HABERLER>POLİTİKA
4 Ekim 2017 Çarşamba - 15:42

'Irak'taki tek muhatabımız merkezi yönetimdir'

Cumhurbaşkanı Erdoğan İran'da mevkidaşı Ruhani ile bir araya geldi. Erdoğan; 'Irak'taki muhatabımız merkezi yönetimdir ve bu referandumu da kesinlikle gayrimeşru olarak telakki ediyoruz' dedi.

 Irak taki tek muhatabımız merkezi yönetimdir

Resmi temaslar için İran'da olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile bir araya geldi.

İki lider görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Ruhani: İran ve Türkiye iki Müslüman, dost ülkeler olarak bölgede istikrarın ekseni. Bir kez daha vurgulamak isterim ki son günlerde iki ülkenin ilişkileri her alanda gelişmektedir. Bugün yaptığımız görüşmede iki ülkenin ekonomik ilişkilerini daha ileri götürmek için önemli kararlar aldık. Bankacılık ilişkilerinin geliştirilmesi ve işlemlerin milli para birimiyle yapılmasına karar verildi. Gümrük kapıları 24 saat çalışacak. Yatırımcılık ilişkilerinin geliştirilmesi ve kolaylaştırılması amacıyla Türk yatırımcılara gerekli destek sağlanacak. Petrol ve doğalgaz konusuyla ilgili Türkiye daha fazla doğalgaz ve petrol almaya hazır olduğunu bildirdi. İran tarafı aynı zamanda Türk tarafından bu konuda yatırım yapmasını istedi. Türkiye de buna hazır olduğunu bildirdi. Turizmle ilgili olarak iki ülkenin sorunlarla ilgili müzakereler yapmaya hazır olunduğu bildirildi. İki taraf da yıllık 30 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmak istiyor.

Bölgemizdeki hassas konuları da dikkate alarak Irak ve Suriye ile ilgili değerlendirmelerde bulunduk. En temel amacımız bölgedeki barış ve istikrarı hakim kılmaktır. İran, Türkiye ve Rusya arasında Suriye'deki barış ortamını sağlamak için 3'lü işbirliği çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Etnik ve mezhebi ayrımcılıkları artırmak bazı yabancıların planlarıdır. Bu şekilde bölgeyi ayırmaya çalışıyorlar. İki ülke de bunu kabul etmiyor. Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğü iki ülkenin de amacıdır. Irak Kürdistanı'nın halkı bizim değerli kardeşlerimizdir. Baskı uygulanmasını istemeyiz. Ama buradaki bazı kişiler yanlış kararlar aldılar bunu telafi etmek zorundalar. Türkiye, İran, Irak olarak girişimlerde bulunduk. Terörle mücadele iki ülkenin de amacıdır. İki ülkede, adı ne olursa olsun, mücadele edecektir. Terörizm bilmelidir ki onların bölgedeki gaddarca davranışlarına izin vermeyecektir." 

Erdoğan: Aziz kardeşim Ruhani'nin davetiyle Tahran'da bulunuyoruz. Ev sahipliğine şükranlarımı ifade etmek isterim. İran halkının yüksek katılımıyla gerçekleştirilen seçimle tekrar cumhurbaşkanı seçilen Ruhani'yi tebrik etmek isterim, kendisine ve heyetine başarılar diliyorum. Bugün aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, ticari konuları kapsayan verimli görüşmeler yaptık. Bu vesileyle bakanlarımız kendi aralarında kendi ikili görüşmelerini gerçekleştirdiler. Kurumlar aynı şekilde birbirleriyle görüşmeler gerçekleştirdiler. Türkiye ile İran arasındaki son dönemdeki üst düzey ziyaretlerin artışı ilişkilerimizi farklı ve olumlu bir düzeye taşıyacaktır. Yıllar önce belirlediğimiz 30 milyar dolar ticaret hacmi hedefi vardı ama 10 milyar dolarda takılı kaldı. 4. Yüksek Düzeyde Stratejik Konsey'de 30 milyar dolarlık bu hedef gündemimizin ana belirleyicisi oldu. Enerji'den turizme, savunma sanayine, karayolu taşımacılığına karşı yoğun bir şekilde arkadaşlarımızın çalışmalarını teşvik ettik. Merkez bankalarımızın riyasetinde ve bankaların kendi aralarındaki işbirliği ile finans sektörüne bir canlılık getirme kararı aldık. Ekonomik ilişkilerimizi mevcut kur baskısından kurtarmak için milli para birimiyle ticareti hayata geçirmeye karar verdik. Merkez bankalarımız önümüzdeki hafta bir araya gelerek anlaşmayı imzalayacak.

Bunlarla birlikte aynı zamanda bankalarımızın İran'da şube açmaları hareketlenecektir. Enerji sektöründe işbirliğimizi yoğunlaştırma konusundaki kararlılığımızı ortaya koyduk. Onun için enerji bakanlarımızın işbirliği önem arz ediyor. Kültür turizm bakanlarımızın da işbirliği önem arz ediyor. Bu konudaki tecrübemizi İran ile paylaşmak istiyoruz. Medeniyetler noktasında ciddi bir geçmişe sahip olan İran'a inanıyorum ki ülkemizden binlerce on binlerce insan ziyarete gelecektir. Şu anda Türkiye'den THY olarak İran'a olan seferlerimiz bunun bir işaretidir. Turizm sektöründeki yatırımcılarımızı İran'da yatırım yapmaya teşvik ediyoruz, edeceğiz.

Tabii bölgesel sorunlar şu anda gündemimizde. Özellikle şu anda üçlü mekanizmalar şeklinde çalıştığımız Irak sorunu önümüzdeki ilk madde olarak gündeme gelmiştir. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin gayrimeşru referandumunu tanımadığımızı ifade ettik. 350 km sınır ile kuzeyde Türkiye, doğusunda İran, güneyinde merkezi yönetim, batısında Suriye... Kuzey Irak Bölgesel yönetimi neyin referandumunu yapıyor? Kendisini İsrail'den başka tanıyan bir dünya ülkesi yok. Mossad ile alınmış karar meşru olamaz.

MUHATABIMIZ MERKEZİ YÖNETİMDİR

Bir tarafına malum bir zatı alıp, bir diğer tarafına bir başka malum bir zatı alıp bu şekilde böyle bir adımı atmak inanıyorum ki Kuzey Irak yerel yönetimini yalnızlığa mahkum edecektir. İran ve Türkiye olarak bu konudaki kararlılığımız bellidir. Irak'taki muhatabımız merkezi yönetimdir ve bu referandumu da kesinlikle gayrimeşru olarak telakki ediyoruz.

Attığımız adımlar var. Bundan sonra daha ağırlaştırılarak atılacak adımlar var. Aynı şekilde Suriye'de üçlü mekanizma var. Orada da İran, Rusya, Türkiye olarak Astana sürecini işletiyoruz. Burada da çatışmasızlık bölgesini çok önemsiyoruz. Burada üçlü mekanizmanın terör örgürleri başta DEAŞ olmak üzere mazlum ve mağdur insanların kurtulmasını sağlayacaktır. Tüm dünyadaki mazlum ve mağdurların kurtulması için vereceğimiz mücadele bizler üzerinde önemli bir vecibedir. Bu süreç içerisinde ilgili bakanlarımız silahlı kuvvetlerimiz, istihbarat örgütlerimiz her türlü çalışmayı bölgede yapmaktadırlar. Bu ayın 24-25'inde yapılacak karma ekonomik komisyon toplantısının da hayırlara vesile olmasını diliyorum." (NTV)

 

 
Pınar Karşıyaka'nın Şampiyonlar Ligi maç programı belli oldu
 
Pınar Karşıyaka'da kriz: Paramız yatmazsa maça çıkmayız!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 4 Ekim 2017 Çarşamba 16:15

YOK ÖYLEE.. İSTEDİĞİN ZAMAN MERKEZİ HÜKÜMETİ TANIRIZ, İSTEDİĞİN ZAMAN KUZEY IRAK BÖLGESEL YÖNETİMİNİ. BARZANİ Yİ .. PERŞEMBENİN GELİŞİ ÇARŞAMBADAN BELLİYDİ. RUDAW GENEL YAYIN YÖNETMENİ BİZDEN ALDIĞINIZ PETROL PARALARI NE OLDU DİYE SORDU.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Sertel: Gazeteciler hukuksuz olarak yargılanıyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, 70’e yakın ...
Kadir Topbaş'tan Kılıçdaroğlu'na yanıt
Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP Genel Başkanı ...
Erdoğan'dan İran'a kritik ziyaret!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’ın başkenti Tahran’a bir ziyaret gerçekleştiriyor. ...
 
AK Partili Ünal'dan istifa iddialarına cevap!
AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, belediye başkanları ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi.
AK Parti'nin kampına katılacak mı? Kararını verdi!
AK Parti'nin 6-8 Ekim'de Afyonkarahisar'da yapılacak 26. İstişare ve Değerlendirme ...
KKTC, Türkiye'ye bağlı özerk cumhuriyet mi oluyor?
Washington’da temaslarda bulunan KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, bundan ...
 
AK Parti'de Balıkesir krizi! 'İstifa etmiyorum, istiyorsanız siz alın'
İstifası istenen başkanlar listesinde adı olduğu öne sürülen Düzce Belediye ...
Akşener'in yeni partisi oy hedefini açıkladı
Meral Akşener'in 3 gün sürecek yeni parti tüzük çalışmaları Bursa'da başladı. ...
Gökçek sessizliğini bozdu: Fitne peşinde olanlar...
İstifası istendi iddialarının ardından sessizliğini koruyan Ankara Büyükşehir ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva