HABERLER>POLİTİKA
26 Şubat 2024 Pazartesi - 14:52

Bakan Tunç'tan kira davaları açıklaması!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısı, 129 bin 259. Başvurulardan 69 bin 239'si anlaşma ile sonuçlandı" dedi.

Bakan Tunç tan kira davaları açıklaması!

Bakan Tunç, Ankara'daki bir otelde düzenlenen 'Hakimlere Yönelik Arabuluculuk ve Tahkim Bilgilendirme Semineri'ne katıldı. Burada konuşan Tunç, son 21 yılda sağladıkları güven ve istikrarın, ülkeyi sürekli büyüyen bir ekonomi haline getirdiğini belirtti. Tunç, bu büyümeyle ticari ilişkiler ile sosyal ve ekonomik hayatın geliştiğini, bu gelişimin sonucunda yeni hukuki ilişkiler ve kurumların ortaya çıktığını söyledi. Bu gelişmelerin mahkemelerin iş yükünü de arttırdığını belirten Tunç, tüm dünyada her geçen gün hukuk sistemlerinde yerini alan alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin, Türkiye'de de genişleyerek adalet sisteminde yer almaya devam ettiğini söyledi. Uyuşmazlıkların çözümünde, adalet gayesine uygun çatışma önleme ve ihtilafların çözümü yöntemlerine ihtiyacın arttığını kaydeden Tunç, "Ara buluculuk; tarafların dostane bir şekilde, barışçıl bir yöntemle, uzlaşarak haklarını az masrafla daha kısa sürede kavuşmasını sağlayan bir yöntemdir ve böylece yargının da iş yükünü azaltan, bu nedenle yargının da kalitesine katkı sunan bir mekanizmadır" dedi.

'TİCARİ VE SOSYAL HAYATA KATKI SUNULMAKTADIR'
İlamsız icra yoluyla tahliye hariç kira ilişkisinden doğan uyuşmazlıklar için zorunlu ara buluculuk sisteminin getirildiğini hatırlatan Tunç, "Müzakereyle çözüme kavuşturulmaya uygun olan taşınmaz kirasına ilişkin uyuşmazlıkların da kazan-kazan ilkesi doğrultusunda çözümlenmesi için önemli bir adım attık. Bu sayede, toplumun hemen hemen her kesiminin gerek kiracı gerekse de kiraya veren olarak dahil olabileceği söz konusu uyuşmazlıkların barışçıl yollarla çözülerek ticari ve sosyal hayata katkı sağlanmış olacaktır. Söz konusu düzenleme ile kiracı ve kiralayanın yaşayabileceği ihtilaflar, büyümeden barışçıl şekilde çözülmekte ve toplumsal barışa katkı sunulmaktadır" diye konuştu.

Kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısının 129 bin 259'u bulduğunu, bu başvurulardan 69 bin 239'sinin anlaşma ile sonuçlandığını söyleyen Tunç, "Bu da demek oluyor ki 138 binden fazla vatandaşımızın uyuşmazlığını yargıya taşımadan, barışçıl yolla çözümlenmesini sağlamış oluyoruz. Hatta söz konusu sayıya kiracıların aile bireylerini de katarsak; bu sayı çok daha fazla olacaktır. Sayılar bize anlaşma sayısının, anlaşmama sayısından fazla olduğunu gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

'ARA BULUCULUKTA BAŞARI ORANI YÜZDE 67'
2013'ten bugüne kadar 5 milyon 486 bin ara buluculuk başvurusu yapıldığını kaydeden Tunç, "Bunlardan 3 milyon 573 bin 900'ü anlaşmayla sonuçlanmıştır. Bu noktada başarı oranı yüzde 67'dir. Bu oran büyük bir başarıyı ortaya koymaktadır. Yılda bir mahkemede ortalama 500 dosyanın karara bağlandığını kabul edersek; 650 mahkemenin iş yüküne denk gelmektedir" diye konuştu.

Devam eden süreçte de ara buluculuk sisteminin kapsamını genişleteceklerini söyleyen Tunç, "Çünkü ara buluculuk sisteminde, yalnızca bir taraf değil, her iki taraf da kazanmaktadır. Toplum kazanmaktadır. Toplumsal huzur ve barış kazanmaktadır. En nihayetinde insanımız, milletimiz kazanmaktadır. Aynı zamanda ara buluculuk yargının iş yükünün azalmasına katkı sunmaktadır. Adalete olan güven artmaktadır" dedi. (DHA)

 
26 Şubat Haftası burç yorumları
 
AK Parti'de seçim günü 2 milyon teşkilat mensubu sahada olacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP adayı Tugay'dan 'İzmir çantada keklik' eleştirilerine yanıt!
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cemil Tugay, seçim çalışmalarını ...
CHP adayı Ömer Eşki: Bornova’yı birlikte inşa edeceğiz!
CHP Bornova Belediye Başkan Adayı Ömer Eşki, "Kimsenin ötekileştirilmediği, ...
DP’den 32 kişi AK Parti’ye geçti
Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, AK Parti’ye ...
 
Karabağlar adayı Tunç: Ortak akılla yöneteceğiz!
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ ve AK Parti ...
İttifak'ın adayı Dağ'dan çifte vaat... Buca Cezaevi ve Yeşildere için 'yeşil' hamle!
Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, "Buca-Cezaevi ...
İYİ Parti'de üst düzey istifa: Akşener'e eleştiriler
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cem Karakeçili, partisinden istifa ettiğini ...
 
Bergama adayı Doğruer: Hayvancılıkta marka olacağız
Cumhur İttifakı Bergama Belediye Başkan Adayı Dr. Sadık Doğruer, günün ...
Buca adayı Duman'dan esnafa müjde: Pazar yerleri modern olacak!
Buca Belediye Başkan Adayı Görkem Duman, Yıldız ve Bucakoop Pazaryeri'nde ...
AK Partili Kırkpınar, CHP’li yerel yönetimi hedef aldı: Bunların hizmet etmek gibi bir dertleri yok!
AK Parti İzmir Milletvekili Kırkpınar, CHP’li yerel yönetimleri hedef ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva