HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Şubat 2013 Çarşamba - 21:21

Buca De Jongh Köşkü 49 yıllığına Şifa’nın!

Yerel basının defalarca gündeme getirdiği, Cemil Şeboy’un başkanlığı döneminde Buca Belediye Meclisi’nde ‘kaderi’ üzerine defalarca öneriler ve tartışmalar yaşanan asırlık tarihi De Jongh Köşkü, SGK tarafından sessiz sedasız Şifa Üniversitesi’ne kiralandı.

Buca De Jongh Köşkü 49 yıllığına Şifa’nın!

EGEDESONSÖZ - 49 yıllığına kiralandığı belirtilen asırlık ağaçlarla kaplı, 45 bin metrekare alanda kurulu De Jongh Köşkü’nün; yeni sahipleri Şifa Üniversitesi tarafından 4 Mart’tan itibaren hem Buca Eğitim ve Sağlık Yerleşkesi hem de poliklinik olarak kullanılacak olması, küllenmiş tartışmaları da yeniden alevlendirdi.

Buca Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyeleri Ali Rıza Kaya, Levent Köstem, Osman Ergündoğar ve Erkut Tamay, tarihi binanın Buca’nın tarihi dokusuna uygun olarak kamuya hizmet verecek bir amaçta kullanılması için yıllardır çaba gösterdiklerini, ancak bunun gerçekleşmediğini belirterek, son gelişmeden dolayı üzgün olduklarını dile getirdiler.

Ali Rıza Kaya, tarihi De Jongh Köşkü’nün geleceği ile ilgili görüş ve tartışmaların hemen yıl gündeme geldiğini, eski Çalışma Bakanı Murat Başeskioğlu döneminde de satılacağı söylentileriyle Buca Belediye Meclis’inde konuşulduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“O günlerde köşkün satılmasına biz CHP’li üyeler başta olmak üzere karşı çıktık. Köşkün hem tarihi dokuya, hem kültüre hizmet edebilecek bir yapıya kavuşturulması gerektiğini, ayrıca yeşil dokunun harap olabileceği vurgusunu yaptık. Eğer bir satış söz konusuysa, burayı Buca Belediyesi olarak alalım ve kültür amaçlı kullanımla halkın hizmetine açalım önerisini getirdik. O dönemdeki Başkan Cemil Şeboy da köşkün kamu tarafından kullanılması konusunda hemfikirdi, ‘Hükümet Konağı yapılabilir’ önerisi de ona aitti. Aslında önerimiz bu köşkün müze olmasından yanaydı; meclis tutanaklarında da bu görüşmeler yer almıştı. Daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik gazetelere verdiği demeçlerde, köşkün çok önemli olduğunu, hem rantının, hem de kültür değerinin çok yüksek olması sebebiyle köşkle ilgili halkın görüşünün sorulması gerektiğini söyledi. Ancak ne halkın ne sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmadı ve köşk yeniden atıl olarak kaldı. Şimdi de Şifa grubuna 49 yıllığına kiraya verildiğini öğreniyoruz. Tarihi köşkün Buca’nın kültürel değerlerine hizmet amaçlı kullanılmasını isterken ve beklerken, hastane amaçlı kullanılacak olması büyük üzüntü ve hayalkırıklığıdır. Üstelik burada hastane olması, Buca’nın zaten yoğun olan trafiğini de katlayacaktır. Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerin şehir dışında olması yönündeki kararına da terstir. İsteyen Buca’da elbette hastane açabilir ama bunun için hem Buca merkez’inin hem de tarihi bir köşkün seçilmesi doğru değildir.”

Buca Belediyesi CHP’li Meclis üyeleri Levent Köstem, Osman Ergündoğar ve Erkut Tamay da yaptıkları açıklamada, şu ifadeleri kullandılar: “Tarihi köşkün restore edilerek Buca’nın kültür ve sosyal yaşamına katılmasını beklerken, bu binanın Şifa grubuna poliklinik olarak kullanılması amacıyla 49 yıllığına kiraya verildiğini öğrendik. Bina şu anda teslim edilmiş durumda. İki gün önce Selanik Göçmenleri Derneği’nin Yaylacık mahallesinde yaptığımız toplantıda, insanların böyle bir kiralamaya ciddi olarak tepki gösterdiğini gözlemledik. Yine toplantıya katılanlardan, bu binaya komşu olarak oturanların, köşkün arka bahçesinden motorlu hızar sesleri geldiği ve ağaçlar kesiliyor diye çok endişe ettiklerini gördük. Bucalılar, bu kararın geri alınması ve bu köşkün Buca’nın sosyal ve kültürel yaşamına katkı yapacak bir alan haline getirilmesini istiyor. Bu haklı isteği biz de destekliyoruz. Buca’ya hastane yapılmasına karşı değiliz. Şifa grubunun Buca’ya hastane kurmak istemesi de ayrıca çok güzel bir olay. Ama sağlık bakanlığının bile merkezdeki hastaneleri şehrin dışında trafiğinin rahat olduğu bölgelere taşıma amacı varken böyle bir kararı doğru bulmuyoruz. Kaldı ki Köşk’ün olduğu bölge, trafiğin en yoğun olduğu bölgelerin başında gelmektedir. Umarız bu karardan dönülür ve Buca’nın tarihini oluşturan Köşklerden biri olan De Jongh, ilçenin kültürel dokusuna uygun olarak bir müze haline getirilir.”



Levent Köstem, ayrıca Buca’nın tarihi tren garı için de satış/kiralama gibi duyumlar aldıklarını belirterek, ‘Umarız böyle bir olay gerçekleşmez. Burası butik bir kültür merkezi ya da etnografik bir müze yapılmalıdır. Bu konuda tüm Meclis üyelerinin parti gözetmeksizin çaba sarf edeceğine inanıyorum’ dedi.
 
YENİ ASIR’A 11 KEZ MANŞET OLMUŞTU
Uzun yıllar çok sayıda öğrenci yetiştirdikten sonra 25 mezun verdiği 1998 yılında kapatılan Buca’daki eski sağlık meslek lisesi binası ve bahçesindeki De Jongh Köşkü’nün kurtarılması konusunu Yeni Asır, 11 kez manşet, 5 kez haber ve ayrıca 6 kez de anons yaparak gündemde tutmuştu. Yeni Asır konuyu ilk kez 11 Mart 2001′de gündeme getirdiğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan, Sağlık Meslek Lisesi binasının poliklinik olarak kullanılacağını açıklamıştı. Görevi Okuyan’dan devralan Murat Başesgioğlu ise 18 Aralık 2002′de “Bu bina böyle kalmayacak. Buca Sağlık Meslek Lisesi’ni 2004 sonunda SSK dispanseri olarak hizmete açacağız” demecini vermişti.

Yeni Asır, tarihi malikane ve derslik binalarını, 19 Şubat 2006′da tekrar gündeme getirmiş, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu, malikane ve derslik binalarını satılığa çıkardıklarını açıklamıştı.. Yeni Asır bu gelişmeyi de 24 Şubat 2006′da “Satıyorum” manşetiyle duyurmuştu. 25 Şubat 2006′da da okula “satılık” tabelası asıldı. Bu arada Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 300 öğrencisi, binanın dört ayrı dalda hizmet vermesi için imza topladı. Öğrenciler binanın, yanık tedavi merkezi, meslek hastalıkları hastanesi, ilk yardım gönüllüleri eğitim merkezi ve biyomedikal cihaz teknolojisi eğitim merkezi olarak kullanılmasını istedi. Yeni Asır bu gelişmeyi de 19 Mart 2006′da duyurdu. Bu arada 28 Mayıs 2006′da İzmirli işadamları Yalçın Sevimli ve Ahmet Sine, tarihi binalara okul yapmak üzere talip olduğunu açıkladı. Ancak binalar işadamlarına tahsis edilmedi.

 
BAKAN ÇELİK: MİLLETİN YARARI ÖN PLANDA OLMALI
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, hiçbir şekilde değerlendirmediği ve satılığa çıkarmasına rağmen alıcı bulamadığı binaları sosyal ve eğitim tesisi yapma kararı aldı. Yeni Asır bu gelişmeyi de 9 Nisan 2007′de duyurdu. Fakat sosyal tesis için hiçbir adım atılmadı. 2 Şubat 2008′de Buca Belediyesi Başkan Yardımcısı Hatice Güral, eski lise binasını konak yapmayı önerirken 8 Şubat 2008 günü Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’ya konuyla ilgili dosya verdi.

31 Mayıs 2008′de tekrar gündeme getirilen köşk ile ilgili olarak SGK Başkanı Fatih Acar, Ocak 2007′de çıkan tasarruf genelgesi yüzünden adım atamadıklarını belirtirken, 14 Ağustos 2008 günü Devlet Bakanı Mehmet Aydın Buca’ya yaptığı ziyarette, binaların Hükümet Konağı yapılması için devreye gireceğini söylemişti.
 
Eylül 2008’de Bakan Faruk Çelik, eski lise binaları ve tarihi köşkü inceledi. İnceleme sırasında Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, binaları Hükümet Konağı yapmak üzere Bakan’dan istedi. İlçe kaymakamlığını bu binaya taşımak istediklerini belirten Şeboy, mevcut kaymakamlık binasını ise engelli rehabilitasyon merkezi yapmak istediklerini ifade etti. Eski Sağlık Meslek Lisesi binası ve bahçesindeki De Jongh Köşkü’yle ilgili raporların masasının üzerinde olduğunu belirten Çelik, Yeni Asır’a şöyle konuştu: “De Jongh Köşkü’nün de içinde bulunduğu 45 hektarlık arazinin değerlendirilmesi çok kolay bir iş değil. Burada İzmirliler’in fikri de çok önemli. Halka ait bir yerin değerlendirilmesinde halkın karar vermesi gerekir. Ben milletin bir bakanı olarak, bu istekleri değerlendirip, halkın çıkarını gözetmek zorundayım. Birileri ‘Ahmet Bey’e ver’ dedi diye bu araziyi veremem. Bu durum birilerine peşkeş çekmeye benzer. Biri 1 trilyon teklif eder, biri 100 trilyon teklif eder. Eğer satılması karlıysa satarız, işletilmesi karlıysa işletiriz. Milletin yararı ön planda olmalı, aceleye gerek yok.”

Köşkün, Buca Belediyesi tarafından kaymakamlık binası yapılması için istendiğini ifade eden Çelik, “Birileri istiyor diye, bu alanı gözden çıkaramam. Buca Belediyesi’ne hepsini vermek de mümkün değildir. Belki bir kısmı verilebilir. Henüz netleşmedi. Gelen teklifleri değerlendireceğiz” dedi.
 
BAŞKAN TATI DA TOPLANTI YAPACAK
Ali Rıza Kaya, Levent Köstem, Osman Ergündoğar ve Erkut Tamay’ın sosyal paylaşım sitelerinde paylaştıkları ve duyurdukları Köşk’ün tarihi değerine uygun kullanımıyla ilgili çabalarının yanı sıra, bugün Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın da 10.30’da konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyeceği öğrenildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
AYŞEGÜL ÇALIK 3 Eylül 2015 Perşembe 20:14

OKULUMDU TARİHİ DOKUSU OLSUN YEŞİL ALANI OLSUN BİR ŞEKİLDE KONTROLLÜ KULLANILABİLECEK BİR HİZMETE AÇIK OLMALIYDI.ŞİMDİ ORDA POLİKLİNİK HİZMETİ ALMAYA GELMİŞ İNSANLARA NE DİYECEKLER AMAN DUVARLARA DOKUNMAYIN TARİHİ AMAN AĞAÇLARIN DALLARI KIRILMASIN AMAN ÇİMLERE BASMAYIN MI DİYECEKLER NASIL KORUNACAK BU MUHTEŞEM ALAN.İÇİM ACIDI ÇOK ÜZÜLDÜM.BİZLER OKURKEN O ÇİMLERE BİLE BASMAYA KIYAMAZDIK.ORASI TARİH ANI HER TÜRLÜ GÜZELLİĞİ BARINDIRIYOR

Yorumu oyla      11      5  
mehmet 22 Şubat 2013 Cuma 10:49

Bucanın tarih idokusu ,bahsedilen yerle sınırlı değildir.buca da geçmiş yönetimlerde dahil olmak üzere izlediğim kadarı ile şu anki yönetimde bucanın tarihi dokusuna özen göstermemiştir.buca nın lavanten evlerinin bulunduğu alanlarda apartmanlar yaptırılarak doku zaten kaybolmaktadır.oysa buca dokuzçeşmeler.yaylacık vb tarihi mahalleler turizm alanı ilan edilebilirdi.ve buca alaçatı gibi olabilirdi.kent planlanırken bunlar düşünülmeliydi .

Yorumu oyla      14      5  
misafir 21 Şubat 2013 Perşembe 12:21

zamanında verilen mücadeleler haberde de geçiyor ama ne hikmetse bazıları bunu belediyenin insiyatifindeymiş gibi lanse ediyor. bunu ima edenler arazinin kimin tarafından verildiğine iyi baksın Buca Belediyesi mi yoksa sgk mı? belediye veya sgk önemli değil önemli olan bir vakıf üniversitesine böyle bir değerli araziyi peşkeş çekmektir madem üniversiteye verecektiniz neden 9 eylüle orayı tahsis etmediniz? yoksa amacınız hizmet değil de yandaş şifa grubuna kıyak geçmek mi?

Yorumu oyla      17      5  
Bucalı 21 Şubat 2013 Perşembe 11:45

Sayın Cemil Şeboy, Sayın Adnan Öztekin, Sayın Ali rıza kaya, 2006 dan beri bu binanın ortak kullanım alanı olması için çaba sarfetmişler. Bu Çabaları Kayılarıyla sunuyorlar. Diğer arkadaşlar 2006 dan beri nerelerdeymiş ki bu gün bunu (aday olacaklar ya ) siyasi malzeme olarak kullanıyorlar. Levent köstem,Osman ergundoğar,Erkut tamay 2006 da neredeydiniz. aklınız yeni mi başınıza geldi.

Yorumu oyla      19      9  
MEGAKÖYLÜ 21 Şubat 2013 Perşembe 10:32

Chp zihniyeti.boş dursun işe yaramasın yeter.mutlu olurlar.saçma.

Yorumu oyla      19      19  
BUCADAN HAKAN 21 Şubat 2013 Perşembe 10:11

GÜN GELECEK DEVRAN DÖNECEK AKP HALKA HESAP VERECEK...CUMHURİYET KAZANIMLARINI YOK EDEN AKP YE DERS VERME ZAMANI GELDİ...

Yorumu oyla      24      22  
bucalı 21 Şubat 2013 Perşembe 09:39

2007 tarihli bir gazetenin haberine bakarsanız anlarsınız kimler neya nasıl sahip çıkmışlar görürsünüz şimdei böyle fırsat düşkünü arkadaşlar çıkıp demeç vermişler siz bu hale getirdiniz başkana saldırmaktan ve şahsi çıkarlarınız yüzünden gelinen son nokta.levent beyler bunda sizin parmağınızda vardır

Yorumu oyla      15      13  
21 Şubat 2013 Perşembe 09:34

YİYİN EFENDİLER YİYİN AKSIRINCAYA TIKSIRINCAYA KADAR YİYİN; DEVİR SİZİN DEVRİNİS ŞİMDİ SIRA SİZDE; SİZDE YİYİN :::: TEVFİK FİKRET

Yorumu oyla      24      14  
Bucalı 21 Şubat 2013 Perşembe 09:20

Sardı Tatıcıları yerel seçim korkusu, Kendileri parti içi kavga yorgunu , Hiç üretemezken Bucalılara Hizmet , Bıraktığı tek miras MAZERET ile EZİYET . Gün oldu aşure dağıttı Belediye kapısında, Birkaç kişi kaldı artık beyefendinin arkasında, Bucalılar yanıyor onunla geçen BOŞ beş yılına Yakında göreceğiz hezimetlerini yerel seçim sandığında. Halkçıyım desede inanmayın sözüne , Aynası iştir kişinin bakacaksın özüne , Destek yok Bucalılardan size , Yolcular 2014'de evlerine

Yorumu oyla      21      18  
buyuran 20 Şubat 2013 Çarşamba 23:49

şimdi diyeceklerki halka hizmet için burayı kiraladık halktan ziyade kendilerine hizmet için burayı kendilerine peşkeş çektirdiler kirası ise 55 bin tl aylık oysa o merkezde 100m2 yerlerin kirası 15bintlden başlıyor eski sgk il mdne sormak gerek kendisi şimdi nerede

Yorumu oyla      24      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemalpaşa'da din görevlileriyle kahvaltılı buluşma
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Kemalpaşa ilçe merkezi, ...
Büyükşehir’de dava etkisi: Sabuktay’a sürpriz görev
Mahkeme süreci sonrası Büyükşehir Belediyesi kadrolarda hareketlilik başladı. ...
İzmir'in çehresini değiştirecek marina yola çıkıyor!
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İzmir Körfezi’nin farklı ...
 
CHP'li Başkan'dan cami müjdesi
İlçe Merkezine modern bir cami yapımı için harekete geçen Kemalpaşa Belediye ...
Gaziemir Belediyesi patron yaratıyor
Gaziemir Belediyesi ile KOSGEB işbirliğiyle yürütülen girişimcilik eğitimlerine ...
Başkan Sındır’a ‘çevre’ onuru
Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne imza atarak ilçedeki karbon salınımını ...
 
Selçuk’un 40 yıllık boruları yenileniyor
İZSU Genel Müdürlüğü, Selçuk’un içme suyu şebekesini yenilemeye hazırlanıyor. ...
361 bin binanın imarı bir tık uzaklıkta
İzmir Büyükşehir Belediyesi, taşınmazlara ait imar durum belgelerini internette ...
Köylerin geleceği Bergama'da tartışıldı
“Geleceğin Köylerinde Kooperatifçilik ve Yeni Belediye Yasası” paneli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva