HABERLER>İŞ DÜNYASI
19 Şubat 2023 Pazar - 09:30

Zeytinliklere ‘zararı yok’ denmişti… Son karar Bakanlık’ta!

Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nden akademisyenlerin maden projesi için ‘zeytinliklere zararı yok’ raporunu verdiği proje üçüncü kez Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın önünde.

Zeytinliklere ‘zararı yok’ denmişti… Son karar Bakanlık’ta!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Bergama’nın Cevaplı Mahallesi sınırlarındaki  2013 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle kalker ocağı açan Demircioğlu Beton Şirketi 2 yıl önce kapasite arttırmak için tekrar bakanlığın kapısını çalmıştı.

Şirket, ocağın 24 hektar olan ÇED sahasını 75 hektara, yıllık 390 bin ton olan kapasitesini de 1 miyon 920 bin tona çıkarmayı ve ayrıca 19,95 hektarlık alanda mermer ocağı çıkarılmasını da talep etti.  Şirketin düzenlediği ÇED toplantısına katılan bölge halkı ve Bergamalı çevreciler kapasite artırımına karşı çıkmıştı.

İLK TALEP BAKANLIKTAN GEÇEMEDİ
Ancak şirketin bu talebi ilk olarak İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden geçemedi. Müdürlük, büyütülmek istenen ocak alanının yakın mesafesinde bulunan tarım arazilerinin ve zeytinliklerinin zarar görebileceğini belirterek proje alanının revize edilmesini istedi. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen bakanlığın İnceleme Değerlendirme Komisyonu’na (İDK) da proje için ‘ÇED İzin Alanı ve Kalker Ocağı alanının yeniden değerlendirilmesi gerektiği’  değerlendirilmesinde bulunuldu. Komisyon proje tanıtım dosyasını iade etti.

ŞİRKET PROJEYİ REVİZE ETTİ
Proje tanıtım dosyasını yenileyen şirket kalker ocağının kapasitesinin artışı talebinden vazgeçti ve sadece saha içerisinde 4,41 hektarlık  alanda yıllık 50 bin ton kapasiteli sulu sistem tel kesme yöntemi ile mermer ocağı açmak için İDK’ye dosyayı tekrar sundu. Ancak geçen yıl gerçekleşen İDK toplantısında da projenin tanıtım dosyası geçemedi. Proje tanıtım dosyası 4 Nisan 2023 tarihinde toplanacak olan Bakanlığın İDK toplantısında bir kez daha ele alınacak.



KÖYÜN İÇME SUYUNA 840 METRE MESAFEDE
Proje alanının en yakın yerleşim alanına uzaklığı 1 kilometre uzaklıktayken 840 metre uzaklıkta Cevaplı Mahallesi’nin içme suyu ihtiyacının karşılandığı içme suyu kaynağı da bulunuyor. Proje alanı 3 endemik bitki türünün de yaşam alanı olarak geçiyor. Ayrıca ÇED alanında 3 günde bir patlatma, yılda ise 100 patlatma işlemi uygulanacak. Her patlatma işlemi sırasında 83 dinamit aynı anda ateşlenecek. Ek olarak madenin hayata geçmesi durumunda saatte 10 kilogramdan fazla toz havaya karışacak.

‘ZEYTİNLİKLERE 430 METRE MESAFEDE’
Projenin son haline göre ÇED sahasına en yakın zeytinlikler 430 metre uzaklıkta yer alıyor. Proje tanıtım dosyasında yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nden akademisyenlerin etraftaki zeytinliklere yönelik raporu ise dikkat çekti. Şirketin talebi üzerine hazırlanan raporda mermer ocağının zeytin bahçeleri ve diğer tarımsal alanlara zarar vermeyeceği ileri sürüldü.

‘OLUMSUZ BİR ETKİSİ OLMAYACAK’
Raporda “Rüzgar yönü, coğrafi konum, topoğrafik durum, sahanın etrafındaki doğal ve yapay bariyerler, zeytin bahçelerinin sahaya göre konumu ve uzaklıkları dikkate alındığında, firmaca da taahhüt edilen çalışma prensiplerine ve gerekli tüm önleyici uygulamalara sadık kalınması koşuluyla, söz konusu kalker ocağı, mermer ocağı ve kırma – eleme tesisinin, çevresinde bulunan zeytin bahçeleri ve diğer tarımsal alanlara zarar vermeyeceği saptanmıştır. 3573 Sayılı “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması” hakkındaki Kanun “Madde 20 – (Değişik: 28/2/1995-4086/5 md.)’sine göre söz konusu proje sahası faaliyetinin bölgedeki zeytin ağaçlarının vejetatif ve generatif gelişimine olumsuz bir etkisinin olmayacağı kanısına varılmıştır.” ifadeleri yer aldı

 

 
KOSBİ’den afet bölgesine 50 konteyner!
 
Ücretsiz tahliye uçuşu 1 Mart'a kadar uzatıldı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Misafir 22 Şubat 2023 Çarşamba 22:22

Tüketen bir toplum olduğu sürece bunlara herkesim katlanacak daha güzel bir ev daha güzel bir banyo ve daha güzel mutfak tezgahı bunları varipta hayvanlar istemiyo biz insanlar istiyoz ondan sonra yok orman gidiyo yok zeytin gidiyo lafa gelince mangalda kül bırakmayan biz sonra yok neymiş zeytin gitti yok ağaçlık alan gitti köylü yerinin değer kaybına ugraya çağı için istemez yoksa kara kasa kara gözüne degil

Yorumu oyla      2      3  
20 Şubat 2023 Pazartesi 08:23

Bunlar ülkeyi mahvettiler. Dağları taşları oydular. Bu ne biçim zihniyet arkadaş? Atatürk sağ olsa bunların hiçbirini yaşatmazdı. Kim bu adamlar?

Yorumu oyla      3      3  
TC misafir 19 Şubat 2023 Pazar 11:51

1 tane ağaç ve tarım arazisi bırakmayın memlekete hepsini müteahhitlere verin paraya doymasınlar.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KOSBİ’den afet bölgesine 50 konteyner!
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ), 10 ili etkileyen ve 6 binin ...
İhracatın amiral kaptanı Eskinazi'den uyarısı: Dolar yükselmezse dış ticaret açığı artar!
Türkiye’nin dış ticaret verilerini yorumlayan Ege İhracatçı Birlikleri ...
Fıstık gibi araziye demir perde!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Doku Grubu’na ait şirketin ...
 
Gıda ihracatının yüzde 46’sını hububat bakliyat yağlı tohumlardan
Türkiye, 2022 yılında 25 milyar dolar gıda ürünleri ihracatına imza atarken, ...
İzmir'de JES'e iptal kararı!
Kıbrıs Ercan Havalimanı inşaatıyla adını duyuran Terminal Yapı’nın Yönetim ...
Sigara devinin kapasite artışına onay!
Torbalı da faaliyet gösteren JTI Tütün Ürünleri Sanayi A.Ş’ye sigara fabrikasının ...
 
BASİFED Başkanı Kasalı’dan ‘İzmir’e göç’ yorumu: Kalıcı değil geçici olmalı!
Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) ...
İş Bankası Grubu’ndan deprem bölgesine destek
İş Bankası Grubu deprem bölgesi için AFAD’a 1 milyar TL bağış yaparken, ...
Cüruf dağları ile ilgili korkutan iddia... İzmir’in Çernobili, Aliağa’ya mı taşınacak?
Aliağa açılması planlanan ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atik ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva