Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde binlerce işçinin dört gözle beklediği yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı.
Bugün İZENERJİ’de bünyesinde çalışan 13 bin işçinin üyesi olduğu DİSK Genel İş İzmir 2 ve 9 Nolu Şube ile Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEM-SEN) yetkilileri yedinci kez bir araya geldi.
Görüşmede 9 madde masaya yatırılırken 3 madde üzerinde anlaşma sağlandı. 6 madde ise ertelendi. Sendika yöneticileri ve temsilcilerine sendikal çalışmaları konusunda yardımcı olmak ile madde aynen geçerken, askere giden işçilerin yeniden işe alınması ve eğitim izinleri ile ilgili madde değişiklik yapılarak kabul edildi.
Ekonomik maddelerle ilgili bir teklif ise gelmedi.
Bugünkü oturumla birlikte ilk 60 günlük TİS süreci de tamamlanmış oldu. Arabulucu süreci başlayacak. Bir sonraki toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın atayacağı arabulucunun çağrısıyla gerçekleşecek.
TİS GÖRÜŞMELERİNDE BİR İLK
Toplantı sonrası işçilere açıklama yapan Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ercan Gül “İlk 60 gün sürecimizi geride bıraktık. Geçmeyen maddelerle ilgili ilerlemeler güzel. Geçmeyen maddelerle ilgili olumsuz bir durum yok. Sonraki oturumlarda da kalan maddeler üzerinden görüşmeler yapılacak. Arabulucu süreci 2 hafta ama 1 hafta daha uzayabiliyor. Yazışmalarla ile birlikte 1 ay sürebiliyor. Ama arabulucu atanmadan önümüzdeki hafta Salı günü idari maddeleri görüşmek için yeniden bir araya geleceğiz. Bu bizim 9’uncu sözleşmemiz ve ilk kez ilk 60 günlük süreçte bir teklif verilmedi. Ama bu hiçbir arkadaşımızda olumsuz bir hava sebep olmasın. Ama verecekleri de ilk teklif bizim TİS’i bağıtlayacağımız nokta değil. Bizim bir hedefimiz var. Aynı işyerlerinde çalıştığımız şirketlerin altında bu TİS’in bağıtlanmayacağını her defasında dile getirdik. İşverenin de bundan bilgisi var. İZENERJİ işçisi hak ettiği ücreti alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Biz kararlıyız. Binlerce İZENERJİ emekçisinin umut ettiği TİS’i imzalayana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.