Buse AÇIKALIN/EGEDESONSÖZ- İzmir'de yaz aylarının gelmesiyle birlikte sivrisinek sorunu yeniden gündemde.
Sivrisinek problemi ile ilgili Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu yıl yürütülen ilaçlama çalışmalarının beklenen etkiyi göstermediğini söyledi.
Kentte bu yıl sivrisinek sayısının belirgin şekilde arttığını belirten Yaşar, uzun bir süre devam eden çöp problemlerinin de bu artışta etkili olabileceğini ifade etti.
“BELEDİYE SÜREKLİ İLAÇLAMA YAPMASINA RAĞMEN İSTENİLEN BAŞARI SAĞLANILAMIYOR”
Yaşar, geçmiş yıllarda larva döneminde uygulanan ilaçlamaların daha etkili olduğunu belirterek "Bu yıl sivrisinek yoğunluğu oldukça fazla. Belediye geçen ay bu sivrisineklerin Afrika'dan geldiğini açıklamıştı. Belediye sürekli ilaçlama yapıyor ancak bu çalışmalar çok da etkili olamıyor. Oysa önceki yıllarda ilaçlamalar mart sonu ile nisan başında yapılır, sivrisinekler henüz larva aşamasındayken imha edilirdi. Bu nedenle mücadele daha başarılı sonuç verirdi. Bu yıl ise belediye sürekli ilaçlama yapmasına rağmen istenilen başarı sağlanamıyor” dedi.

“UZUN SÜRE ÇÖPLERİN TOPLANMAMIŞ OLMASI DA ETKİLİ OLABİLİR”
Sivrisineklerin çoğalmasında bu sene kentte yaşanan çöp toplama sorunlarının da etkili olabileceğini vurgulayan Yaşar, “Afrika'dan geldiği söylenen bu sivrisineklerle ilgili açıklama bana çok inandırıcı gelmedi. Sivrisineklerin çoğalmasında uzun süre çöplerin toplanmamış olmasının da etkili olmuş olabileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“EKOSİSTEME ZARAR VERECEK BİR İLAÇLAMA YAPILACAĞINI SANMIYORUM”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Gediz Deltası’nda sivrisineklerle mücadele çalışmaları ile ilgili görüşlerini de aktaran Yaşar, “Ramsar bölgesinde sivrisinek dışında ekosisteme zarar verecek bir ilaçlama yapılacağını hiç sanmıyorum. En azından bu konuda zoologlar ve diğer ilgili bilim insanlarıyla görüşülerek hareket edildiğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu.




