Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Çözümsüzlüğe boyun eğmek ya da kırmızı et ithalatı!
4 Temmuz 2017 Salı

27 Haziran 2017  tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararla canlı hayvan ithalatındaki gümrük vergisi oranları yüzde 26’ya, karkas ette de yüzde 40’a indirildi. Karar kapsamına tahıllardaki vergi indirimleri de söz konusu oldu.

Ekonomi Bakanlığı, kararın enflasyonu olumsuz olarak etkileyen  kırmızı et, beyaz et,yumurta  ve ekmek fiyatlarını düzenlemek için alındığını açıklamış bulunuyor. Böylece arz açığı olan dönemlerde iç piyasa fiyatlarının belirli bir düzeyin üzerine çıkması durumunda  ithalat yapılacağı,gerektiğinde gümrük vergisi oranlarında tekrar güncelleme yapılabileceği de belirtilmiş.

Kırmız Et Açığı Neden Ortaya Çıktı?

Yazı arşivime baktım, yaklaşım on yıl önce de bu doğrultuna 23 Temmuz 2007 tarihinde “Hayvancılık Alarm Veriyor!” diye bir yazı kaleme almışım. Yazıda konunu temeline ilişkin birkaç tesbiti tekrarlamakta yarar görüyorum:

“…Türkiye’ de 1980’li yıllarda başlayan tarımsal gerileme, tarımın bir kolu olan hayvancılıkta da alarm vermeye başladı. Bu durum, Uluslararası Para Fonu (UPF) ve Dünya Bankası(DB)’ na egemen olan ABD ve Avrupa Birliği (AB) yönlendiriciliğinde uygulanan tarım politikalarının sonucu olarak ortaya çıkmıştı….Batı’nın elinde olağanüstü bitkisel ve hayvansal üretim fazlalıkları ile tarımsal sanayi girdileri var. Batı açısından bunların Türkiye gibi çevre ülkelerinde eritilmesi kaçınılmaz bir zorunluluk . Bunun için Türkiye’ de yurtiçi üretimin geriletilmesi gereği ortaya çıktı. Cevap bu kadar açık.” demişim ve bunun sonucu olarak, nüfusumuz artarken hayvan varlığımızın yarıya düştüğünü ,üretimin gerilediğini ve Türkiye tarım işletmelerinin büyük bir çoğunluğunu oluşturan küçük ve orta ölçekli çiftçilerin  hayvancılığı bıraktığını ve dolaysıyla pazardaki   et fiyatlarının  el yaktığını belirtmişim.

Kısaca aradan on yıl geçmesine karşın değişen bir şey olmamış bulunuyor.Biz  “Çözümsüzlüğe Boyun Eğmişiz!”

Geçmişte olduğu gibi günümüze gelince,kırmızı et ithalatından kimler karlı,kimler zararlı  çıkacak’?İşte cevapları.

Kırmız Et İthalatından Kimler Kazanacak?

  • İçte ithalat izni alabilen birkaç aracı firma, et tüketen yemek firmaları  ve sucuk-salam üreticileri ithal etten  karlı çıkacaklar.
  • Geçmişte Uluslararası Para Fonu (UPF) ve Dünya Bankası(DB)’na egemen olan ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri kazanmıştı,kazançları devam edecek.Çünkü ellerinde hayvan ve kırmızı et stokları var. Dolaysıyla göreli olarak Türkiye’ye göre daha zengin olan  Batı’nın çiftçileri yine   bu işten karlı çıkacak.

Kırmızı Et İthalatından Kimler Zararlı Çıkacak?

  • Yine hayvan sahibi köylü ve üretici zarar edecek .Kararla 4 dolara canlı hayvanı ve 3 dolara karkas eti getirmek mümkün .Vergileriyle birlikte 4.5 dolar maliyeti olacak. Yerli üreticinin daha düşük fiyatlarla gelen ithal hayvanlar ve karkas etle  fiyat açısından  yarışma şansı yok gibi. Bunun için dışarıdan gelen hayvanlarla kurulan çiftlikler dışında yerli üreticiler için zorlu bir dönem olacak.
  • Aslında tüketici de zararlı çıkacak. Belki göreli olarak fiyat çok az düşebilir,ancak daha sonra  hızla artacak.Çünkü sorun,yapısal.

Kırmızı Et Üretimini Artırmak İçin Ne Yapmalı?

•           Tarımda uygulanan yeni-liberal politikalardan vazgeçilmeli.

•             Mademki Avrupa Birliği’ne girmek isteniyor. Orada uygulanan Ortak Piyasa düzeni Türkiye’de de gerçekleştirilmeli.

•             Özelleştirilen ve kimileri de kapatılan Tarımsal KİT’leri; Süt Endüstri Kurumu, Yem Sanayi, Yapağı ve Tiftik Anonim Şirketleri yeniden açılmalı. Et ve Süt  Kurumu,işlevsel hale getirilmeli.

•             Ulusal Süt Konseyi ve  Ulusal Et Konseyi süs olmaktan çıkartılmalı.

•             Koyun ve keçiciliğin hayvansal üretim içindeki payını yükseltecek düzenlemeler yapılmalı.

•             Hayvan ıslahı çalışmalarına önem verilmeli. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yetiştirici Birlikleri ve üniversitelerle ortak ıslah çalışmaları yapmalı.

•             Kesinlikle ve kesinlikle hayvansal ürünlerinde ithalata yönelmemeli. Dünya Ticaret Örgütü’nün getirdiği zorlamalara çare aranmalı. Örneğin ithalatta kalite standartları yükseltilmeli.

Son Söz.

İthalat çözüm değil. Bağımlılık yaratıyor. Tıpkı afyon, esrar gibi Bağımlılığa karşı çıkılmalı. Çağdaş ve adam olmanın anlamı budur.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva