HABERLER>İŞ DÜNYASI
19 Şubat 2023 Pazar - 09:01

İhracatın amiral kaptanı Eskinazi'den uyarısı: Dolar yükselmezse dış ticaret açığı artar!

Türkiye’nin dış ticaret verilerini yorumlayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi "Düşük kur, düşük faiz politikasına geçtiğimizden beri enflasyon tüm yakıcılığıyla arttı ve son 25 yılın en yüksek seviyelerini gördük. Dış ticaretimizde bu süreçte olumsuz etkilendi." ifadelerini kullandı. Düşük kur politikasından vazgeçilmesi çağrısında bulunan Eskinazi aksi durumda dış ticaret açığımız 160 milyar dolara ulaşacağını açıkladı.

İhracatın amiral kaptanı Eskinazi den uyarısı: Dolar yükselmezse dış ticaret açığı artar!

Türkiye 2021 yılında 46 milyar dolar dış ticaret açığı vermişken, 2022 yılında dış ticaret açığının 110 milyar dolara dayandığı görülüyor.

Türkiye’nin dış ticaret verilerini yorumlayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin ihracat miktarındaki artışın 2021 yılında yüzde 17 iken, 2022 yılında yüzde 5’e gerilediğini, buna karşın ithalat miktar endeksindeki artışın 2021 yılında yüzde 3,3 iken, 2022 yılında yüzde 8,2’lik ilerlediğine dikkati çekti.

İhraç ürünlerinin 2022 yılında değer bazında yüzde 8 artış gösterdiğini buna karşın ithalatın yüzde 24 daha pahalı yapılır hale geldiğini aktaran Eskinazi, “İthalatımızdaki artış hem miktar, hem de değer olarak ihracatımızın artışının çok üzerinde. Türkiye düşük kur-düşük faiz politikasıyla enflasyonu düşürme, kişi başı milli geliri yüksek gösterme çabası içerisinde. Bütün bunlar kulağa hoş gelen hedefler ancak ekonominin dinamikleriyle örtüşmüyor. Düşük kur, düşük faiz politikasına geçtiğimizden beri enflasyon tüm yakıcılığıyla arttı ve son 25 yılın en yüksek seviyelerini gördük. Dış ticaretimizde bu süreçte olumsuz etkilendi. 2021 yılında 46 milyar dolar olan dış ticaret açığımız, 2022 yılında 110 milyar dolara dayandı. Bu tablo Türkiye’ye bu zaman diliminde yabancı yatırım girişinin de ötelenmesine neden oluyor” şeklinde konuştu.  

Böyle giderse dış ticaret açığı 160 milyar dolara çıkacak
Türkiye’nin 11 ilini vuran büyük bir deprem yaşadığına işaret eden Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye’nin ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu gerçekleştiren bölgemizde yaşadığımız deprem nedeniyle üretim ve ihracatta düşüşler yaşanacak. Bu durum 2023 yılında Türkiye’nin genel performansını da etkileyecek. Diğer bölgelerimizdeki ihracatçılarımızın üzerine düşen sorumluluk bir kat daha artacak. Biz 365 gün 24 saat çalışarak bu açığı kapatmaya hazırız. Bu zeminde Türk ihracatçılarının daha rekabetçi olabileceği bir ekonomik iklim ülkemiz için daha faydalı olacaktır. Bu yönde adımlar atılmadığı takdirde dış ticaret açığımız 160 milyar dolara ulaşacaktır.”

15 yıl sonra ortalama ihraç fiyatı eski seviyesine ulaşıyor
Türkiye’nin ortalama ihraç fiyatı, 2008 yılında 1,58 dolar iken, sonraki yıllarda sürekli gerileyerek 2020 yılında 1,2 dolar bandına gelmişti. 2021 yılındaki yüzde 9,5’luk ve 2022 yılındaki yüzde 8’lik artışla 2022 yılı sonunda Türkiye’nin ortalama ihraç fiyatı 1,47 dolar seviyesine ulaştı. Ortalama ihraç fiyatımız 2023 yılı Ocak ayında ise yüzde 24 artışla 1,56 dolara geldi. Ortalama ihraç fiyatında 2023 için kendisine 3 dolar hedef belirleyen Türkiye, ortalama ihraç fiyatında kaybettiği irtifayı 15 yıl sonunda geri kazanabildi.

Türkiye’nin ithalat rakamlarına bakıldığında; Türkiye 2021 yılında ithalatını yüzde 26 daha pahalı yapmak durumunda kaldı. Petrol fiyatlarındaki yüzde 113’lük artış, bitkisel yağ fiyatlarındaki yüzde 47’lik yükseliş, hammadde ithalatındaki yüzde 45’lik artış Türkiye’nin ithalata ödediği paranın artmasına yol açtı.

Türkiye’nin ithalattaki kötü gidişi 2022 yılında zirve yaptı. İhracatını dolar bazında sadece yüzde 8 artırabilen Türkiye, ithalatını döviz bazında yüzde 24 daha pahalı yapmak durumunda kaldı. İthalattaki artışta tetikleyen unsurlar enerji maliyetlerindeki yüzde 99’luk, bitkisel yağ fiyatlarındaki yüzde 19’luk yükseliş tetikleyici oldu.

 
Evlerinin ortasından fay geçti... 'Kıyameti yaşadık'
 
DEÜ depremzedeleri misafir ediyor!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ATATÜRKÇÜ 19 Şubat 2023 Pazar 18:36

ESKİNAZİ ÇOK MİLLİYETÇİZSİNİZ NE DİYEYİM...

Yorumu oyla      2      3  
Komedi 19 Şubat 2023 Pazar 18:32

dolar 50 lira olsun.

Yorumu oyla      2      3  
Lombak 19 Şubat 2023 Pazar 14:34

Öneri montaj ekonomisinin devamı için yapılmış zaten. Üretim ekonomisi öngörmüyor kendisi zaten. Mevcut durum devam etsin.

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 19 Şubat 2023 Pazar 11:41

Doların daha da artması halkın fakirleşmesidir. Dolar artsın biz de satışlarımızı artıralım demek bencilliktir. Dolar zaten yüksek, üretim ve teşvik eksikliğimiz var, dolar arttığında akaryakıt artacak, elektrik maliyeti artacak, yaptığınız ihracat zaten ithal ara mallar üzerinden. Kendin üretir ithal etmezsen dış ticaret açığın azalır, geri kalanını da turizm ve tarım ile karşılarsın zamanla her şey yoluna girer. Döviz artarsa TL üzerinden işçi çalıştırdığınız için elde ettiğiniz döviz karşısında işçi maliyetleri azalacak sıkıyorsa çalışanına maaşını döviz olarak öde ondan sonra konuş. Tatlı su kurnazları sizi.

Yorumu oyla      5      3  
tahsin 19 Şubat 2023 Pazar 10:51

siz de bir kendinize geli ya dolar artar ekonomi batıyor diye bagıran sensin dolar dusuk bu sefer artssın diye bagıran sensin hoş sizin peşinize dusmus gerzekler oldukca siz daha çok konusursunuz

Yorumu oyla      5      3  
19 Şubat 2023 Pazar 09:57

Kur düşük mü? Enflasyonun ana sebebi kurun yüksek olması değil mi? 57 bin TL'ye telefon mu olur?

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fıstık gibi araziye demir perde!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Doku Grubu’na ait şirketin ...
Gıda ihracatının yüzde 46’sını hububat bakliyat yağlı tohumlardan
Türkiye, 2022 yılında 25 milyar dolar gıda ürünleri ihracatına imza atarken, ...
İzmir'de JES'e iptal kararı!
Kıbrıs Ercan Havalimanı inşaatıyla adını duyuran Terminal Yapı’nın Yönetim ...
 
Sigara devinin kapasite artışına onay!
Torbalı da faaliyet gösteren JTI Tütün Ürünleri Sanayi A.Ş’ye sigara fabrikasının ...
BASİFED Başkanı Kasalı’dan ‘İzmir’e göç’ yorumu: Kalıcı değil geçici olmalı!
Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) ...
İş Bankası Grubu’ndan deprem bölgesine destek
İş Bankası Grubu deprem bölgesi için AFAD’a 1 milyar TL bağış yaparken, ...
 
Cüruf dağları ile ilgili korkutan iddia... İzmir’in Çernobili, Aliağa’ya mı taşınacak?
Aliağa açılması planlanan ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atik ...
İzmir'in çatısına maden inadı!
Ödemiş Bozdağlar’da daha önce açmak istediği mermer ocağı için iki kez ...
Yorgancılar'dan Deprem Bakanlığı çağrısı!
Yıllardır Deprem Bakanlığı çağrısında bulunduklarını belirten EBSO Yönetim ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva