HABERLER>GÜNCEL
14 Kasım 2016 Pazartesi - 10:25

Bahçehir Okulları’nda ‘mindful’ gururu: Türkiye’de ilk

Bahçeşehir Okulları tarafından Türkiye’de ilk kez uygulamaya konulan Mindful Okul programı, İzmir’deki kampüslerde eğitim gören öğrencilerin velilerine tanıtıldı.

Bahçehir Okulları’nda ‘mindful’ gururu: Türkiye’de ilk

Programın detaylarını veli seminerinde anlatan Doç. Dr. Bilge Uzun, “Çocuktan yetişkine hepimiz bir koşturmaca içerisindeyiz. Bu koşturmacada yaşadığımız anın, yaptığımız şeylerin farkında bile değiliz. Mindful olmak yaşamımızın kontrolünün bize geçmesini sağlıyor, düşüncelerimizi yönetilebilmemizi öğretiyoruz. Bu da genç beyinlerde başarıyı arttırıyor” dedi. 

Öğrencilerini, farkındalığı yüksek bireyler olarak yetiştirmeyi hedefleyen Bahçeşehir Okulları,  “Mindful Okul” programını eğitim sistemine dahil ederek uygulamaya başladı. Türkiye’nin ilk “Mindful” okulu olan Bahçeşehir Okulları, programın detaylarını, Bahçeşehir Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Bilge Uzun aracılığıyla velilere sunmaya başladı. Türkiye’deki ilk veli semineri de, Bornova Kampüsü’nde gerçekleştirildi. İzmir’deki üç kampüsün velilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen seminerde, Doç. Dr. Uzun, son yıllarda, dünyadaki okulların “Mindful Okul” olma yolunda ilerlediğinin altını çizdi. Mindful olmanın derin bir farkındalık hali olduğunu söyleyen Uzun, “Kökenini Paskalya tasavvur geleneklerinden alır. Dört bin yıl öncesine dayanan kökeni ile zihni eğitmek zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığa ulaşmak demektir. Şimdiki ana, bilinçli ve yargısız dikkatini vermek demektir. Mindful olmak bilinç durumumuzu otomatik pilottan çıkararak kendi yönetimimize almaktır” dedi.

18 farklı uygulama
Uzun, şimdilik, 2.3. ve 4. sınıf öğrencileri için uygulanan programın,  ders öncesi ya da sonrası öğretmenler tarafından gerçekleştirilen basit zihin ve beden uygulamalarını içerdiğini belirterek, “Mindfulness uygulamaları, sosyal ve akademik parçalardan oluşur. Planlanan program çerçevesinde öğrencilerimiz, rehberlik saati ile belirtilmiş bir saat içerisinde yıl boyunca 18 farklı Mindful uygulamasını öğrenerek Mindful yaşama adım atacaklar. Bu uygulamalardan bazıları da Mindful duruş, nefes, yemek yeme, görme, sınav ve zor duygularla başa çıkmadan oluşuyor. Programın sonunda sınav, son değerlendirme ve takip uygulamalar yapılacak” diye konuştu.

Başarıyı arttırıyor
Bilimsel araştırmalarla uygulamanın faydalarının ortaya konulduğunu dile getiren Uzun, “Okul çağı çocuklarında konsantrasyonu, odaklanmayı, sakinliği, öz farkındalığı arttırdığı, stres ve kaygıyı azalttığı, dürtü kontrolünü güçlendirdiği, kaygı ve öfke gibi baş etmesi zor olan duygulara ilişkin bilinçli tepkilere yöneltildiği, empati düzeyini arttırıp diğer kişilere yönelik algısında olumlu değişiklikler yarattığı, doğal çatışma çözümü becerilerini geliştirdiğine yönelik bulgular vardır. Günlük basit egzersizlerle uygulanacak bu yöntemle genç beyinlerde güçlenme ve başarının artışı sağlanıyor. Öğrencilerin ayrıca yaşadıklarını anın derinlemesine farkında olarak önce kendilerini, ardından çevresindekileri anlayarak hissederek yaşamalarını sağlıyor, Şükretmek, affetmek, empati kurmak gibi becerileri kazandırmış oluyoruz” dedi.  

Bahçeşehir Okulları bünyesindeki 7 pilot okuldaki uygulamanın yakından takip edildiğine dikkat çeken Uzun, velilerin de programa dahil edilerek çocuklarını daha iyi anlamayı ve her koşulda kabul etmeyi öğrenmiş olacaklarını sözlerine ekledi. Uzun daha sonra velilerle Mindful nefes ve yemek yeme uygulamasında bulundu. Uzun’un anlatımlarını merakla dinleyen veliler, çocuklarının böyle bir eğitim almasının memnuniyetini yaşarken, günlük hayatta kolay uygulanabilirliği nedeniyle yaşam tarzı haline getirilmesi fikrinde birleşti.

 
Yeni Zelanda ikinci depremle sallandı!
 
'Sakin Şehir'de çocuk belediyesi göreve başladı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de feci kaza: Fren sistemi bozuldu, canından oldu
Bayraklı ilçesinde, fren sisteminin bozulması sonucu cadde ortasında kalan ...
8 ay süren sokağa çıkma yasağı kaldırıldı
Şırnak'ta 14 Mart'tan bu yana uygulanan sokağa çıkma yasağı, saat 05.00'ten ...
Türk jetleri El-Bab'da 15 hedefi vurdu
Türk Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarıyla El-Bab bölgesinde terör örgütü ...
 
İzmir’de feci kaza: Karşıya geçerken canından oldu!
Bayraklı ilçesinde yolun karşısına geçmeye çalışan kadın, otomobilin çarpması ...
İzmir’de zehir tacirlerine 3 ayrı operasyonla darbe!
3 ayrı operasyonda, 15 kilogram esrar, 4 bin 600 uyuşturucu hap, birer ...
Duayen ihracatçı İzmir’de son yolculuğuna uğurlandı
Türk kuru meyve sektörünün duayen ihracatçılarından İzmirli işadamı Menaşe ...
 
İzmir’in büyük hastanesindeki yolsuzluğa ne ceza istendi?
İzmir'deki Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki bazı ihalelere ...
İzmir’in iki büyük ilçesinde kumar baskını!
Buca ve Bornova'da 3 ayrı iş yerine düzenlenen operasyonda 3 kişi gözaltına alındı.
İzmir’de şantaj çetesine suçüstü!
İzmir'de bir iş adamına şantaj yaptığı öne sürülen 3 kadın tutuklandı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva