iyisi üye bazında önsecim olmali ve aziz gibiler boyunun öl jsunu almalıdir

Yorumu oyla      9      6  
Partili 12 Eylül 2018 Çarşamba 18:00

Ben şu ön secimi anlamış değilim partili yada delege neden halkın tamamının karşısına çıkan bir adayı belirlesin ki? böyle saçma bir sistem avrupa da yada asyada var mı? Hele Delegelerin listelerle belirlendiği sözde özgürlüklerden bahseden bir yapıda birilerinin isteğiyle belirlenmesi kadar saçma bir düzen nerede var. Halka sorun kardeşim sadece partiliyle olur mu bu iş?

Yorumu oyla      13      5  
Partili 12 Eylül 2018 Çarşamba 16:35

Ön seçim olmaz.Zaten Ön seçim partiye delegeye egemen olanların isteğidir. Sen sadece partiliden oy almıyorsun ki tüm izmir ve ilçelerinden normal sade partili partisiz vatandaştan oy alıyorsun. Ne saçma bir sistem ön seçim sanki halk katılıyor sandığa geliyor karar veriyor her delege ağasının kitlesi var kumanda kimde o önemli.

Yorumu oyla      25      5  
12 Eylül 2018 Çarşamba 16:21

Bu izmir cumhuriyete genel seçimlerde sanırım bağlılığını unutuyor ki chp en son 42 lere düştü. Halbuki ince 50 nin üzerinde oy aldı. Kocaoğlu da en son 50 almıştı.

Yorumu oyla      10      16  
Kamil 12 Eylül 2018 Çarşamba 15:57

Milletin vekilim ol diye oy verdiği kişilerin memleket meselesi değil de! Yerel yönetim meselesinde bu kadar istekli olması siyasi açıdan etik değildir. Halk bunun hesabını sokakta sorar. Ayıptır.

Yorumu oyla      17      5  
Bucalı 12 Eylül 2018 Çarşamba 15:46

Belediye başkanlarını üyeler veya delegeler seçmiyor.Anket yaptırın kim önde çıkıyorsa o aday olsun.Ben ne üyeyim ne de delegeyim.Ama CHP liyim.Belediye başkanımı niye üyeler veya delegeler belirlesin.İŞte CHP bundan dolayı kaybediyor.Halka sorun Halka...

Yorumu oyla      22      5  
feti deniz 12 Eylül 2018 Çarşamba 15:42

tabiki üye bazında kim delege bazında diyorsa bilki delege agasıdır

Yorumu oyla      18      5  
CHPli 12 Eylül 2018 Çarşamba 15:25

3 Dönemin hangisinde ön seçimden geldinde şimdi ön seçim istiyorsun sen genel merkezden buyuk değilsin kocaoğlu.Ön seçimdende ankettende çıksan bu dönme sana oy vermeyeceğim. Genel merkez değişssin diye elinden geleni yaptın olmadı sen değişimden yanaysan önce kendin bırak değiş önünü aç izmirin. Yeter artık sen çok iyi hizmet yaptığın içinmi oy alıyorsun sanıyorsun HAYIR İzmirin Cumhuriyete olan bağlılığı yüzünden kazanıyorsun artık sana oy vermeyeceğim 70 küsür oldun artık şu parti gençleşşin biraz.

Yorumu oyla      31      9  
Mustafa 12 Eylül 2018 Çarşamba 14:15

Milletin vekillik için yetki verdiği insanların , Belediye başkanlığı için de varım demesi etik değil.

Yorumu oyla      29      5  
AVNI YALÇINKAYA 12 Eylül 2018 Çarşamba 14:12

ÖN SECIM ÖN SEÇİM DEMOKRASIYE INANIYORSAK ÖN SEÇİM

Yorumu oyla      15      21  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyük operasyonun ayrıntıları ortaya çıktı!
MİT, Suriye rejiminin en güçlü şehri Lazkiye'de düzenlediği özel operasyonla ...
Aranıyordu: MİT o teröristi Suriye'de yakaladı!
MİT, 53 vatandaşın hayatını kaybettiği Reyhanlı saldırısının planlayıcısı ...
TÜRKAV'a İzmirli Genel Başkan!
Türkiye Kamu Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı  (TÜRKAV) Genel ...
 
İzmir Barosu'nda aday bolluğu!
İzmir'de Baro seçimleri için bugüne kadar 4 kişi adaylığını açıkladı.
Antalya açıklarında 5.2 büyüklüğünde deprem!
AFAD’ın sitesinde yer alan bilgiye göre Antalya ’nın Kumluca ilçesinde ...
İzmir'de iğrenç iddia: Küçük çocuk dinlenecek
İzmir'in Buca ilçesinde, birlikte yaşadığı Y.K.'nin (34) kızı C.Y.'ye ...
 
İzmir'de zincirleme kaza! Can pazarı yaşandı
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, kontrolden çıkan otomobil, orta refüjü aşıp ...
Urfalı Sabiha İsrail ordusunda!
Urfa Halfeti doğumlu Sabiha İrem Çevik’in İsrail Ordusu’nda askerlik yaptığını ...
Zarrab aylar sonra böyle görüntülendi
İran asıllı Türk vatandaşı Reza Zarrab, aylar sonra ilk kez New York’ta ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva