Tayfun MARO
Siyaset üzerine hasbihal
12 Mart 2022 Cumartesi

Kapitalizmin tarihsel bir sistem olarak çökmekte olması, birçok kavramın içinin boşalmasına, anlam kaymalarına yol açtı. Bu durum, olan biteni anlamak ve anlatmak konusunda kargaşa yaratıyor.

Ben de yaşanmışlıktan yola çıkarak siyaseti yeniden tanımladım. Haliyle, siyaset üzerine kitapların yazdıklarını, akademisyenlerin söylediklerini değil de hayatın bana söylediklerini referans aldım; hazır kral çıplak iken...

Siyaset; kamu kaynaklarına çökmenin yöntemini kavramış ileri görüşlü yurttaşların örgütlendiği siyasi partilerde yaptıkları ve ettikleridir.

Bu nedenle, vatan, din, millilik, beka, sosyal adalet, hak, adalet, kalkınma gibi kavram ve olgular, devleti ele geçirmeyi meşru kılan argümanlardır.

Siyasetin devlete çökmenin bilimi, siyasal partilerin de çökmenin aracı olduğu koşullarda, siyasetçi nasıl tanımlanmalı, onu da okura bırakıyorum.

Bir rivayete göre de siyaset, aptalları yönetme sanatıdır. Bu tanım kimi aptallarda alınganlık yaratabilir ama insanlık vasatının aptallık olduğu bir gerçek; oran %90’nın üzerinde… Yok birbirimizden farkımız…

Ya siyaset bilimi!.. Doğrusu, siyasetin hayatımıza yaptıklarını ettiklerini bilim diye dayatarak zaten karışık aklımızla dalga geçilmesi hoş değil. Neyse, bilim aşkına susuyorum.

Seccade üzerinde yapılanı gericilik, koltukta oturarak yapılanı ilericilik olan siyasal mücadelenin kitlelere geri dönüşü, efendilere itaattir. Siyasal mücadeleler tarihinin özeti…

Yeryüzünde yaşayan 8 milyara yakın insanın 6 milyardan fazlası yoksul ve durum elan daha da kötüye gidiyor.

Bu acı bilgi karşısında, “kitlesel aptallık-yönetenler-siyaset” ilişkisinin akıl ve vicdan yitimiyle hemhal olduğunu düşünüyorum.

Sonuç olarak, kitleler ile muktedirlerin ilişkilerini düzenleyen siyaseti, topluma algılatıldığı gibi değil de yaşandığı gibi görmeyi denedim.

Sadece denedim…

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak-Ev(mikro) ekonomisi aslında ülkenin(makro) ekonomisi 12 Mart 2022 Cumartesi 21:58

Hep diyorum. Lüks sınıf elektrik motorlu TOGG araba üreteceğimize çiftçiye elektrik motorlu traktör üretelim. Şarjını da tarlasına kurduğu güneş panellerinden yapsın. Tarlasını düşük maliyetle sürsün. Pazardan 3 liraya domates 2.5 liraya kabak alalım. Neden ekonomiyi yönetecek DEVA partisinden böyle projeler duymuyoruz?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva