HABERLER>EKONOMİ
22 Nisan 2014 Salı - 08:37

AK Parti'den şok yönetmelik: Dev projelere destek artık 'sır'

Kanal İstanbul, 3. havalimanı, şehir hastaneleri gibi projeler için getirilen Hazine garantisinde verilen garantilerin Resmi Gazete’de ilan edilmesi gerekmeyecek. 2001 yılı öncesine geri dönüş olarak nitelendirilen yeni Hazine garantisi sisteminde, krediyi alan şirket, kredi kusurundan dolayı sözleşmeyi fesih etse bile Hazine yüzde 85’ine garanti verecek. Sözleşmenin şirket kusuru dışındaki nedenlerle feshi halinde Hazine yüzde 100’üne garantör olacak.

AK Parti den şok yönetmelik: Dev projelere destek artık  sır

Asgari yatırım tutarı bir milyar liranın üzerinde olan Yap-İşlet-Devret projeleri ile Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarınca yürütülen 500 milyon doların üzerindeki projelere Hazine garantisi verilecek. Dev projelere Hazine garantisine ilişkin yasal düzenleme geçen yıl şubat ayında çıktı. Hazine’nin ne kadar garanti vereceği ise 2014 yılı bütçesi ile belirlendi. Buna göre, Hazine, 3 milyar dolar garanti verebilecek. Bakanlar Kurulu gerekirse bunu bir kat artırabilecek. Uygulamanın nasıl olacağı ise 19 Nisan günü Resmi Gazete’de çıkan “Hazine Müsteşarlığı Tarafından Gerçekleştirilecek Borç Üstlenimi” hakkındaki yönetmelikle belirlendi.
 
Yönetmeliğe göre, şirket tarafından sağlanan ana kredinin ve varsa ana kredinin teminine yönelik türev ürünlerden kaynaklananlar da dahil olmak üzere, mali yükümlülükleri Hazine üstlenecek. Bir şirket borcu üstlendikten sonra ana kredisinin tamamını ya da bir kısmının değiştirilmesi veya yenilenmesi amacıyla sağlanacak finansmanın Hazine tarafından üstlenilmesine Bakanlar Kurulu karar verecek. Yani şirket krediyi, önce 10 yıl vadeli alıp sonra 5 yıl vadeliye çevirmek istediğinde bu hakkı olacak. Kredinin değiştirilmesi kararını da Bakanlar Kurulu verecek.
 
KAPSAM 2012’DE BAŞLIYOR
Yönetmeliğin “İstisna” başlıklı Geçici 1. maddesinde ise ilginç bir düzenleme yer aldı. Maddeye göre, yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle ihale ilanına çıkılmış projeler açısından uygulama sözleşmeleri taslağına ilişkin ihale öncesi Hazine’nin görüşü, kısmi üstlenim taahhüdü ve borç üstlenim limiti hükümleri uygulanmayacak. Bu düzenlemeden yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle ihale ilanına çıkılmış olan projelerin 3 milyar dolarlık limitten etkilenmeyeceği anlaşılıyor. Düzenlemenin getirildiği 6428 “Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması”na ilişkin yasanın yürürlük maddesinde de borç üstlenim limitinin 1 Ocak 2014’ten itibaren geçerli olacağı hükmü yer alıyor. 6428 sayılı yasa ise 21 Şubat 2013’te çıktı. 6428 sayılı yasanın yürürlük maddesinin (b) fıkrasında da, borç üstlenim limiti dışındaki hükümlerin 1 Aralık 2012’de başlayacağına belirtiliyor. Böylece aslında 3. köprü de dahil olmak üzere ihalesi yapılmış projeleri de garanti kapsamına almış oluyor.
Geçici 2. maddesiyle yönetmelik yayınlanmadan önce imzalanmış borç üstlenim anlaşmaları için şirketlerin 15 gün içinde Hazine’ye başvurmaları istendi.
 
ŞEFFAFLIK KALDIRILDI
Hazine eski Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, bu düzenlemenin 2001 öncesine dönüş olduğunu belirterek, şeffaflığı kaldırdığını söyledi. Böylece bir borç sisteminin ilk defa yapıldığını ifade eden Özyıldız, mali disiplini ortadan kaldırdığını, uygulamanın görev zararından daha kötü bir düzenleme olduğunu söyledi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeytin ve zeytinyağı sektöründe barış rüzgarları
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu ...
EBSOV'lu kadınlar Ayşe Kulin'i ağırladı
Yazar, Ayşe Kulin, Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı (EBSOV) Kadınlar Birliği’ne ...
İzmir’in yeni eğlence adresi Unıvercİtypark
Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe yerleşkesinde; gençlik ve yaşam merkezi ...
 
Kaybolan Lezzetler Festivali'nde konuk 'Annesinin Kızı'
Uluslararası Alaçatı Kaybolan Lezzetler Festivali, ilk atölye çalışmasını ...
Milyonların gözü bu yasada: Son söz Başbakan'da
Genel Sağlık Sigortası borçlularından, BAĞ-KUR borçlusuna, derece bekleyen ...
Enflasyon beklentisi yükseldi
Merkez Bankası Nisan Ayı Beklenti Anketi sonuçlarına göre enflasyon beklentisi artış gösterdi.
 
AKSA'dan yaşam tarzına göre elektirik!
Kazancı Holding bünyesinde faaliyette bulunan Türkiye’nin önde gelen ...
İzmir İnovasyon Ödülleri sahiplerini buldu
İzmir Genç İş Adamları Derneği’nin üniversiteler, kamu ve meslek kuruşlarının ...
3 milyonun vatandaşın 4 milyar borcu var!
MHP, yeşil kartın bitip Genel Sağlık Sigortası'na geçilmesi sonrasında ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva