EGEDESONSÖZ- 1 Temmuz 2025 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON’a yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında “ihaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma” ile “nitelikli dolandırıcılık” suçlamalarıyla tutuklanan, ardından bu suçlamalardan tahliye edilen İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer, bu kez “zimmet” suçlamasıyla yeniden tutuklandı.

Cezaevinden bir mesaj yayınlayan Soyer, kendi durumunu Zeus tarafından cezalandırılan Sisifos'a benzetti. Soyer, ayrıca 25 Şubat Çarşamba günü tutukluluğuna yapılan itirazın mahkeme tarafından da değerlendirileceğini söyledi.

Soyer'in yaptığı paylaşım şöyle:

CHP’li Güç hukuk panelinde konuştu: Korku siyaseti İzmir’de işlemez!
CHP’li Güç hukuk panelinde konuştu: Korku siyaseti İzmir’de işlemez!
İçeriği Görüntüle

"Özgürlük ve Arkadaşlık

Cezaevinde hafta içi hafta sonu pek fark etmiyor. Sabah akşam sayımları, avlu açılış kapanış saatleri aynı. Yine de hafta içi hafta sonu farkını unutmamaya çalışıyorum.
Hafta sonu, Sevgili Gaye Boralıoğlu’nun “Her şey Normalmiş Gibi” romanını bir solukta okudum. Şahane bir aşk hikayesi ama sadece bundan ibaret değil. Memleketin hal-i pür melali ve haleti ruhiyemiz üzerine de düşündürüyor. Gününüzü zenginleştireceği inancıyla tavsiye ediyorum.

Roman kahramanı Lora sevgilisine Sisifos mitini anlatıyor. Okurken, kendi durumuma çok benzediğini hatırladım. Zeus, Kral Sisifos’u cezalandırmaya karar veriyor. Cezası da kocaman bir kayayı bir tepenin zirvesine çıkarmak. Sisifos olanca gücüyle kayayı tepeye çıkartıyor, tam zirveye varacakken kaya aşağı düşüyor. Sisifos, yeniden aşağı iniyor, tekrar kayayı tepeye çıkartıyor, kaya yine düşüyor. Bu döngü böyle devam edip gidiyor.

Benim durumum da biraz Zeus’un verdiği cezaya benziyor. 8 aydır her duruşmada, her tutukluluk itirazında kayayı tepeye yaklaştırıyoruz ama her seferinde kaya aşağıya düşüyor. Her seferinde tahliye umudunu sonraki itiraza bırakıp başa dönüyoruz.
Zeus’un Sisifos’u umutsuz bir cezaya çarptırdığını düşünenler de vardır.
Bunun Sisifos’un sabrını ve bilgeliğini güçlendirdiğini düşünenler de…

İlgili mahkeme 25 Şubat Çarşamba günü yine tutukluluk itirazımızı değerlendirecek. Cezaysa da, eğitimse de dilerim bu sefer kayayı zirveye yerleştirir tahliye kararı alırız.

Biliyorum ki hukuk, vicdan olmadan adaleti getirmiyor. Vicdan yoksa, gücü elinde bulunduranlar, hukuku istedikleri gibi eğip büküp, adalet varmış gibi yapabiliyorlar. O nedenle vicdan varsa hukuk adalete doğru kılavuzluk ediyor.
Bu defa tepede vicdanla hukukun buluştuğunu görmeyi umut ediyorum.

Bu zorlu mücadeleyi tek başıma sürdürmüyorum elbette. Çok kıymetli avukat arkadaşlarım canla başla çalışıyorlar.

Bu vesileyle kitaptan yeni öğrendiğim bir bilgiyi paylaşmak isterim.
Hint-Avrupa dillerinde “özgürlük” ve “arkadaşlık” aynı kökten gelirmiş. “Freedom” (özgürlük) – “Friend” (arkadaş). Bu ses uyumunun, köklerinin aynı olduğu bilgisine bu ana kadar beni yaklaştırmamış olmasına çok şaşırdım. Türkçede bu sözcükler aynı kökten gelmeseler de hayat bu sözcükleri sımsıkı birbirine bağlamış.

Sevgili arkadaşlarım özgürlüğüm için gayret ediyor. Özgürlüğüme kavuşamasam da, onların arkadaşlığı içeride direnme gücümü artırıyor ve her gün çıkış kapısına biraz daha yaklaştırıyor.

Burada hiçbir şey öğrenmediysem en azından çok önemli bir ders çıkarttım. Arkadaş özgürlük kadar kıymetliymiş. Arkadaş ve özgürlük adeta birbirlerinden ayrılamayacak kadar birbirlerini tamamlıyormuş. Arkadaşlık özgürlüğü, özgürlük arkadaşlığı besleyip büyütüyormuş.

Bu vesileyle beni özgürlüğüme kavuşturmak için olağanüstü çabalayan çok kıymetli avukatlarım, sevgili arkadaşlarım; İsmet Köymen, Murat Aydın, Özkan Yücel ve Defnem’e sonsuz teşekkür ediyorum.

Tüm arkadaşlarımı en içten duygularımla, sevgiyle kucaklıyorum.
Özgürlükte buluşmak dileğiyle,
Sağlıcakla kalın.

İzmir 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu, Koğuş B/63
Buca – Kırıklar
23.02.2026"

SİSİFOS'UN CEZASI NE İDİ?
Sisifos, Zeus tarafından sonsuza dek bir taşı bir tepeden yukarı yuvarlamaya mahkûm edilmişti, Sisifos hedefe her yaklaşmada taş yine aşağı düşüyordu.