Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ÇED sürecini başlattığı oyuncu Erkan Petekkaya'ya ait Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları Anonim Şirketi'nin 'Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh)' projesi bakanlıktan ‘ÇED olumlu’ onayını aldı.

Ziraat Bankası'na 500 milyon dolarlık yeni finansman
Ziraat Bankası'na 500 milyon dolarlık yeni finansman
İçeriği Görüntüle

Projenin ÇED toplantısının yapılmasına Karaburunlular itiraz etmişti. Köylüler, bakanlık ve şirket yetkililerini köye sokmamıştı. Bakanlık yetkililerinin ise araçlarında toplantının başlamış gibi göstermesi tepkilere neden olmuştu.

“DAVA AÇACAĞIZ”
Egedesonsöz’e konuşan Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer, bakanlığın ‘ÇED olumlu’ kararına karşı dava açacaklarını söyleyerek “Dava açmanın yollarını arıyoruz. Kent Konseyi olarak tüzel kişiliğimiz olmadığı için biz dava açamıyoruz, bireysel olarak müdahil olabiliyoruz. Avukat ile görüşüyoruz, diğer bileşenlerle birlikte mutlaka dava açacağız” dedi.

“BU PROJE TARIMI BİTİRECEK, TURİZMİ BİTİRECEK, HAYVANCILIĞI BİTİRECEK”
Özer, projenin doğaya ve çevreye zararını anlatarak şunları söyledi:

“Bakanlığın kararını kabul etmiyoruz. Kurulacak santral meraya kurulacak. Mera ortadan kalkarsa buradaki insanların geçim kaynağı olan hayvancılığı yok edecek. Güneş panellerinin ömrü 20-25 yıl. 25 yıl sonra orası çöplük olacak, ağır metaller dökülecek. Güneşten almış olduğu enerjinin yüzde 25’ini enerjiye çeviriyor geri kalanını ısıya çeviriyor. Bu proje tarımı bitirecek, turizmi bitirecek, hayvancılığı bitirecek, iklim değişikliğine etkisi olacak”

“MERA KANUNU’NDA MERAYA HİÇBİR ŞEY YAPILAMAZ DİYOR”
Son olarak bakanlığın bu kararının Mera Kanunu’na da aykırı olduğunu dile getiren Özer, “İris Gölü’nün yanına kurulan güneş panelleri gölün kurumasına sebep oldu. Fotoğraflandı bunlar. Bakanlık Karaburun’a iyilik yapmıyor. Doğasına iyi davranmıyor. Kendi açıklamalarında bile ‘mera’ diyor. Mera Kanunu’nda da meraya hiçbir şey yapılamaz deniyor” diye konuştu.

PROJE HAKKINDA
Projenin gerçekleştirileceği Güneş Enerji Santrali Alanı'nda 24 MWm/16 MWe Kurulu gücünde santral kurulacak. Yine bölgede 545 Wp gücünde 44 bin 37 adet Bifacial Çift Cam Modülü panel ve 333,340 kWe gücünde 48 adet inverter kullanılacak.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgu Uygulaması'na göre 518 ada 100 ve 101 parsel Mera ve 518 ada 102 parsel ham toprak niteliği taşıyor. Proje alanı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında İzmir K-16 paftasında kalmakta olup tesis alanı Çayır-Mera ve Özel Çevre Koruma Bölgesi niteliği taşıyor.

Toplam 32.000.000 kWh/yıl elektrik üretilmesi ve üretilecek olan enerjinin, Karaburun TM OG (TR-1) barası (90 MVA)'' na girdi-çıktı şeklinde bağlanması planlanıyor.