HABERLER>POLİTİKA
7 Ekim 2012 Pazar - 09:46

AK Partili Sait’ten Çeşme’ye jeotermal müjdesi

AK Parti’nin Çeşme’den sorumlu koordinatör Milletvekili Rifat Sait, Çeşme’de jeotermal sahanın koruma altına alındığını, başta Çeşme Belediyesi olmak üzere hiç bir kurum veya kişinin bu bölgeye artık inşaat yapamayacağını söyledi. Sait, Çeşme kaymakamı İnci Sezer Becel’i başarılı çalışmasından dolayı kutladı.

AK Partili Sait’ten Çeşme’ye jeotermal müjdesi

İZMİR - Çeşme Ilıca’daki termal su kaynaklarının korunması için alan çalışması yapılmasını da istediklerini söyleyen AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait’e İl Özel İdare’den olumlu yanıt geldi. Sait’in talebini yerinde bulan İl Özel İdaresi, harekete geçerek ruhsat sahibi Çeştaş A.Ş. ile irtibata geçti. Çeşme kaymakamı İnci Sezer Becel başkanlığında toplanan Çeştaş, bölgedeki Jeotermal akışkanı KAYNAK KORUMA ALANI ETÜT RAPORU ile işletme raporlarının yapılması için Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile 2 adet sözleşme imzalayarak kaynak koruma alanlarının belirlenmesi için çalışma başlattı. Yaklaşık iki aylık çalışma sonunda, çıkan sonuç Maden Tetkik Arama (MTA) kurumunun onayı ile devreye girecek. Çıkan raporlar sonrasında Çeşme ve Ilıca’da bazı bölgelerde inşaat yapımları izne tabi olacak.
 
“Çıkacak olan sonuç, Çeşme belediyesini üzebilir” diyen Sait; “Zira Ilıca bölgesinde termal olan arazilerde Çeşme belediyesinin yapmış olduğu bazı inşaatlar var. Termal suyun olduğu yerlere inşaat yapıp yerin altına çimento enjekte edilmiş. Bu doğal kaynaklara zarar veren bir çalışmadır. Yapılacak analizlerden sonra bu inşaatlar olmayacak” açıklamasını yaptı.
 
Sait, konuyla ilgili şunları söyledi: “5686 Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununun yürürlüğe girdiği 13.06.2007 tarihinden itibaren, Çeşme- Ilıca jeotermal sahasına ait buluculuk belgesine istinaden bahsi geçen saha için MTA Genel Müdürlüğü adına 3 yıl süreli arama ruhsatı düzenlenmiş olup, bu alan içerisinde Kanunun yürürlüğe girişinden önce özel ve tüzel kişiler adına kuyu bazında hakların da intibakı yapılarak bu kişiler adına kuyu/doğal çıkış bazında işletme ruhsatları düzenlenmiştir. Bu kapsamda, 5686 Sayılı Kanunun 14. maddesi ve Uygulama Yönetmeliğinin 23. maddesi hükümleri uyarınca ruhsat sahiplerince yaptırılması gereken Kaynak Koruma Alanı etüdünün de mevcut kaynak bazında hakları içine alacak şekilde, alan bazında yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir.1974 yılında MTA Genel Müdürlüğünce bölgede bir çalışma yapılmışsa da, bölgedeki yoğun yapılaşmadan dolayı ve yeni açılan kuyular ve mevzuat değişikliği sebebiyle alanın yeniden çalışılması gerekmektedir. Alanda halen ruhsat sahibi Çeştaş Çeşme Jeotermal Enerji San. Ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen jeotermal kuyudan termal tesislere abonelik yolu ile akışkan temin edilmektedir.
 
2 ay sonunda Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından hazırlanıp Çeştaş’a sunulacak olan raporlar mevzuat gereği MTA Genel Müdürlüğü’nün görüşü alınıp, İl Özel İdaresi tarafından onaylandıktan sonra Çeşme-Şifne alanındaki kısıtlama ve çalışma koşulları uygulamaya geçecektir.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Güven 23 yaş üstü engelliler için sordu!
CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, 23 yaş üstü engelli bireylerin eğitim ...
Tezkereyi savundu: Top atana gül atılmaz
MHP lideri Devlet Bahçeli, yaptığı bir konuşmada Suriye'ye sınır ötesi ...
CHP İzmir’de Nihat Kaya’ya af çıktı
İl Disiplin Kurulu kararı ile bir yıl süre ile partiden ihraç edilen Nihat ...
 
Tekin İzmir'den sert çıktı: Başbakan teslim olmuştur
AK Parti döneminde “3Y” olarak adlandırılan yoksulluk, yasak ve yolsuzluğun ...
Davutoğlu’dan sert uyarı: Kim saldırırsa susturulacak
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "bundan sonra nereden Türkiye'ye bir ...
CHP'li Türeli: Kentsel dönüşüm dediler, iki bina yıktılar!
CHP İzmir milletvekili Rahmi Aşkın Türeli dün ilk kazmaların vurulduğu ...
 
Rıfat Sait’in fikir takımı Erdoğan'la buluştu
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yeni dönemin başlamasıyla birlikte Ankara’nın ...
CHP İzmir’den Tire çıkarması
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin önderliğinde CHP İzmir İl Yönetim Kurulu’nun ...
AK Parti İzmir’de teşkilata tam saha muhalefet emri
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yerel yönetimlere ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva