HABERLER>EKONOMİ
21 Kasım 2012 Çarşamba - 16:28

1,9 milyon emekliye intibak müjdesi!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yaklaşık bir yıldır çalışmaları süren intibak düzenlemesine ilişkin çalışmayı tamamladıklarını açıkladı. Çalışma hayata geçtiğinde 1.9 milyon işçi emeklisinin maaşı Ocak ayında 322 liraya kadar artacak. Çelik, emeklilere müjdeyi vererek, ödemelerin Ocak maaşına yansıtılacağını da bildirdi.

1,9 milyon emekliye intibak müjdesi!

ANKARA - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çelik, bakanlığının bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, iş kazalarına ilişkin çarpıcı rakamlar verdi. Buna göre, Türkiye’de günde 172 iş kazası meydana gelirken, her gün 3 kişi yaşamını kaybediyor, 6’sı da iş göremezlik raporu alıyor. Çelik, sunumda özetle şunları vurguladı:

AÇIK 5 MİLYAR AZALDI
“İstihdamdaki artış, kayıt dışı ile mücadele ve prim yapılandırma gelirleri ile birlikte sosyal güvenlik açığı yılsonunda 5 milyar daha az gerçekleşecek. Buna göre, 2012 yılı sonunda 25.468 milyar lira olarak öngörülen sosyal güvenlik açığı 20 milyar 501 milyon lira olacak. Bu yılın sonunda 6111 sayılı yasa ile getirilen prim yapılandırma gelirleri de 3 milyar liraya ulaşacak.

SGK GİDERİ 160 MİLYAR LİRA
2012 yılı sonunda SGK gelirleri 140 milyar lira, giderleri de 160.5 milyar lirayı bulacak. Toplam prim gelirlerinin emeklilik ve sağlık giderlerini karşılama oranı geçen yıl 67.8 olarak gerçekleşirken, bu yıl ise yüzde 1.8 oranında düşüşle yüzde 66’ya gerileyecek. Geçen yıl 17.4 milyon olan aktif sigortalı sayısı yüzde 3.5 artışla 2012 Ağustos sonunda 17 milyon 975 bine ulaştı. Dul yetim ve emekli aylığı alan pasif sigortalı sayısı da 10.3 milyon kişiye ulaştı.
 
MUAYENE SAYISI ARTIYOR
Geçen yıl hastanelere 318.6 milyon müracaat gerçekleşti. Bunun için 21.9 milyarlık fatura tahakkuk ettirildi. Bu tutar 2012’nin ilk 8 ayında 262.5 milyon başvuruya karşılık 19 milyar lira oldu.


9 BİN 500 İŞYERİ DENETLENDİ

İstanbul, Kocaeli ve Bursa illerinde 200 müfettiş 9 bin 501 işyerinde denetim yaptı. Denetimlerde 319 tescilsiz işyerine rastlandı, 57 yabancı uyruklu ve 2 bin 197 işçinin kayıtdışı çalıştırdığı ortaya çıktı.

CHP’DEN PANKARTLI PROTESTO
Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi görüşmeleri pankartlı eylem yaptı. CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ve arkadaşları toplantı salonuna emeklilik ve sigorta primlerine ilişkin çeşitli dövizler astı. Dövizlerde, “Prim dolalı yıllar oldu. Emeklilik gerçekti, hayal oldu”, “Maç devam ederken kural değişti, ömrüm emekli olmaya yetmedi”, “Siz hiç aç kaldınız mı?” yazıları yer aldı. Çelik, salona girdiğinde dövizleri gösteren Aslanoğlu, “Okudunuz mu sayın bakan?” dedi. Çelik de gülerek, “AK Parti iktidarında hiç aç gördünüz mü?” yanıtını verdi.

BÜTÇEDE “LOKMA AYVA” KRİZİ
Komisyon görüşmelerinde eski AK Partili vekil Lokman Ayva, özürlüler için verdiği çalışma ile ilgilenilmemesine tepki göstererek, Komisyon salonunun kapısı önünde bağırmaya başladı. Ayva, toplantı sürerken salon kapısına gelerek Bakan Çelik ile görüşmek istedi. Toplantı salonu dışında bulunan Mesleki Eğitim Kurumu Başkanı Bayram Akbaş’la karşılaşan Ayva, “Kapatın bu kurumu. Ak Parti iktidarında böyle bir kurum istemiyorum. 8 aydır bize cevap vermiyor. Kendiniz makam arabasına biniyorsunuz, kurum imkanını kullanıyorsunuz. Bizim dosyanın 8 aydır kapağını açmadınız” diyerek Akbaş’a tepki gösterdi. Ayva, komisyon salonunun kapısında bağırarak Çelik’i görmek istediğini söyledi. Araya Komisyon’un AK Partili üyesi Recai Berber girdi. Eski vekili sakinleştiren Berber, Lokman Ayva’nın koluna girerek, eski vekili Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan’ın odasına götürdü.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
poseidon 22 Kasım 2012 Perşembe 00:41

Zaten bu adaletsizlik emeklilerin hakkıydı.Bakan çelikte bunu bir lutuf gibi göstermesi anlaşılır gibi değil.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege'nin ihracat devi nitelikli işçi arıyor!
Vestel Beyaz Eşya Genel Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi Nedim Sezer, nitelikli ...
Fuar’da deniz günleri: Boatshow başladı
Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen İZFAŞ BOATSHOW İZMİR- Tekne, Yat ve Denizcilik ...
Efemçukuru madeni gaza bastı: Yeni kapasite 52 ton altın
İzmir’in doğal güzellikleri ile ön plana çıkan, kendine has üzümü ile ...
 
EGİAD’ta Başkan net konuştu: Kimse için ricacı olmam
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD)'nin genel kurul seçimlerine iki hafta ...
EGİAD seçimlerine '10' kala: Eski başkanlar ne diyor?
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD)'nin 1 Aralık 2012 tarihinde yapılacak ...
Dünya makinecileri İzmir’de buluşuyor
Türkiye’nin ihracat ve istihdam lokomotiflerinden makine sektörü, alanında ...
 
MYVIA'ya büyük ilgi ilk etap satışları bitti
İnşaat ve sağlık sektöründe faaliyet gösteren Gözde Grubunun Bornova’da ...
Narenciye sektörünün acı günü: Türkmenoğlu vefat etti
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Geçmiş Dönem Başkanı ve Ege ...
İzmir’den Afrika’ya tutumlu bohça
İzmir 'de Doğaldenge Tekstil ve Ev Ürünleri Tic. A.Ş. tarafından üretimine ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva