HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Şubat 2013 Salı - 13:42

Köylerin geleceği Bergama'da tartışıldı

“Geleceğin Köylerinde Kooperatifçilik ve Yeni Belediye Yasası” paneli Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Açılış konuşmasını Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in yaptığı panele Bergama Kaymakamı Ahmet Ertan Yücel, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, il genel meclis üyeleri, oda başkanları, kooperatif başkanları, siyasi parti temsilcileri, köy muhtarları ve çok sayıda Bergamalı katıldı.

Köylerin geleceği Bergama da tartışıldı

İZMİR - Başkanlığını Üretici Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Beybağ’ın yaptığı panelde, Bergama Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan Yetim, Köy Kooperatifi İzmir Birliği Başkanı Muhittin Akbulut, İzmir İli Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, S.S Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever, S.S Karahıdırlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Küçük konuşmacı olarak yer aldı.

Tarım alanında izlenen politikaların ve tarımsal alanlarda yaşanan değişimlerin masaya yatırıldığı panelde kooperatifleşmenin faydaları ele alındı. Türkiye’nin tarımda ithalatçı bir ülke haline geldiğinin ifade edildiği panelde, ülkenin gıda egemenliğinin hızla yitirildiği ve tarımda dışarıya muhtaç hale gelindiğinin altı çizildi.

Tarım politikalarının çiftçileri fakirleştirdiğinin ve üretimin gerilediğinin vurgulandığı panelde, çiftçilerin hızla kooperatifleşmeye sevk edilerek, kooperatiflerin desteklenmesi gerektiği ifade edildi. Ülke çıkarlarına uygun yeni tarım politikaları üretilmesinin önemli olduğunun dile getirildiği panelde konuşan Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Yeni çıkan Büyükşehir Yasası şüphesiz ki büyük sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Tüzel kişiliği ortadan kalkacak köylerin geleceği için neler yapabiliriz, olumsuzlukları nasıl aşabiliriz konularını hep birlikte tartışıp, birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Hem geçmişimiz hem de geleceğimiz olan köyler için ‘Geleceğin Köyleri Hareketi’ni başlatan Başkan Tunç Soyer’e ve tüm panelistlere teşekkür ediyorum” dedi.

Gönenç, “ Umuyorum ki panelde konuşulanlar, kırsal kalkınmanın en büyük lokomotifi olan köylerimizde ortaklaşa çalışmalar yapmamızın önünü açar, başlangıç olur. Bizler, elimizden geldiği kadar her zaman olduğu gibi köylerin toplumumuzun temel direği olmaya devam etmesi için çaba göstereceğiz” diye konuştu.
 
“BÜTÜNŞEHİR YASASI TARIMSAL ÇÖKÜŞÜ KÖRÜKLER”
Panelde Bütünşehir Yasası’nın etkilerine değinen Başkan Tunç Soyer, Seferihisar’dan başlayan “Geleceğin Köyleri Hareketi”nin tüm İzmir’e ve Türkiye’ye yayılmasını istediklerini belirtti. Soyer; “ Yeni Bütünşehir Yasası’yla köyler mahalle durumuna gelecek, çiftçilerimiz de bu durumdan olumsuz etkilenecek. Yaklaşık 16 bin köyün tüzel kişiliğinin kaldırılarak mahalleye dönüştürülmesi buralarda yaşayan insanlarımız için bir takım sıkıntıların başlangıcı anlamına geliyor. Üreten, ürettiği ürününü zor şartlarda satarak kıt kanaat geçinen köylümüzü önümüzdeki yıllarda daha zor günler beklemektedir” dedi. İmza kampanyasıyla köylerin kapanmaması için büyük bir mücadele başlattıklarını söyleyen Soyer, herkesi bu mücadeleye davet etti.
 
“KÖY YOKSA GELECEĞİMİZ YOK”
Panelde konuşan Prof. Dr. Kaymakçı; “ Ne yazık ki bu toprağın insanı, köklerini kaybetme noktasına geldi. Bu nedenle, başta köylüler olmak üzere, köy muhtarları, tarımın bütün örgütleri ve sağlıklı gıda tüketmek isteyen kentliler bu harekete sahip çıkmalı, imza vermeli” dedi. Kaymakçı, dünyada da, küçük ve orta ölçekli tarım işletmeleriyle yapılan köylülüğün, endüstriyel dev ölçekli işletmelerce ikame edilerek bitirilmek istendiğini söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'deki ihale krizlerine sendika çıkışı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ESHOT başta olmak üzere İZELMAN, İZENERJİ ...
Başkan Şenol kursiyerlerle buluştu
‘Halka hesap veriyoruz’ sloganıyla her fırsatta toplumun değişik kesimlerden ...
İzmir’in iki ilçesi için ‘ev ev’ deprem raporu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ...
 
Başkan Şahin 14 yılını anlattı: Hedef 2014
Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Belediye çalışmaları ile ilgili ...
Balçova'nın kızları ilk sezonda Play-Off'ta
Türkiye Kadınlar Basketbol 2. Ligi’nde ilk kez mücadele eden Balçova Belediye ...
Çiğli dar gelirli ailelere yardıma devam ediyor
Çiğli’de dar gelirli olan binlerce aileye her yıl erzak, temizlik maddesi ...
 
Geleceğin bilim insanları Bornova'da yetişiyor
Bornova Belediyesi’nin Türkiye'ye çapında örnek gösterilen Mevlana Toplum ...
Menderes'in 40 yıllık boruları değişiyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Menderes ilçe merkezinde yer alan mahallelerin ...
Büyükşehir'den bir sürpriz de Ulukent'e
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Caddesi’nde kesintisiz ulaşım için ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva