HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Haziran 2022 Cuma - 19:43

Yaya Derneği'nden Bahri Baba çağrısı: Standartlara uyulsun!

Konak'taki Bahri Baba Üst Geçidi ile ilgili açıklama yayınlayan Yaya Derneği üst geçidin standartlardan ve yasalarla hüküm altına alınmış teknik zorunlulukları gerçekleştiren herkesin kolaylıkla geçebileceği, güvenli erişilebilirliğin sağlandığı tasarımdan uzak olduğunu kaydetti.

Yaya Derneği nden Bahri Baba çağrısı: Standartlara uyulsun!

EGEDESONSÖZ- Yaya Derneği, Konak'ta bulunan Bahri Baba Üst Geçidi ile ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada yoğun yaya geçiş bölgesinde yer alan ve Konak-Kemeraltı bölgesine girmek-çıkmak için kullanmak zorunda olunulan üst geçidin tasarımında ve yapımında erişebilirlik standartlarının sağlanmadığı belirtildi. Açıklamada bebek arabası ile yolculuk eden bir anne, kalp sorunu olan bir hasta, yaşlı bir birey, yavaş hareket eden kişiler, koltuk değnekleri ile geçmeye çalışan bir engelli, tekerlekli sandalyeli vatandaşlar gibi dezavantajlı kesimler için üst geçidin sorun oluşturduğu vurgulandı. 

Yaya Derneği'nin açıklaması şu şekilde:

Yaya olmak, hepimizin farkında olmadan yaptığı bir eylem… Kentsel ya da gündelik yaşamımız içerisinde her koşulda yaya olmak hâli; hepimizin deneyimlediği kimimiz için bir tercih, kimimiz için bir zorunluluktur.

Üst geçitler, yayaların taşıt trafiği çekinceleri ile karşılaşmaksızın karşıdan karşıya geçmesi için bir yol şeklinde tanımlansa da İzmir’in merkezinde yer alan Bahri Baba Parkı üst geçidinden geçebilmek herkesin harcı değil… Oysa, Mithatpaşa Caddesi’ne cephe veren ve İzmir’in birçok bölgesine ulaşımın sağlandığı ana otobüs duraklarının da yer aldığı geçmişimizin Bahri Baba Parkı ile bir yandan ticari merkez, bir yandan ana yaya bölgesi ve tarihi kent merkezi niteliğindeki Konak-Kemeraltı bölgesine geçişin sağlandığı zorunlu tek geçit Bahri Baba üst geçididir.

Yaya hareketliliğine engel oluşturan bu üst geçit, ne yazık ki tüm olumsuzluklar üzerine bir de toplumun kırılgan kesimlerinin hareketliliğini kolaylaştırmak şöyle dursun yanlış eğimi, yağışlı havalarda kayganlığı artan zemini, erişim mesafesinin uzunluğu ile ne yazık ki standartları karşılamaktan ve güven vermekten uzaktır.

Ayrıca yüksek maliyetli bir yatırım türü olan ve yayayı taşıt trafiğin olumsuzluklarından korumak için güvenli bir yol olarak önerilen bu üst geçit ne yazık ki 10 yılda üçüncü kez düzenlemeye konu olmakta ve hâlâ standartların belirlediği yaya geçitlerinde kullanılan kaplama malzemelerinin kaydırmazlığı, yayaya emniyet hissi ile yeterli aydınlatmanın sağlandığı, eğimi %8’i geçmeyen rampalar ile 10 metreden uzun rampalarda dinlenme alanlarının yapılması vb. gibi yasalarla hüküm altına alınmış teknik zorunlulukları gerçekleştiren herkesin kolaylıkla geçebileceği, güvenli erişilebilirliğin sağlandığı tasarımdan uzaktır.

Yoğun yaya geçiş bölgesinde yer alan ve Konak-Kemeraltı bölgesine girmek-çıkmak için kullanmak zorunda olduğumuz üst geçidin tasarımı ve yapımında, yeniden revize edilmesi aşamasında da evrensel tasarım amacı olan herkesin erişilebilirliği, üst geçitler için yapılması gereken yapısal önlemler açısından ele alınmadığı gibi bebek arabası ile yolculuk eden bir anne, kalp sorunu olan bir hasta, yaşlı bir birey, yavaş hareket eden kişiler, koltuk değnekleri ile geçmeye çalışan bir engelli, tekerlekli sandalyeli vatandaşlar gibi dezavantajlı kesimler için daha da sorun oluşturmaktadır.

Kamusal alanların tasarımı aşamasında aslında yayalar için çok da tercih edilmeyen bir yoldur, üst geçitler.. Sadece taşıt odaklı değil, insanın enerji kaybı açısından da baktığımızda hemzemin ve güvenliği alınmak koşulu ile alt geçitler biz yayaların tercihidir.

Yani bir yaya olarak evden çıkıp bin bir zorlukla birçok engeli aşarak Bahri Baba üst geçidine gelmeyi başarmış isek bu kez de eğimi, kayma sorunu vb. engelleri aşarak ya da aşamayıp düşüp yaralanarak eve-işe alışverişe gitme yerine ne yazık ki yolculuğumuzu bir hastanenin kırık çıkık vb. bölümlerinde sonlandırmak zorunda kalmaktayız.

Biraz yaratıcılıkla, aslen standartları sağlayarak, düşük eğimli, tekerlekli sandalyeyle, çocuk arabasıyla, ya da yorulmadan çıkılabilecek toplumun her kesimine uygun üst geçitler yapmak mümkündür. Biz yayalar olarak, Yaya Derneği olarak zaten yayalar motorlu taşıtların önünden çekilsin diye yapılan üst geçidinin çocuklar, çocuklu aileler, hamileler, engelli ve yaşlıların rahat ve güvenli bir biçimde kullanabilmesinin yerel yönetimlerin öncelikli sorunu olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

Son söz: kent yayalarındır, kentliler alt ve üst geçitlere zorlanamaz!

 
Manisa'da vahşet: Karı koca bıçaklanarak öldürüldü!
 
Feci ölüm: Devrilen traktörün altında can verdi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hack4Karşıyaka başladı
Girişimcilik ruhuna sahip üniversite öğrencilerini, “İklim ve Enerji Sorunlarına; ...
Aktepe-Emrez'de ikinci etap için kritik viraj: İhaleye kaç firma katıldı?
İzmir'de tartışmalara neden olan Aktepe-Emrez bölgesinin kentsel dönüşüm ...
Kiraz Festivali coşkusu alanlara sığmadı!
Kemalpaşa’da 49. Altın Kiraz Kültür ve Sanat Festivali büyük bir coşkuyla tamamlandı
 
Narlıdere'nin 'Nar Çiçekleri' mezun oldu!
Narlıdere Belediyesi’nin bünyesinde faaliyet gösteren Nar Çiçekleri Anaokulu ...
Yaldız'dan koku sorunu yorumu: Soyer'in tavrı takdire şayan!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün katıldığı toplantıda İzmir ...
Yıldız Gençler, Karabağlar’da büyük beğeni topladı
Karabağlar Belediyesi’nin, İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İFOD) ve Karabağlar ...
 
Atatürk Maskı’na yaz bakımı!
Buca Belediyesi, Türkiye’nin en büyük rölyef heykeli olan Atatürk Maskı’nı ...
Midilli seferleri başladı! Gidiş-dönüş ne kadar?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’i bir dünya kenti ...
İzmir İlk Film Projesi Geliştirme Kampı başlıyor
İzmir’den beş uzun metraj film projesinin seçileceği İzmir İlk Film Projesi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva