HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
25 Ocak 2019 Cuma - 09:59

Asarlık'tan Beethoven dizelerine... İzmir'in mahalle orkestrası sahnede

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeteneği olmasına rağmen maddi yetersizlikler nedeniyle müzik eğitimi alamayan çocuklar için  "mahalle orkestrası" kurdu. İzmir merkez ile Aliağa, Torbalı Çaybaşı ve Menemen Asarlık’ta konservatuvar öğretmenlerinden ücretsiz piyano, bateri, çello, keman, korno, davul, gitar ve şan eğitimi alan çocuklar, ilk konserlerinde Beethoven çaldı.

Asarlık tan Beethoven dizelerine... İzmir in mahalle orkestrası sahnede

İzmir Büyükşehir Belediyesi, örnek bir projeyi daha hayata geçirerek özellikle ekonomik durumu iyi olmayan bölgelerde müzik eğitimi almak isteyen çocuk ve gençleri hayallerine kavuşturdu. 8 – 16 yaş arasında müziğe yetenekli gençleri keşfetmek ve onların uzman eğitmenlerden ücretsiz müzik eğitimi almalarını sağlamak amacıyla başlatılan “Mahalle Orkestrası”  projesi, İzmir merkez ile Aliağa,  Torbalı ve Menemen’de hayata geçti.

2018 yılı  Eylül ayında eğitim almaya başlayan çocuklar, 4 ay gibi  kısa bir sürede büyük gelişme kaydederek İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde mini bir konser verdi. Beethoven'in 9. Senfonisi'nin tema müziğini çalan çocuklar, yetenekleri ile izl eyenleri adeta büyüledi. Kendilerini izlemeye gelen ailelerine duygulu anlar yaşatan çocuklar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan ve eğitmenleriyle birlikte pasta keserek mutluluklarını paylaştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, geleceğin müzisyenlerini yetiştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ve çok gururlandıklarını belirterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çocukları ve gençleri spora, sanata ve müziğe teşvik etmek amacıyla pek çok önemli projeye imza attığını söyledi.

Mahalle Orkestrası’nın Genel Müzik Direktörlüğü ve orkestra şefliğini yapan Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü Öğretim Görevlisi, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası sanatçısı Uğur Sayınbatur ise konservatuvar eğitimi temeli verdiklerine işaret ederek, eline hiç müzik aleti almamış çocukların 4 ay gibi kısa bir sürede hazırlanarak muhteşem bir performans sergilediğini ve içlerinden çok başarılı sanatçıların çıkağını söyledi. Sayınbatur, "Asıl büyük konserimizi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda vereceğiz. Bu renkli projeyi hayata geçiren İzmir Büyükşehir Bel ediyesi’ne teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

300 SANATÇI "ADAYI"
2018 yılı Eylül ayında hem İzmir merkez hem de Menemen, Aliağa ve Torbalı ilçelerinde yapılan mahalle orkestrası seçmelerine yaklaşık 1500 çocuk katıldı. Mahalle orkestrasına girmek için yarışan ve en büyük hayalleri bir orkestrada yer alabilmek olan bu çocuklar arasından 300 "sanatçı adayı" belirlendi.

Şan eğitimlerini İzmirli usta ses sanatçısı Yılmaz Demirtaş’tan,  nefesli çalgılar (trompet, korno, trombon, tuba), yaylı çalgılar (keman, çello, kontrabas), vurmalı çalgılar (bateri, kahon, darbuka), piyano ve gitar eğitimlerini ise Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü ve Ege Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı’ndan mezun eğitmen ve son sınıf öğrencilerinden oluşan akademik kadrodan alan çocuklar, halen Klasik Batı Müziği, Türk Müziği ve dünya müzikleri repertuvarı çalışıyor, solfej ve müzik teorisi dersi alıyor.

 
Uğur Mumcu Foça'da anıldı
 
İzmir'de kız arkadaşının annesini öldürmekle suçlandı: Şok eden savunma!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kitaptan elde edilen gelirle ne yapacağını açıkladı
Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, 2 bin 500 liraya 1881 adet satılan ...
'Amacımız sektörü canlandırmak'
Leather & More – 2. Deri ve Deri Konfeksiyon Fuarı, sektörün önde gelen ...
Çiğli’de sinema şölenine yoğun ilgi
Öğrencilere karne hediyesi olarak her yıl sinema günleri düzenleyen Çiğli ...
 
Güzelbahçe’de bireysel silahlanmaya karşı sergi
Her yıl farklı sanat dallarında yarışmalar düzenleyen Umut Vakfı  23. ...
Yayınevinden açıklama: İlk dakikada tükendi!
Yılmaz Özdil'in kaleme aldığı Mustafa Kemal kitabının 1881 adet basılan ...
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in haftalık kültür-sanat rehberi
Aylin AKDOĞAN yazdı... İzmir'in haftalık kültür-sanat rehberi
 
Fazıl Say sessizliğini bozdu!
Geçtiğimiz günlerde Ankara'da verdiği konserde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
Necati Cumalı, Urla'da unutulmadı
Ünlü Şair ve Yazar Necati Cumalı, Urlalı Şair ve Yazarlar Toplululuğu’nun ...
Meçhul Paşa hem güldürdü hem düşündürdü
Konak Belediyesi’nin geçen yıl hayata geçirdiği ‘Tiyatro Konak’ projesi ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva