HABERLER>POLİTİKA
12 Haziran 2018 Salı - 12:12

Başbakan Yıldırım İzmir’den Avrupa’ya seslendi: Bulgaristan ile iyi ilişkilerimiz örnek olsun!

Başbakan Yıldırım, Bulgaristan Başbakanı Borisov ile İzmir’de görüştü ve “İlişkilerimizin temelini kazan kazan üzerine inşa etmiş durumdayız. Bulgaristan ile bizim geliştirdiğimiz fikri iyi ilişkilerin daha ileri taşınarak AB’ye örnek olmasını arzu ediyoruz” dedi.

Başbakan Yıldırım İzmir’den Avrupa’ya seslendi: Bulgaristan ile iyi ilişkilerimiz örnek olsun!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Başbakan Binali Yıldırım, Sabuncubeli Tüneli’nin açılışı sonrasında kentteki programının ikinci gününde Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile bir araya geldi.

Balçova Kaya Termal Otel’de gerçekleşen Başbakan Yıldırım ile Başbakan Borisov’un görüşmesinde ekonomi, enerji, kültürel ikili iş birliği, bölgesel meseleler masaya yatırıldı.

Başbakan Borisov’un ziyaretinin Bulgaristan’ın Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ne (TANAP) verdiği desteğini ortaya koyması bakımından önemli olduğuna dikkat çekildi. İki lider görüşmelerinin ardından basın açıklaması gerçekleştirdi.

- BAŞBAKAN YILDIRIM’DAN İZMİR TEKNOLOJİ ÜSSÜ İÇİN İMZA!

İLİŞKİLERİMİZİN TEMELİNİ KAZAN KAZAN ÜZERİNE İNŞA ETMİŞ DURUMDAYIZ
Başbakan Yıldırım, “Dostum Borisov’u İzmir’de seçim bölgemizde ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Sayın Borisov’un önceden planlanmış başka bir programı olduğu için öğleden sonra yapılacak TANAP Projesi’ne katılamayacak. Ancak ekonomi bakanı iştirak edecek. Ziyaretimizi kabul ederek İzmir’e gelmiş olması bu projeye ne kadar önem verdiğini göstermiştir. Kendisine teşekkür ediyorum.  Kendisiyle kapsamlı görüşmeler yaptık. İkili ilişkileri ve bölgesel konuları ele alma fırsatı bulduk. Türkiye ile Bulgaristan’ın iki komşu olmasından öte çok önemli ve köklü bir geçmişi var. Ülkelerimiz arasındaki ortaklık ilişkilerimizi ve işbirliği iyi komşuluk ve karşılıklı yarar temelinde geliştirmeye önem veriyoruz. İki ülke arasındaki üst dizey siyasi diyalog bu ilişkilerin gelişmesine ciddi anlamda katkı yapıyor. Sayın Başbakan Borisov en son 7 Ocak tarihinde cumhurbaşkanımızın da katıldığı Demir Kilise açılışında ülkemizi ziyaret etti. 26 Mart’ta Varna’da düzenlenen Türkiye-Avrupa Birliği liderler zirvesi vesilesiyle cumhurbaşkanımız da Bulgaristan’a gitti. Orada da AB Türkiye ilişkileri için kapsamlı görüşmeler yapıldı. Avrupa Birliği dönem başkanlığı için Bulgaristan’ı ve Borisov’u tebrik ediyorum. Çabalarını da takdir ediyoruz. Ayrıca Varna’daki Türkiye Avrupa birliği zirvesinin düzenlenmesinde Sayın Borisov’un gayretli olduğunu da biliyoruz. 2012 yılında tesis ettiğimiz stratejik iş birliği kapsamında ilişkilerimizi sürdürmeyi ve daha da ileri taşımayı hedefliyoruz. Ekonomi, turizm kültür konuları başta olmak üzere yatırım, enerji, ulaştırma gibi konularda Bulgaristan’la ilişkilerimiz günde güne ilerliyor. Bu ilişkilerin temelini kazan kazan üzerine inşa etmiş durumdayız” dedi.

TANAP’LA 10 MİYAR METREKÜP AZERİ GAZINI AVRUPA PAZARLARINA TAŞIMIŞ OLACAĞIZ
Yıldırım ayrıca iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine değinirken, “Hızlı tren projesine de birkaç ay içinde başlıyoruz. İstanbul’dan Edirne’ye 233 kilometrelik bu hatla birlikte Avrupa, Balkanlar, Anadolu topraklarından Orta Doğu, Uzak Doğu’ya kadar gidecek tarihi ipek yolu tekrar canlanmış olacak. Ayrıca bu bağlantı Türkiye üzerinden Bulgaristan ve Avrupa’ya ulaşım koridorlarını temin edecektir. Ticaret hacmimiz artmaya devam ediyor. Bu yıl yüzde 23’lük bir artış sağladık. İkili ticaretimizi 7 milyar doların üzerine çıkardık. Yakın zamanda da 10 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Olumsuzlukları ortadan kaldırmak için de gayretlerimiz devam ediyor. Sınırlarda oluşan sıkışıklığı anında müdahalelerle çözüyoruz. Bulgaristan’la ikili ilişkilerimizin gelişmesi için enerji çok önemli bir alan. Bulgaristan’ı stratejik ortağımız olarak görüyoruz. Bugün açacağımız TANAP’ın Avrupa’nın diğer ülkelerine devam etmesi de prensip olarak benimsediğimiz bir durumdur. TANAP’la 10 miyar metreküp Azeri gazını Avrupa pazarlarına taşımış olacağız. TANAP bölgesel refahı arttıracak. Bulgaristan’la ayrıca kara ve demiryolu bağlantısıyla transit ulaşım yollarını geliştirmiş olacağız. İki ülke arasında günden güne gelişmekte olan diğer bir sektör turizm. Bu yıl 1 milyon 800 bin Bulgar dostumuz Türkiye’yi ziyaret etti. Bu bakımdan Bulgaristan vatandaşlarının tercih ettiği ülkeler arasında 5’inci sıraya yerleştik” açıklamasında bulundu.  

BULGARİSTAN’DAKİ YASA DIŞI GÖÇMEN HAREKETİNİ TÜRKİYE SAYESİNDE ORTADAN KALDIRDIK
TAP ve TANAP projelerinin uzun dönemdir gündemlerinde olduğunun altını çizen Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, “Yıldırımın da söylediği gibi bu tarihlerde belirlenmiş programlarım vardı ama buraya gelmek önemliydi. Böylelikle karşılıklı görüşmeler yaptık. Fakat bizim ekonomi bakanımız burada kalacak ve TANAP’ın açışına katılacak. Pek çok Bulgar siyasetçi Azeri gazı konusunda başarılı olduk demiştir ama fiilen böyle bir güzergah net olarak çizilememişti. Ben ekibimle birlikte bunu nihayet gerçekleştirebildim. Azeri gazını iletebilmek için… Erdoğan’a en iyi dileklerimi ve selamlarımı iletiyorum. Putin ile de görüşmelerimiz oluyor ama bizler plan ve projelerimizde epey ilerdeyiz. Enerji bakanımız da bu konuda bir toplantıda şu anda. Bu gazın Bulgar sınırında nasıl ticaretinin yapılacağı konusunda görüşmeler yapıyor. Türkiye, AB üyesi değil şunu da söylemeliyim Bulgaristan’ın AB üyesi olmasıyla enerji ile ilgili düzenlemelere uyması gerekiyor. Bu gazın iletimi için Avrupa komisyonu ile çalışmalar yapıyoruz. Yasadışı göçmen hareketini Bulgaristan’da ortadan kaldırabildik. Bu da Türkiye sayesinde oldu. Türkiye, Balkanlarda etkisi olan bir ülke tıpkı Rusya gibi. Bizim hedefimiz altyapı projelerine odaklanmak. Altyapı olarak ulaştırma koridoru 10, 4 ve 8 üzerinde yoğunlaşıyoruz. Bu şekilde İpek Yolu’nu yeniden canlandıracağız. Sofya’da Çin ile bir ev sahipliğimiz olacak. Sofya’ya gelecek Çin Başbakanı benzeri projenin görüşmelerini yapacağız. AB için sürekli istişarelerimiz sürüyor. Bu projelere karşı olanlar varsa Rus tarafı ile mutabık kaldık, Türk akımı da Bulgaristan’a gelecek. Yıldırım, kendisinin Bulgaristan’a seçimlerden sonra ziyarete gerçekleştirecek.  Bu vesileyle birlikte doğalgaz projelerimizin açılışını yapabiliriz. Şu anda topraklarımızda yer alan bazı camilerin tamiratını gerçekleştiriyoruz. Sizin de kiliselerin tamiratını yaptığınız gibi. İki ülke arasında karşılıklı yardım, işbirliği ve anlaşma önemli” ifadelerini kullandı.

BULGARİSTAN İLE İYİ İLİŞKİLERİMİZ AB’YE ÖRNEK OLSUN
Göçmen politikaları bakımından AB’ye eleştirilerde bulunan Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin AB üyeliği hedefinin hala geçerliliğini koruduğunu söyledi. Yıldırım, “AB maalesef göçmen politikası bakımından Türkiye ile olan anlaşmasını gereği gibi uygulamıyor. Uygulayamıyor bu konuda da Türkiye hala büyük bir fedakarlık yapamaya devam ediyor. Dostlarımızın Türkiye’nin yaptığı bu fedakarlığı biran öce görmelerini bekliyoruz. Türkiye’nin AB hedefi devam ediyor ama bu Türkiye’nin tek başına yapacağı bir iş değil AB gelecek vizyonunu belirlemesi ve bu konuda kafa karışıklığını gidermesi gerekiyor. Bulgaristan ile bizim geliştirdiğimiz fikri iyi ilişkilerin daha ileri taşınarak AB’ye örnek olmasını arzu ediyoruz. Kısa süre önce Avusturya’ya başbakanının aldığı camileri kapatma din adamlarını sınır dışı etme kararını geleceğin Avrupa’sı için bölgesel barış için büyük bir tehdit olduğunu ifade etmek isterim. Bölgemizin huzura, barışa ihtiyacı var. Radikal ve İslamofobik söylemlerle Avrupa değerleri hiçbir zaman istediğimiz noktaya gelmez. Bu yanlıştan Avusturya hükümetinin dönmesini bekliyoruz. Dönem başkanlığını Avusturya’nın devralacak olması talihsizlik” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, program sonrasında AK Parti İl Gençlik Kollarıyla buluştu. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Başbakan Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile birlikte İzmir Teknoloji Üssü Lansmanı İmza Töreni’ne katıldı.

 
Vekil adayı Çankırı’dan imar barışına destek
 
AK Parti'den yeni bedelli açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vekil adayı Çankırı’dan imar barışına destek
AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Çankırı, vatandaşların taleplerini dinleyerek, ...
CHP’li Sındır'dan iktidara: Vakit tamam! Vakit gitme vakti!
Bornova Gökdere Köyünde ev ziyaretleri gerçekleştiren, Altındağ’da, Pınarbaşı'nda ...
Doğan'a bir destek de Mardinlilerden
Mardinliler Federasyonunu Başkanı Ahmet Tunç “İzmir’in sorunlarının tespitinde, çözümünde ...
 
AK Partili Nasır: Sorunların çözümü için adayım
Seçim bölgesindeki Menemen, Aliağa, Çiğli ve Bayraklılı muhtarlarla bir ...
AK Partili Kaya'ya esnaf desteği
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar ...
İzmir'in Roman vekilinden AK Parti'ye sert eleştiri!
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir’in Bayındır ilçesinde Romanların ...
 
Güzelbahçe'de afiş gerginliği!
İlçenin çeşitli noktalarında yer alan İnce ve Akşener’in fotoğraflarının ...
İYİ Parti Manisa'da istifa şoku!
İYİ Parti Akhisar Gençlik Kolları Başkanı Anıl Akandan, beraberindeki ...
CHP'li Serter'e 100'lük destek
CHP İzmir İkinci Bölge Milletvekili Adayı Bedri Serter, seçim çalışmalarını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva