Tayfun MARO
İzmir kurtuldu da…
8 Eylül 2018 Cumartesi

Sanayi Odası seçimleri yapıldığında,  Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu, Genel kurul üyeleri arasında seçilen tek kadın, İdil Yiğitbaşı idi…

Ticaret Odası seçimleri yapıldı; İTO Meclisi’nde 2 kadın var. Yönetime seçilen kadın yok…

Ama dişi olmakla ün yapmış bir şehirdir, İzmir…

 

İzmir bir deniz şehridir. Oysa deniz kültürüne yabancı yöneticilerin elinde, deniz, İzmir insanına adeta yasaklanmıştır. Şehir denize giderek yabancılaşıyor.

Mesela, Çin Seddi misali uzanan binalar yetmiyormuş gibi, sahil yolunda yapılan düzenlemeler ve Tramvay hattının güzergâhıyla, denize ulaşımı enikonu engellemeyi becermişler.

 

Meydanlar yayalarındır. Gelin görün ki Konak Meydanı’nda yürümenin yayalar için bir işkenceden farkı yok. Üst geçit meydanı böldü, Konak’ın ortasından arabalar hızla akıyor; Şehrin ruhuna aykırı.

 

Sokaktaki insanla barışık değil, takım elbiseli, asık suratlı yöneticiler. Otoriter ve tepeden bakan bir anlayış hâkim şehir yönetimine. Bütün işler adeta insansız planlanıyor. Sanki insanlıkla sorunları var.

Dahası kadın geri planda tutuluyor. Kenti yönetenlerin dili ne söylerse söylesin, fiili durum böyle…

Asık suratlı yönetim, beton yığınları arasında ve insansız yollarda hızla akan trafiğin yarattığı o kirliliği ve gürültüyü seviyor ve bunu gelişme olarak algılıyor.

 

Şehrin kaldırımlarında yürümek bir zulüm, ne engelliler ne engelsizler rahat hareket edebiliyor. Ve şehir hiç de temiz değil. Oysa İzmirli sokakta yaşamayı sever.

Sen misin sokakta yaşamayı seven!.. Nasıl başardılarsa, İzmir’in her tarafı lağım kokuyor.

Alışveriş sokaklardan AVM’lere taşınıyor, mahalleler ıssızlaşıyor, şehir yavaş yavaş yatakhaneye dönüşüyor. Ve bu olan bitene metropolleşme, deniyor.

Ne AVM aşkı varmış İzmir’i yönetenlerde ki yeni AVM tam Üçkuyular’ın orta yerinde yükseliyor. Tramvay, metro falan hepsi de AVM’ye müşteri taşıyacak… Şehrin merkezine bu kadar yakın AVM’ye izin verilmesi ise bir başka garabet.

Zamanında, şehri yönetenlere inanıp Balçova’da AVM kuranlar da başının çaresine bakacak artık.

Gündelik hayat, siteler, rezidanslar, AVM’ler arasında yeniden inşa ediliyor. İzmir’de mahalleler biterse, şehri şehir yapan sokaklarında da hayat biter. Şehir otele döner. Ama asık suratlı, ciddi görünümlü yöneticiler hiç oralı değiller. Onların aklında sadece iktidarlarını sürdürmek var.

9 Eylül, İzmir’in kurtuluşu ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecinin başlangıcı… Şimdi, o yöneticiler, kuruluş ve kurtuluşu kutlamak için düzenlenen tören ve programlarda boy gösterecekler; şehre yaptıkları onca kötülüğün hesabını vermeyi bir an bile akıllarından geçirmeden.

Şehrin lağım kokan havasını içlerine çekerken, sağda solda kendilerine el sallayan Belediye çalışanlarına ve partililere gülümseyecekler…

Aslında, eleştirinin bir yararı olacağına inanmadığım için bu tür yazılar yazmaktan uzak duruyorum. Baksanıza, İzmir’in asık suratlı yönetimi billboardlara ne yazdırmış; “Her yer İzmir gibi olsun!”

Şakaları bile buz gibi…

Neyse, kurtuluş yıldönümü diye yazmış bulundum.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sarı Çizmeli Memed'A. 10 Eylül 2018 Pazartesi 07:12

"...alnımızın akısın, ay ışığında Ege, yanı başında Eylül, dokuzunda İzmir ..." (Ozan EFE'nin '9 Eylül' adlı şiirinden)

Yorumu oyla      9      5  
Sarı Çizmeli Memed'A. 10 Eylül 2018 Pazartesi 07:11

Hazır "kurtuluş yıldönümü diye yazmış bulunmuşken" keşke bir de kutlasaydınız İzmir'in ve daha da önemlisi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi'nin bu sanıldığından da çok anlamlı gününü Sn.MARO...

Yorumu oyla      9      5  
melike 9 Eylül 2018 Pazar 16:51

Eleştiri iyidir,yol gösterir de dozu da önemlidir.Eli kolu bağlı bir yerel idare mi bahis konusu sorunları yaratan,ya da ürettiği çözümleri yapamayan. Kimdir AVM lere izin veren? İnsaf be yahu.....

Yorumu oyla      10      5  
muhalif 8 Eylül 2018 Cumartesi 19:44

yazarın yazdıklarına pek katılamıyorum...mesela sahille yapılan tramvay hattı denize ulaşımı nasıl engelliyor? bunu pek anlayamadım, tramvayın geçmediği zamanlarda tramvay hattından yayalar yararlanabilirde, engel tramvay hattı değil, arabaların geçtiği sahil bulvarıdır. neyseki, karantina alt geçidi ile oluşan meydan denize ulaşımı kolaylaştıracaktır.denizi kullanma açısından yazar, niye izmir şehir içinde denize bağlı bir tek tekne yok, yada izmir kayıkları nerede? demş olsaydı kendisine hak verecektim..sahildeki apartmanr seddine gelince.. evet izmir kurtuldu, ama maalesef kurtulan izmirden kalanlardan bugün elimizde ne kaldı?yapılan şehir planlarında arkeolojik ve tarihi binalar işaretlenmiş olsaydı işte izmir bugün bambaşka bir görüntü içinde olacaktı.....

Yorumu oyla      13      5  
Gürkan 8 Eylül 2018 Cumartesi 13:58

İzmir Konak Meydanı yıllar önce de neydi ki? Yıllar önce de doğru düzgün meydan yoktu. Caminin dibinden yol geçiyordu. Metro yoktu. Bir ara otopark olarak kullanıldı. Otobüsler meydanın ortasındaydı. Şimdi üst geçit 2'ye böldü, yürümek işkence deniyor :) hayalimdeki meydan mı derseniz tabiki de değil. Bu saatten sonra da meydan hayalimdeki gibi olur mu mümkün değil. Konak Tüneli olmasaydı belki de artık çok zor. Yıllar önce bildiğin evsel atıklar körfeze akıtıldı. Bu şehrin insanının deniz ile bağlantısı da burada koptu. Evsel atıkların sorunları hala daha çekiliyor. Temizlemek için milyarlar harcanıyor. Şehir temiz değilse bu asık suratlı, takım elbiseli adamlar yüzünden mi kaynaklanıyor yoksa yediği içtiği şeyi yola atanlardan mı ? İzmirli sokakta yiyip,içmeyi, eğlenmeyi sevdiği kadar temiz tutmayı da öğrenmeli. Kapalı AVM'lere de karşı değilim ancak keşke şehrimiz Avrupa şehirleri gibi olsa ama zor , öyle bir mantalite yok. Yöneticilerde de yok, yaşayanlarda da. Oğlum evlenecek diye adam kaçak kat çıkıyor :)

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva