Fatih YAPAR
Bu yanlıştan dönülmeli!
15 Kasım 2016 Salı

Türkiye’de 2007’de son şekli verilen bir Özel Öğretim Kurumları Kanunu var. Bu kanun ilköğretimden liseye kadar özel eğitim veren kurum ve kuruluşlar ile etüt merkezleri, rehabilitasyon merkezlerini, Rum, Ermeni ve Musevi azınlık okullarını, hatta motorlu taşıt sürücü kurslarını dahi kapsıyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ardı ardına kanun hükmünde kararnameler çıkartıldı. Bu KHK’larda o kadar çok düzenleme yapıldı ki düzenlemenin altına imza atanları bırakın kanunları yazanların bile aklında tutamayacağı, hatırlayamayacağı kadar konu değiştirildi ya da ortadan kaldırıldı.

29 Ekim’de yayınlanan 675 ve 676 sayılı ihraç ve iade kanunu var. Hani şu 10 bin 131 memurun FETÖ/PDY bağlantısı nedeniyle atıldığı farklı bakanlıkları kapsayan son iki kararname… Bunların ikisi de henüz diğerleri gibi TBMM gündemine getirilip kanunlaşmadı. Bu yüzden üzerinde düzeltme, değişiklik yapılabiliyor. Son çıkan 676 sayılı kararname ile yukarıda bahsettiğim Özel Eğitim Kurumları Kanunu’na bir madde eklendi. Buna göre, okullar ile özel öğretim kursları hariç başka adlarla da olsa bile ilköğretim ve ortaöğretim örgün eğitim programlarının aynısı veya bir kısmını uygulanamayacak. Bu programlara yönelik deneme sınavı, seviye belirmeme, toplu sınav organizasyonu yapılamayacak. Bırakın yüz yüze ya da aynı ortamı uzaktan eğitimle bile mümkün olmayacak. KHK bunları yasaklarken üstüne bir de belediyelerin yıllardır faaliyette bulunan dershanelerinin de çalıştırılamayacağını ilan etti.

Neredeyse 15-20 yıldır İzmir’de dar gelirli, imkanı olmayan, yüklü dershane taksitlerini göze alamayan öğrencilerin gittiği belediye dershaneleri aktif durumda. Her yıl, sınavlarda büyük başarı elde ediyorlar. Liseye hazırlananlar içinde Anadolu Lisesi’ni kazananlara artık “sıradan” bakıyorlar. Çünkü büyük bölümü fen liselerine, özel kolejlere burslu giriyor. Üniversite hazırlık kurslarına gidenler arasında Türkiye’nin saygın üniversitelerine yerleşenler oluyor. Yıllar sonra da doktor, eczacı, mühendis, avukat ve birçok meslek sahibi kendilerine bu imkanı sunanlara teşekkür ediyor, ziyaret ediyor.  Hatta bazı belediye dershanelerinin başarı oranları yüzde 90’ı aşmış durumda. O kadar çok talep geliyor ki belediyeler sınavla öğrenci alıyor. Öğrenci buraya girişten itibaren eğitim setini önünde bulduğu gibi ne taksit ödüyor ne de başka bir ücret yatırıyor. Ders veren öğretmenlerin tüm imkanları ve maaşları da belediyeler tarafından karşılanıyor.  Aynı zamanda atanamayan onlarca öğretmene de iş, ekmek kapısı açılmış oluyor.

Peki İzmir’de son durum ne? Kent merkezinde yıllardır artık başarısı tescillenmiş belediye eğitim merkezleri var. Bunların en başında 6250 öğrencisi 48 öğretmeni ile Bornova Belediyesi’nin BELGEM’i geliyor.  Gaziemir’in GAZİGEM’inde 2010 öğrenci 67 öğretmen var. Karşıyaka KARGEM’de 1560 öğrenci 37 öğretmen bulunuyor. Karabağlar KARBEM’de 1340 öğrenci-27 öğretmen, Buca Aziz Nesin Bilgi ve Eğitim Merkezi’nde 1200 öğrenci 45 öğretmen yer alıyor.  Ayrıca yine metropolde Menemen’de 1018, Bayraklı’da 900, Çiğli’de 550, Narlıdere’de ise 450 öğrenci eğitim alıyor. Çevre ilçelerdeki dershaneleri eklediğinizde sayı 20 bini buluyor. Bu öğrencilere aileleri ve personelleri de dahil edildiğinde doğrudan ya da dolaylı olarak 100 bine yakın kişinin etkileneceğini söylemek yanlış olmaz.

OHAL sürecinde belediye başkanları “direnme” ile “kanunu uygulama” arasında sıkışmış durumdalar. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere genel merkez var gücüyle “direnin” mesajı veriyor. Fakat belediye başkanları halk tarafından seçilmiş olsalar bile yetki ve sorumluluk açısından İçişleri Bakanlığı’na bağlılar. KHK’nın uygulanmamanın cezasını göze alamayan başkanlar da var. İzmir milletvekilleri de başkanlarla yaptıkları toplantıda ikiye bölünmüş durumda. Bu bölünme kapalı toplantıda Milletvekili Atilla Sertel’ın sözleriyle daha da belirginleşti. Sertel başkanları direnmemekle, pes etmekle suçladı. Hep birlikte formül arıyorlar. Öyle bir yöntem olmalı ki hem eğitim ve eğitime destek devam etmeli hem de başkanların siyasi yaşamına zarar gelecek bir işlem yapılmamalı. CHP’li milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla bir araya gelen İzmir Valisi Erol Ayyıldız’dan OHAL yetkisini kullanması ve soruna müdahale etmesi bekleniyor. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla’nın girişimleriyle Milletvekili Murat Bakan’ın soru önergesi hazırlığı var. Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ve Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar da “toplumsal tepkiyi” sıcak tutmak için mitinglerle süreci yürütüyorlar.

Yine de bir umut var… OHAL yetkisiyle çıkartılan KHK henüz kanun olmadı. Bir önerge ile belediyeler buradan çıkartılarak FETÖ mücadelesi adı altında ezilmemelidir. Belediye dershanelerinde ayrıca terörist de yetiştirilmiyor. Söylenin aksine hiç kimsenin buralar üzerinden siyaset yaptığı da yok. Her yıl, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sayıştay tarafından denetleniyor, inceleniyor. Halk eğitim kursları ve eğitim ortamları belediyelerin dershanelerine alternatif olacak donanımda değil. Sınavlara kısa bir süre kala öğretmen ve öğrencilerin psikolojilerine bu karar ile zarar verilmemelidir.

Kısaca, İzmir’in üniversiteleri için bir araya gelen AK Parti ve CHP milletvekilleri bu konuda da bir araya gelmelidir. Bu yanlıştan dönülmeli gerçekten “eğitim” veren bu yerler siyasi hırslara kurban edilmemelidir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
varol zenginobuz 16 Kasım 2016 Çarşamba 01:17

‘Size iki tercihten birini seçin deseler (dershane mi okul mu), ikisi de ücretsiz olsa, hangisine devam edersiniz?’ sorusuna öğrencilerin %60’ı dershane diyor. Eğitim kalitesi açısından irdelendiğinde, % 56 dershane, % 19 okul ve % 25 her ikisi de diyor. Yani çocuk dershanedeki eğitimi daha kaliteli buluyor. New York Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Selçuk Şirin den.

Yorumu oyla      11      5  
İzmirli 15 Kasım 2016 Salı 18:24

Belediye dershanelerinde eğitim, bilim var. Atatürkçü,çağdaş ve aydınlık eğitim merkezleri kimleri rahatsız etti acaba. Yanlışa dur diyecek siyasi irade istiyoruz..

Yorumu oyla      11      5  
derdiniz ne 15 Kasım 2016 Salı 16:41

Belediyelerin eğitime katkı vermesini alkışlamaları gerekirken hatta desdek vermeleri gerekirken KÖSTEK oluyorlar.. Aydınlığa, bilime,, ülkenin geleceği olan gençlerin eğitilmesine karşı bu anlayışı toplumun hiç bir ferdi anlamamaktadır. NOrmale nasıl ve ne zaman döneceksiniz bilmiyoruz.

Yorumu oyla      11      5  
Işık Dikicigil 15 Kasım 2016 Salı 14:35

AMAÇ ÜZÜM YEMEK Mİ? BAĞCIYI DÖVMEK Mİ? BAKIN BURADAKİ ÇOCUKLARIN AİLELERİ DÜŞÜK YA DA ALT GELİR SEVİYESİNDE AİLELER. ÇOCUKLARINI ÖZEL OKUL YA DA KOLEJLERE GÖNDERMEDİKLERİ İÇİN. BU DERSHANELERE GÖNDERİYORLAR. CUMHURİYET EŞİT YURTTAŞ YETİŞTİRME PROJESİDİR. PROFESÖRÜN ÇOCUĞU PROFESÖR DOKTORUN ÇOCUĞU DOKTOR OLURSA. SOSYAL DOKU HEP AYNI KALIR. OYSA HERKESİN EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNDEN YARALANMASI LAZIMDIR. SOSYAL DEVLET VE SOSYAL BELEDİYECİLİK BUNUN EN GÜZEL ÖRNEĞİDİR. KAÇAK KURAN KURSLARINI YILLARCA GÖRMEZDEN GELEN DEVLET ARTIK HATA YAPMAMALIDIR. KÖMÜRÜ YAKARSIN BİTER, MAKARNAYI YERSİN TÜKENİR. İNSANA YATIRIM, İNSANA YATIRIM. MUHAKKAK GERİ DÖNER. İNANIN BU DARBE KAPSAMINDA FAKÜLTEDE YILLARDIR SÜRE GELEN YARDIMLAŞMA SANDIĞI BİLE KAPANDI. ORADAKİ BİRİKİMLERLE İNSANLAR ÇOCUĞUNU SÜNNET ETTİRİR. EVİNDEKİ KÜÇÜK ÇAPTAKİ TADİLATI YAPAR, ARABASININ BİR ÜST MODELİNİ ALMAK İÇİN KULLANIR. SEN HER ŞEYİ FETÖ DARBE KAPSAMINA SOKARSAN. BUNLAR DOĞRU İŞLER DEĞİLDİR.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva