HABERLER>EKONOMİ
6 Şubat 2021 Cumartesi - 08:51

Yağ fiyatları İngiltere ve Yunanistan'ı geçti

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) yağ fiyatlarını İngiltere ve Yunanistan'la karşılaştırdı. Ayçiçeği yağının litresi İngiltere ve Yunanistan'da 10lira 93 kuruş ile 12 TL arasında satılırken, Türkiye'de en ucuz markette fiyatın 15 lira 95 kuruştan başladığı tespit edildi. Türkiye'de litresi 45 liraya satılan zeytinyağının ise zeytin yetişmeyen İngiltere'de 23 liraya satılması dikkat çekti.

Yağ fiyatları İngiltere ve Yunanistan ı geçti

Vatandaş son dönemde ayçiçek yağında artan fiyatlar karşısında Ticaret Bakanlığı'nı şikayet yağmuruna tutarken,Tüketici Dernekleri Federasyonu (lÜDEF) son dönemlerde Türkiye'de fiyatları bir hayli yükselen zeytinyağı,ayçiçeği yağı ve margarin fiyatları İngiltere  ve Yunanistan  arketleriyle karşılaştırdı.

Hürriyet gazetesinden Aysel Alp'ın haberine göre, TÜDEF Gıda ve Sağlık Komisyonu Başkanı Sinan Vargı'nın yaptığı karşılaştırmada Türkiye'deki marketlerin zeytin yağı ve margarini de pahalı sattığı görüldü. Ayrıca tüketicilerin 1-2 litrelik ambalajlarındaki yağları aldığında ise yüzde 50 daha fazla ödeme yaptığı tespit edildi. 

Vargı, "5 litre yağ alacak parası olmayan tüketici, bir litre yağ aldığı zaman yüzde 50 daha fazla ödeme yapmak zorunda kalıyor. 5 litre yağın litresi zincir marketlerde 13-14 liraya gelirken, aynı yağı 1 litrelik ambalajda satın aldığında 20-21 liraya kadar çıkıyor. 'Ucuz mal satıyor' diye ünlenen internet satış sitelerindeki fiyatlar da pahalı. Kargo bedelleri de eklendiğinde bir litre ayçiçeği yağı tüketiciye 30-35 liraya mal oluyor. İngiltere ile yaptığımız fiyat karşılaştırmasında ayçiçek yağı ve zeytinyağı fiyatları arasında iki üç misli farklar ortaya çıktı. İngiltere zeytinyağı ve ayçiçeği yağını ithal ediyor ve şu anda AB üyesi bile değil" dedi.

İTHAL EDİYORLAR
Vargı'nın araştırmasına göre 1 litrelik ayçiçek İngiltere'deki zincir marketlerde 1.09 Pound'dan satılıyor. Bu tutar TL'ye çevrildiğinde yaklaşık  10 lira 93 kuruşa karşılık geliyor. İngiltere hem ayçiçeği hem  de zeytinyağını  İspanya'dan ithal  ediyor.

Yunanistan'daki marketlerde de 1 litre ayçiçeği yağı 1.40 EURO'dan yani 12 liradan satılıyor. Araştırmaya göre Türkiye'nin kendi topraklarında yetişen zeytinden elde edilen kooperatif ürünü soğuk sıkım zeytinyağının 2 litresi sanal marketlerde 104 ila 119 TL arasında değişiyor. 1 litrelik soğuk sıkım zeytinyağı İngiltere marketlerinde 2.33 Pounda yani 23 lira 36 kuruşa satılıyor.

MARGARİN DE YÜKSEK
Türkiye'de margarinin de çok pahalı olduğunu belirten Vargı, "İngiltere'de ayçiçeği yağından üretilmiş kaliteli margarinin kilogram fiyatı 1.38 Pound yani 13.84 TL'ye satılıyor. Türkiye'de ise aynı kalitedeki margarinin fiyatı 18 lirayı buluyor. En düşük kalite margarin dahi Türkiye'deki marketlerde 14 liraya satılıyor" dedi.

Vargı, ayçiçeği yağı fiyatlarının olağanüstü artması nedeniyle zeytinyağındaki tağşiş sahtekarlığının ayçiçeği yağında da yaşanabileceği uyarısında bulundu. Vargı, "Fiyatı böylesinde hızlı artan bir ürüne, gıda sahtekarları daha ucuz yağlar katıştırarak satma yoluna gidebilir. Tarım Bakanlığı'nın sıvı yağ tağşiş denetimlerine ağırlık vermesini istiyoruz" çağrısı yaptı.

 
Amerika'dan Çin'e gözdağı: En önemli rakibimiz!
 
Göbeklitepe'ye 'gizemli' bir metal blok dikildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kasaplar da şikayetçi: Ete her hafta gizli zam geliyor
Bir ay önce 70 lira olan bir kilo kuzu eti 90 liraya çıkarken, dana kıyma, ...
TCMB Başkanı Ağbal'dan faiz mesajı
Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, uzun süre faiz indirimini gündeme almalarının ...
Temassız kart kullanımı artınca 'dolandırıcılık' uyarısı geldi
Pandemi sürecinde temassız kart kullanımı bir önceki yıla oranla 2,5 kat ...
 
Sel sonrası Kemeraltı’nda 'sigorta' isyanı!
İzmir'de yaşanan sel felaketi sonrası dükkânlarına sigorta yaptıramamalarından ...
Nakdi ücret desteğinde tarih belli oldu
Bakan Selçuk, "Ocak ayına ilişkin nakdi ücret desteği ödemelerini 9 Şubat’ta yapacağız" dedi.
Damacanalara kare kodla takip dönemi
Pandemi sürecinde damacana su satışının yüzde 70 civarında artmasıyla ...
 
Esnaf ve sanatkarların borçları ertelendi
Esnaf ve sanatkarlara 31 Aralık 2020 ve öncesi tarihlerde Halkbank tarafından ...
Hesabına yatırılan parayı harcadığı için ceza aldı
Kayseri'de O.A., hesabına tanımadığı biri tarafından yanlışlıkla yatırılan ...
TCMB bünyesinde 3 yeni müdürlük kurulacak
Merkez Bankası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın organizasyon şemasına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva