HABERLER>EKONOMİ
14 Şubat 2017 Salı - 22:51

Yellen'den faiz artışı sinyali

Fed Başkanı Janet Yellen, faiz artışlarına devam etmek için gereğinden uzun süre beklemenin akıllıca olmayacağını belirterek, "Eğer istihdam ve enflasyon beklentiler doğrultusunda gelişirse gelecek toplantılarda politika faizinde ek ayarlamalar yapmak uygun olur." dedi.

Yellen den faiz artışı sinyali

Yellen, ABD Senatosu Bankacılık Komitesinde ülke ekonomisinin genel durumu ve Fed'in politikaları hakkında sunum yaptı.

Amerikan ekonomisinin, Fed'in hedeflerine doğru ilerlemeyi ve ılımlı büyümeyi sürdürdüğünü anlatan Yellen, iş dünyasındaki güvenin son dönemde yükseldiğini dile getirdi.

Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iş gücü piyasasındaki iyileşme ve enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlemeye devam etmesini beklediğini vurgulayarak, "Komite gelecek toplantılarda istidam ve enflasyonun bu beklentiler doğrultusunda gelişip gelişmediğini değerlendirecek. Eğer istihdam ve ve enflasyon beklentiler doğrultusunda gelişirse gelecek toplantılarda politika faizinde ek ayarlamalar yapmak uygun olur." diye konuştu.

Fed'in faiz artırmak için uzun süre beklemesinin risklerine de dikkati çeken Yellen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha önce belirttiğim gibi gevşek para politikasının sıkılaştırılmasıiçin gereğinden uzun beklemek akıllıca olmaz çünkü muhtemelen FOMC'nin faizleri hızlı artırmasını gerektirir. Bu finansal piyasaların bozulması ve ekonominin resesyona sürüklenmesi riskine yol açabilir."

Fed Başkanı Yellen, bu nedenle ekonomiyi dengede tutacak kademeli faiz artışlarına devam edilmesinden yana olduğunu dile getirdi.

"SAĞLIK VE GÖÇMENLİKLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER EKONOMİYİ ETKİLEYECEK"

Fed'in faiz artırım kararlarında yeni yönetimin ekonomi politikalarını göz önüne alacağını belirten Yellen, vergi sistemi, finansal düzenlemeler, sağlık ve göçmenlikle ilgili değişikliklerin ekonomiyi etkileyeceğini dile getirdi.

Yellen, bir soru üzerine, göçmenlerin Amerikan ekonomisinin büyümesine katkı sağladığını vurgulayarak, "Göç iş gücünün genişlemesinde önemli bir faktör oldu. Bu nedenle, göçün yavaşlaması büyüme hızını düşürebilir" değerlendirmesini yaptı.

Sağlık sisteminde yapılacak değişikliklerin, Amerikan ekonomisinin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarını yakından ilgilendirdiğini anlatan Yellen, Amerikalıların sağlık sigortasını kaybetmesinin büyümeyi olumsuz etkileyebileceğine işaret etti.

Yellen, ayrıca, ABD'nin 44. Başkanı Barack Obama'nın adıyla anılanan Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası (ACA) reformunun Amerikalıların işlerinden sağlık sigortasını kaybetmeden ayrılabilmelerini sağladığı için daha dinamik bir iş gücü piyasasına katkıda bulunduğunu kaydetti.

Bununlar birlikte, yeni yönetimin alanındaki icraatlarının ekonomiyi nasıl etkileyeceğini öngörmek için çok erken olduğunu söyleyen Yellen, Fed'in politikalarını spekülasyonlara değil, somut adımlara dayanarak atacağının altını çizdi.

"AMERİKAN BANKALARININ KREDİLERİ VE KARLARI REKOR SEVİYEDE"

Fed Başkanı Yellen, senatörlerin finansal regülasyonların gevşetilmesine yönelik sorularını da yanıtlarken, ABD bankalarının ticari işletmelere kredi vermediği veuluslararası rakipleriyle rekabet edemediği gibi görüşlere katılmadığını belirtti.

Wall Street'e yönelik eleştirileriyle bilinen Demokrat Senatör Elizabeth Warren'ın Amerikan bankalarının kredilerinin düştüğü iddiasını sorması üzerine, Yellen, "Son veriler, ticari ve endüstriyel kredilerin 2008'deki rekorlarını aştığını ortaya koyuyor" dedi. Yellen, ayrıca, Amerikan bankalarının rakiplerine kıyasla daha karlı olduklarını ve piyasa paylarını artırmaya devam ettiklerini dile getirdi.

Fed Başkanı Yellen'in bu yorumları, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarıyla taban tabana zıt bir tablo çizdi.

Trump, önceki günlerde 2010 yılında hayata geçirilen Dodd-Frank Wall Street Reformu’nun yeniden gözden geçirilmesi öngören başkanlık kararnamesini imzalarken, “Dodd-Frank’in birçok bölümünü sileceğiz çünkü açıkçası iyi işletmeleri olan birçok insan ve arkadaşım var ama bankalardan kredi alamıyorlar. Çünkü bankalar onlara Dodd-Frank’in kuralları ve regülasyonları nedeniyle para vermiyor.” ifadelerini kullanmıştı.

"TAYLOR KURALIYLA BÜYÜME DÜŞÜK, İŞSİZLİK YÜKSEK OLURDU "

Janet Yellen, bir başka soru üzerine, Fed’in "Taylor Kuralı" gibi matematik bir formüle bağlı kalmasının mümkün olmadığını vurgularken, Taylor Kuralı'na göre mevcut durumda yüzde 0,5-0,75 aralığında bulunan politika faizinin yüzde 3,5-4,00 aralığında olması gerekeceğini anlattı.

Yellen, Fed'in Cumhuriyetçilerin talep ettiği gibi Taylor Kuralı'nı izlemesi durumunda ekonominin daha zayıf ve işsizliğin daha yüksek olacağını sözlerine ekledi.

DOLAR YÜKSELDİ

Bu arada Yellen'in açıklamaları, doların yükselmesine neden oldu. Güne 1,0615 seviyelerinde başlayan avro/dolar paritesi, sunum devam ederken 1,0574'e geriledi. Dolar/yen paritesi ise 113,35'ten114,32'ye yükseldi. Gün içinde 3,64'ün altına gerileyen dolar/Türk lirası paritesi ise ş3,6685-3,6690 bandında denge arıyor.

Öte yandan, altının onsu 1,228 dolardan 1,224 dolara gerilerken, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 1,35 artışla 56,35 dolara yükseldi.

 
Çalışan annenin süt izni zaferi
 
'Brexit' Lordlar Kamarasından dönebilir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otomobil devi 41 bin aracı geri çağıracak
BMW, hava yastığındaki arıza nedeniyle Çin'deki 41 bin 685 aracını geri çağıracak.
Dolar dibe vurdu: 9 Ocak'tan bu yana...
Güne düşüşle başlayan ve 3,6510'a kadar gerileyen dolar/TL, son bir ayın ...
4.2 milyon kişiye sigorta affı geliyor
Genel Sağlık Sigortası borcu olan 4.2 milyon kişinin borcu hazırlanan ...
 
Dolar o sınırın altında dengelendi
Haftaya yatay başlayan dolar/TL, 3,70'in altında dengelendi.
MHP'li Tanrıkulu 'Serbest Bölgeler Yasası'nı sordu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, TBMM'de görüşülmekte ...
İTO'dan 'IF Wedding' raporu: Her 4 katılımcıdan biri...
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, IF Wedding ...
 
125 bin kişi sigortada parasını unuttu
Türkiye genelinde 125 binden fazla sigortalı, hayat poliçesinde biriken ...
İzmirli firma dünyaya gayrimenkul danışmanlığı yapıyor
Harvard Üniversitesi'nden mezun olan Türk İşadamı Fatih Elibol, kendisinin ...
Dünyaca ünlü dorenelar İzmir’de
Dünyanın en büyük drone üreticisi konumunda olan DJI, Türkiye'deki ilk ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva