HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
9 Mart 2018 Cuma - 16:11

8 Mart’ta 8 kadın yazardan İzmir’de anlamlı buluşma

İzmir’de yaşayan 8 kadın yazarın mültecilerin yaşantılarını konu alan öykülerinden oluşan “Yakından Geçen Mülteci Öyküler” kitabı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde yayınlandı.

8 Mart’ta 8 kadın yazardan İzmir’de anlamlı buluşma

Yazar Handan Gökçek önderliğinde, Yakın Kitabevi çatısı altında oluşturulan atölyede kaleme alınan kitaptaki 20 öykü 8 kadın atölye katılımcısının, 7 öykü ise aralarında Cezayirli gazeteci Fadela Chaïm-Allami ile sanatçı Pelin Batu’nun da yer aldığı konuk yazarların imzasını taşıyor.

MÜLTECİLERİN SESİ OLDULAR
Yanı başımızda yaşanan mülteci sorunundan yola çıkarak mültecilik kavramına odaklanan öyküler; savaş, çatışma, yabancılaşma, göç gibi nedenlerle yersiz yurtsuz kalan ya da öyle kaldığını hisseden insanların dramlarına ayna tutuyor.

Mültecilerin karşılaştıkları zorluklara dikkat çekmeyi ve öyküler yoluyla bu konuda bir nebze olsun farkındalık yaratabilmeyi hedefleyen kitabın yazarları arasında Ayşegül Utku Günaydın, Nergis Seli, Aysel Hakçı Kocadağ, Elif Eda Doğan, Duygu Özsüphandağ Yayman, Dilek Çoban, Başak Beykoz ve Kumru Eğrilmez bulunuyor.

Yazarlık atölyesi ekibine, oyuncu ve yazar Pelin Batu, Bade Osma Erbayav, Tekgül Arı, Polat Özlüoğlu ve Zerrin Saral öyküleriyle destek verdi. Kitapta ayrıca, Cezayirli gazeteci ve şair Fadéla Chaïm-Allami’nin gazeteci gözüyle kaleme aldığı, Deniz Dünyaoğulları Hünler’in Fransızca aslından Türkçeye çevirdiği Suya Düşen ve Yolda Kalan Hayaller isimli yazısı da bulunuyor. Kitabın kapak fotoğrafında ise ABD’de güzel sanatlar eğitimi gören İzmirli sanatçı Leyla Borovalı’nın çalışması yer alıyor.

“SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ ANLATACAK DERDİMİZ VAR”
2013 yılından bu yana yazarlık atölyesini düzenleyen ve kitabı derleyen yazar Handan Gökçek kitabın ortaya çıkış sürecini şöyle anlattı:  “Biz, yazarlığın kursu mu olur tartışmalarını bir kenara bırakarak, söyleyecek sözü anlatacak derdi olan bir grup öyküye sevdalı, edebiyata bağlı kalemdaş bir araya geldik. İki yıl boyunca okuma ve yazma atölyesi yaptık. Günümüzde dünyanın dört bir köşesinden ve özellikle hemen yanı başımızdan gelen savaş, çatışma, doğal afet, ekonomik kriz, ölüm haberleri elbette kalemlerimize yansıdı. Bu sebeplerle yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalan “sığınmacı” insanların zor şartlar altında verdiği yaşam mücadelesi bizi derinden etkiledi. Bir kitapla ne kadar farkındalık sağlanabilir ki, diye düşünmedik denizyıldızlarına inanarak böyle bir eser ortaya çıkardık.”

“SAVAŞ HİÇ UMMADIĞIMIZ YERDE BİZİ BEKLİYOR”
Cezayirli gazeteci ve şair Fadéla Chaïm-Allami’nin, Akdeniz’in diğer ucundaki mültecilerin karşılaştıkları zorlukları kaleme aldığı yazısından kitabın arka kapağına basılan çarpıcı satırlar günümüzü özetliyor:

“İsteyen istediğini söyleyebilir, “misafirperverlik yapımızda yok” denebilir; “herkesi birden ağırlayamayız” denebilir; “ülkelerinde kalsınlar” denebilir; “ülkeleri için savaşsınlar” denebilir; “hastalık taşıyorlar” denebilir, “ekmeğimizi çalıyorlar” denebilir… Hiçbir söz bu itirazları haklı çıkarmıyor çünkü cenazelerimizin farkı yok birbirinden. Yenilmezliğimizle adaletimizle, kibrimizle ve olmayan tarihi belleğimizle o kadar güçlüyüz ki ölüm kimseyi ayırt etmeden kapılarımızı çalıyor, sefalet ve savaş hiç ummadığımız yerde bizi bekliyor.”

Yakından Geçen Mülteci Öyküler kitabı şimdilik sadece Yakın Kitabevi raflarında bulunsa da önümüzdeki günlerde tüm kitapçılarda satışa sunulmuş olacak.

 
PM eski Üyesi Prof. Dr. Özkan kararını verdi... Üniversite görevlendirdi, partiden ayrıldı!
 
Erzurum'da silahlı kavga: 5 ölü, 2 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli ressam 'Paryalar' Paris yolcusu
Geçtiğimiz ay dünyaca ünlü ressam Fabien Delaube’nin maskeli yüzler sergisine ...
Dahi ressam Ivan Marchuk'un eserleri İzmir'de
Yaşayan 100 büyük dahi arasında gösterilen Ukraynalı ressam Ivan Marchuk'un ...
Narlıdere'de 8 Mart'a özel tiyatro
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar günü ...
 
İzmirli ressamın 'yaprak' sanatı
İzmir'de, yaklaşık 22 yıldır yaprak sanatıyla uğraşan ressam Ömür Köroğlu, ...
Başkan Kocaoğlu'ndan şiir dinletisi
İzmir'in ünlü simaları, kadına yönelik şiddete tepkilerini şiirlerle anlattı. ...
Konaklı kadınlardan el emeği göz nuru sergi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında ...
 
Bornova’da 8 Mart'a özel tiyatro
Bornova Belediyesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında ...
İzmir'in Caz Festivali'nde sıra dışı konser
25. İzmir Avrupa Caz Festivali, AASSM Küçük Salon'da Marcin Masecki & ...
Selçuk’ta 8 Mart sanatla kutlanacak
Selçuk Belediyesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle konser, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva