Kira beyannamesinde son gün 2 Nisan! Kira beyannamesinde son gün 2 Nisan!

EGEDESONSÖZ – İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Erkan Özkan, SONSÖZ TV’de katıldığı programda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin T plaka ihalesi talebiyle ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in bu konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Başkan Özkan, bu konuda yetkili ve uzman bir akademisyenle, İzmir’in 2025-2030 yılları arasında taksiye ihtiyacı olup olmayacağı yönünde bir çalışma yapması konusunda anlaştıkları, 20-25 gün içinde raporun çıkacağını söyledi. Başkan Özkan, geçen ay UKOME’de 13 kabule karşı 16 ret oyuyla reddedilen Büyükşehir’in talebinin, ortaya çıkacak rapor doğrultusunda değerlendireceklerini, raporda ihtiyaç olduğu sonucuna varılırsa, bu talebe itiraz etmeyeceklerini duyurdu.

CEMİL BAŞKAN’A DOĞRU BİLGİLER AKTARILMADIĞINI TAHMİN EDİYORUM
İzmir Büyükşehir, 200’ü metropol, 100’ü de dış ilçelerde olmak üzere 300 yeni T plaka ihalesine çıkma talebinde bulunmuş, geçtiğimiz ay yapılan UKOME toplantısında bu talep kabul görmemişti. Büyükşehir’in, bu talebi yakında yeniden gündeme getirmeyi planladığını duyduklarını belirten Başkan Özkan, şu bilgileri aktardı:

“Ben 20 yıldır İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda görev yapıyorum. Bunun 13 yılı yönetim kurulu üyeliği, son 7 yıldır Başkan Yardımcılığı görevinde bulundum, 4 aydır da başkanlık yapıyorum. Bunca zamandır geçmişteki belediye başkanlarımız, başta Aziz Kocaoğlu olmak üzere, Tunç Soyer ve şimdiki başkanımız Cemil Tugay ile Oda’mız hep uyum içinde çalıştı. Büyükşehir, esnafımıza bugüne kadar hiç sıkıntı yaşatmadı ve biz uyumlu çalışmaya devam edeceğiz. Ankara’daki Federasyon toplantılarında da İzmir’deki bu uyumu, Büyükşehir Belediyesi’nin esnafa bakış açısının ne kadar pozitif olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Diğer illere de örnek gösterildi İzmir… Plaka ihalesi konusunda, sanırım Cemil başkanımıza doğru bilgilerin ulaştırılmasında bir sıkıntı oldu. İzmir’in ağır sorunlarıyla uğraşıyor. O sorunlarla uğraşırken, mevcut taksi sayısı yeterli mi, değil mi, bu konuda kendisine sağlıklı bilgi aktarımı yapılmadığını tahmin ediyorum. Bizim başımızda bir esnaf birliğimiz var. Orada yapılan çalışmada, yeni taksi ihtiyacı olmadığı gerçeği ortaya kondu. Cemil başkana doğru bilgiler gittiğinde, bu sorunun da çözüleceğine inanıyorum. Yeni taksiye ihtiyaç olmadığını, doğru bilgiler kendisine aktarıldığında görecektir.”



SAAT 07.00-09-00 VE 17.00-19.00 ARALIKLARINDA ARAÇ YOK, ÇÜNKÜ…
“2022 yılında 90 taksi İzmir halkının emrine verildiğinde UKOME’de oybirliği verdik. O zaman yeni taksi plakasına itiraz etmedik, çünkü 2020-2025 yılları arasında taksi ihtiyacı olup olmadığı yönünde bilim adamlarından çalışma yapmalarını istedik. Bu çalışma sonunda 150-200 araç ihtiyacı olabileceği öngörüsü öne çıkmıştı ve 2022 yılında da 90 yeni taksi T plakası ihalesine karşı çıkmadık, oybirliğiyle kabul ettik. Geçmiş yıllarda Talatpaşa-Konak, Konak-Kahramanlar, Garaj-Konak hatlarında çalışan 200’den fazla taksi dolmuş vardı. Bunlardan piyasada sadece 4 tane kaldı. Diğerleri T plaka alarak bizim filomuza katıldılar. Dolayısıyla İzmir’de T plakalı araçlarla ilgili sorun bilimsel olarak da yok, fiziki olarak da yok. Saat 11.00 gibi çıkalım, taksi duraklarında 5-6 aracın beklediğini görürsünüz. Bu bekleyen taksilere 200 tane daha yeni taksi eklemenin anlamı yok. Bu trafiği daha sorunlu hale getirecek. İzmir’deki sorun, yolcunun taksi bulamaması değil. Pik saatler dediğimiz sabah 07.00-09.00 arası, akşamüzeri de 17.00-19.00 arası trafik kentte öyle kilitleniyor ki, işe giden arkadaşlar, hızlı bir şekilde durağa dönüş yapamıyor. Bu da taksi yetmiyor gibi bir algıya yol açıyor. Bu saatler dışında taksi bulamamak gibi bir sorun asla yaşanmıyor.”

ARAÇLARIMIZIN DOLULUK ORANI, YÜZDE 35-40 CİVARINDA
“Oda’mızda 7/24 çalışan bir haber merkezimiz var. Duraklarda kaç araç beklediğini, yollarda kaç aracımızın olduğunu bu sistem sayesinde izleyebiliyoruz. Taksilerimizin doluluk oranı, yüzde 35 ile 40 arasında. Dünya standartlarına göre, bu oran yüzde 50’nin üzerine çıkarsa, o zaman taksi ihtiyacı var demektir. Biz daha yüzde 35, yüzde 40 civarındayız. Bu rakamlar, oranlar çerçevesinde İzmir’de yeni taksiye ihtiyaç olmadığını dile getiriyoruz. Gerçekten ihtiyaç var mı? Bunun tespiti için, 2020 yılında çalışma yaptırdığımız hocamızla yeni bir anlaşma yaptık. Şu anda çalışma devam ediyor, verileri topluyorlar. 20-25 gün sonra bize 2025-2030 yılları arasında kentin taksi ihtiyacı olup olmayacağıyla ilgili rapor sunacaklar. Biz bunu kamuoyuyla paylaşacağız, belediyeye de ileteceğiz. Eğer ihtiyaç varsa, T plaka ihalesine kesinlikle itiraz etmeyeceğiz ve oybirliğiyle UKOME’den geçireceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, çeşitli noktalarda sıkışan trafiği çözmek için yeni projeler üretiyor. Bu yatırımlar sonuçlansın, trafik normale girsin, o zaman taksiye ihtiyaç olursa, oybirliğiyle gereğini yaparız. Bu konuları Cemil başkanımızla yüz yüze konuşamadık ama değerli bürokratlarıyla görüş alışverişinde bulunuyoruz.”

BELEDİYE BÜROKRATLARI TAKSİCİLERE, VATANDAŞLARA SORSUNLAR
“Ben şunu öneriyorum, belediyenin bürokratları, müşteri gibi taksiye binsinler, taksicilere sorsunlar, yeni T plakaya ihtiyaç var mı, yok mu? Anketi bizzat kendileri yapsınlar. Vatandaşa da sorsunlar. Pik saatler konusunda araç sıkıntısı yaşandığını söyledim. Vatandaş bunu da söyleyecektir. Evden Oda’ya trafik yokken 14 dakikada varıyorum, ama yoğun saatlerde 1 saati buluyor. Belediyeyle hep uyumlu çalıştık ancak bu konuda bir ayrışma söz konusu oldu. UKOME’deki üyeler, verilerimizin doğruluğunu gördüler, esnaf yönünde oylarıyla destek verdiler. Onlara da teşekkür ediyorum. Bu arada İstanbul’daki taksi sıkıntısı, ülkenin tamamının sorunuymuş gibi algılanıyor. Bizim odamıza yüzde 1, yüzde 2 şikayet geliyor. İzmir’de bizim sektörümüzde pek sıkıntımız yok. Esnafımıza teşekkür ediyorum, sorun çıkarmadıkları için…”