HABERLER>TARIM
29 Mayıs 2023 Pazartesi - 17:43

Başkan Kestelli'den yeni hükümete çağrı: Reform seferberliği mecburi!

Meclis toplantısında geride kalan seçimlerle ilgili değerlendirmede bulunan İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kesttelli yeni kurulacak hükümete çağrıda bulunarak "Türkiye artık bir reform seferberliğine girmeye mecburdur. Hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme olan yapısal adımlar ivedilikle atılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Başkan Kestelli den yeni hükümete çağrı: Reform seferberliği mecburi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası, Mayıs ayı olağan meclis oturumunu gerçekleştirdi. İZQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen oturuma Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncar başkanlık yaptı.

Meclis açılışında ilk olarak açıklamalarda bulunan Ömer Gökhan Tuncer, "Siyaset uzun zamandır ülke gündeminin merkezindeydi. Artık ekonomi ve içinde bulunduğumuz sorunları çözme zamanı. Kısa vadede çözmemiz gereken başta finansal sorun olmak üzere bir çok sorunumuz mevcut.  Son 2 yılda yaşanan pandemi savaş ve deprem tüm dengeleri alt üst etti. Bir yandan yüksek enflasyon ile mücadele ederken, diğer yandan politik ve jeopolitik gelişmelerin baskısı altında iş yapmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KESTELLİ: SEÇİM SÜRECİNDE VERİLEN VAATLERİN...
Sözlerine seçim sonuçları ile başlayan Yönetim Kurulu Işınsu Başkanı Kestelli, "Türkiye, demokrasi tarihi için çok önemli bir seçim sürecini daha olgunlukla geride bırakmış bulunuyor. Çok yüksek bir katılım oranıyla ve olaysız geçen iki turlu seçim sürecine katkı veren herkese teşekkür ediyoruz. Yüzde 52 oy oranıyla ve yaklaşık 28 milyon seçmenin teveccühüyle yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik ediyorum. Sonuçların ülkemiz ve milletimiz açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu sonuçlara herkesin kayıtsız şartsız saygı duyması, demokrasinin gereğidir.  Unutmayalım ki yeni dönemde beklentilerimiz de çözüm bekleyen sorunlarımız da bir hayli fazla. İş dünyası olarak bizler, ülkenin bir an önce gerçek gündemi olan ekonomiye dönmesini, belirsizliklerin hızla giderilmesini, zorlanan makro dengelerin sürdürülebilir bir dengeye oturtulmasını, seçim sürecinde verilen vaatlerin maliyet ve finansmanının şeffaf bir şekilde ortaya konmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

SEÇMEN HIZLI ÇÖZÜMLER BEKLİYOR
Seçimlerin geride kalması ile birlikte ülkenin sorunlarının çözülmesine yoğunlaşılması gerektiğini vurgulayan Kestelli "Türkiye artık bir reform seferberliğine girmeye mecburdur. Hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme olan yapısal adımlar ivedilikle atılmalıdır. Deprem bölgesinde mağduriyetlerin giderilerek hayatın bir an önce eski ritmine kavuşturulması elzemdir. Dahası, ülkenin bir an önce seçim kutuplaşmasından sıyrılıp düzensiz göç başta olmak üzere güvenliğimizi ve sosyal dengemizi zorlayan problemlerini çözme ihtiyacı vardır. Cumhuriyetimizin 100. yılında ekonomiden turizme, sanattan spora her alanda kazananın Türkiye olması en büyük arzumuzdur. Seçmen, Türkiye Yüzyılı vaadinin bir an önce gerçekleşmesi için hızlı çözümler bekler. Bunun gereğini yerine getirmek için hükümet başta olmak üzere demokratik düzenin tüm bileşenleri üzerine düşeni yerine getirmek için çalışmalıdır. İzmir Ticaret Borsası olarak biz bu yolda üzerimize düşen tüm sorumluluğu yerine getirme azim ve kararlılığındayız.  Seçim yarışı bitti, şimdi hayatın gerçeklerine dönme vakti. Dünyamızın karşı karşıya olduğu önemli zorluklardan birisi küresel iklim değişikliğinin neden olduğu çevresel, sosyal ve ekonomik sorunlar.  İklim değişikliği ile mücadeledeki temel hedef sera gazı emisyonlarının azaltılması.  2021 yılı verilerine göre ülkemizde toplam 564 milyon ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı emisyonu söz konusu. Bunun yüzde 71’i enerji sektörü, yüzde 13’ü endüstriyel işlemler ve ürün kullanımı, yüzde 13’ü tarım ve yüzde 3’ü atık sektörlerinin emisyonlarından oluşuyor. Dolayısıyla küresel iklim değişikliği ile mücadelede tarım sektörüne de önemli sorumluluklar düşüyor. Paris Anlaşması kapsamında verilen Ulusal Katkı Beyanımızda tarım sektöründe sera gazı azaltımı için yapacaklarımızda belirlenmiş durumda. Hayvancılık sektöründeki yetiştiricilik uygulamalarının iyileştirilmesi ve metan emisyonlarının kontrol altına alınması, toprakların korunması ve rehabilitasyonu, Gübre kullanım uygulamalarının iyileştirilmesi, su kaynaklarının uygun kullanımı ve yeni yöntem ve teknolojilerin hayata geçirilmesi, azaltım politikalarının ana başlıkları. Küresel iklim değişikliği ile mücadeledeki bu süreç sadece tarımsal üretimi değil, dolaylı olarak tarım ürünleri ticaretini de etkileyecek. Dolayısıyla geleceğe ilişkin tüm planlarımızda firma olarak kendi iş süreçlerimizin yanı sıra hammadde temin ettiğimiz tarımsal üretim süreçlerindeki gelişmeleri de yakından takip etmek zorunda olduğumuzu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.


KÜRESEL ISINMA İLE MÜCADELEDEN TAVİZ VERİLMEMELİ
Tarımsal üretimdeki verilere dikkat çeken Kestelli, ""Tarımsal üretimde yeni sezon faaliyetlerinin arttığı, üreticilerimizin tarlada, bağda, bahçede işlerinin yoğunlaştığı bir dönemdeyiz. Bahar aylarının yağışlı geçmesi, kuraklığın en önemli sorun olduğu bu dönemde üreticilerimizi bir nebze de olsa rahatlattı. Meteorolojiden yapılan açıklamaya göre nisan ayında metrekareye 87 kilogram yağmur yağdı. Bu yağış miktarı; son 30 yıl ortalamasının yüzde 51, geçen yıl nisan ay yağış miktarının ise yüzde 254 üzerinde. Bu demek değil ki kuraklık sona erdi, tehlike geçti. Hâlâ barajlarımızın eksik dolulukta olduğunu, yeraltı su seviyelerimizin her geçen gün azaldığını unutmamalı, küresel ısınma ile mücadeleye taviz vermeden devam etmeliyiz. Borsa olarak bizde bu dönemde arazi çalışmalarımıza yoğun bir şekilde başladık. Bildiğiniz gibi özellikle üzüm, incir gibi geleneksel ürünlerimizde Ziraat Mühendisi uzmanımız Bilge Bey uzun yıllardır saha çalışmaları gerçekleştiriyor. Bu çalışma ile Borsa üyelerimizi ürün gelişimi konusunda, üreticilerimizi ise doğru uygulamalar konusunda bilgilendirmeye çalışıyoruz. Ekibimize bu yıl bir ziraat mühendisi arkadaşımız daha katıldı ve geçtiğimiz hafta ürün ve arazi incelemelerine başladılar. Çekirdeksiz üzüm üretim alanlarında, 10 ilçede, 237 farklı lokasyonda ve 948 bağda teknik incelemelerde bulunarak hazırlanan rapor üyelerimize gönderilmiştir. Özetle şu an için çekirdeksiz üzümde hastalık ve zararlı bakımından herhangi bir salgın durumunun olmadığı ve salkım doğuş ve gelişimlerinin iyi olduğu tespit edilmiştir. “Üzüm çuvala girmeden ne olacağı belli olmaz” ama umarım tüm üretim sezonu uygun şartlarda devam eder ve hem miktar hem de kalite açısından güzel bir sezon yaşarız. Uzmanlarımız tüm sezon boyunca incir, pamuk ve zeytinde de saha çalışmaları yaparak raporlarını hazırlayacaklar ve bizleri bilgilendirmeye devam edecekler" ifadelerini kullandı.

DENEYİM MERKEZİNDE BAŞLAYACAK
Bir sonraki meclis oturumunun Alaçatı'da gerçekleştirileceğini vurgulayan Kestelli, "İzmir Tarım Teknoloji Merkezi projemizle ilgili güzel bir haberi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Tarım teknolojisi geliştiren girişimci ve şirketlerin yer alacağı merkezimizin inşaatı ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.  İTTM’de yer alacak işletmelerin birçoğu yeni kurulmuş start-up firmalar olacağı için desteğe ihtiyaçları olacak. Çeşitli vergi destekleri sağlayacak TEKMER statüsü alınması amacıyla KOSGEB’e yaptığımız proje başvurumuz geçtiğimiz günlerde onaylandı. TEKMER statüsü sayesinde İTTM bünyesinde faaliyet gösterecek olan girişimciler ve işletmeler 5746 sayılı “Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun” kapsamındaki Sigorta prim desteği, kurumlar vergisi ARGE & Tasarım indirimi, gelir vergisi stopajı teşviki, damga vergisi istisnası, gümrük vergisi istisnası desteklerinden faydalanabilecekler. Ayrıca, proje onayıyla İTTM’ye 5,8 milyon TL hibe katkısı da sağlandığı bilgisini paylaşmak istiyorum. Bu vesileyle projede emeği geçen tüm ekibimize teşekkürlerimizi sunuyorum. Diğer önemli bir gelişme de Ege Gastronomi Projemiz ile ilgili. Çeşme Belediyesi’nin destekleri ile gastronomi projesinin pilot çalışmasını Alaçatıdaki “deneyim merkezinden” başlatacağız. Deneyim merkezinde, tadım etkinlikleri, eğitimler ve Ege Gastronomi projesi ile ilgili çalışmaların tanıtımını yürüteceğiz. 2 Haziran'da resmi açılışını yaptıktan sonra, haziran ayındaki meclisimizi de Alaçatı’da yaparak, çalışmaları yerinde sizlere aktarabileceğiz. Mekanın kişi sayısı kısıtlı olduğu için çeşitli dönemlere bölünmüş şekilde gastronomi/ Alaçatı’nın lansmanı gerçekleştirilecek" dedi.

 
Ege'de tansiyonu düşüren adımlar!
 
EBSO’da 'kriz kahini' üzerinden uyarı... Acil önlem çağrısı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
30 Mayıs 2023 Salı 08:31

akepeye oy verip reform istemek. :))))))) adamların kendileri gerici. ne reformu? 21 yıl ne reform yapmışlar? Ülke sığınmacı kaynayan 3.cü dünya ülkesine dönmüş.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sandıktan tarlaya... Seçim günü de mesai!
İzmir'de çilek üretiminin önde gelen merkezlerinden Menemen'de üreticiler ...
İzmir'de dolu yağışları tarıma zarar verdi!
İzmir ve Denizli'de etkili olan dolu yağışı tarım arazilerine zarar verdi.
Tarımsal destekleme ödemesi bugün yapılacak
34 milyon 801 bin liralık tarımsal destekleme ödemeleri bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacak.
 
Yağışlar arttı, buğdayda rekolte beklentisi yükseldi
Türkiye'de stratejik öneme sahip ürünlerden buğdayda rekoltenin, uzun ...
Tarımsal girdi fiyat endeksi Mart'ta arttı
Tarımsal girdi fiyat endeksi, martta yıllık bazda yüzde 49,7, aylık bazda ...
DSİ'den Kemalpaşa'ya can suyu.... 75 milyon gelir sağlayacak!
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda ...
 
Tarım üretici enflasyonu açıklandı
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 71,52 arttı, ...
Tarım sektöründen ihracatta ocak-nisan rekoru
Tarım sektörü, 11 milyar 175 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-nisan ...
Dünya Gıda Başkanından 'koridor' uyarısı!
Dünya Gıda Programı (WFP) Başkanı, Rusya’nın Ukrayna’yla tahıl anlaşmasından ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva