HABERLER>EKONOMİ
30 Mart 2011 Çarşamba - 13:18

‘Yabancılar piyasaya güveniyor’

İMKB Başkanı Erkan, yabancı yatırımcıların küresel krizde İMKB'den çıkmadıklarını belirterek, “Bu da onların piyasaya duyduğu güvenin göstergesi. Yabancılar İMKB'deki pozisyonlarını hala koruyor” dedi.

‘Yabancılar piyasaya güveniyor’

LONDRA - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, İngiliz Ticaret Odasınca, İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğunda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, küresel ekonomik krizin ardından ekonomilerde bir iyileşme başladığını, bazı Avrupa ülkelerinde ise sorunların sürdüğünü söyledi. 
 
Küresel kriz anında hükümetlerin birçok paket açıkladığını anımsatan Erkan, bundan sonraki dönemde daha fazla düzenlemeye ihtiyaç duyulacağının altını çizdi.
 
Bu dönemde gelişmekte olan ülkelerin performanslarına da dikkati çeken Erkan, son üç yılda bu ülkelerdeki büyümeye işaret etti.
 
Türkiye'nin de bu ülkeler arasında bulunduğunu, özellikle sağlıklı bankacılık sistemiyle kriz dönemini başarıyla atlattığını anlatan Erkan, 2001 krizinde bankacılık sektöründe yapılan düzenlemeleri anımsattı.
 
Türkiye'nin son yıllarda güçlü büyüme yakaladığını belirten Erkan, enflasyonun ve gecelik faizlerin tek haneye gerilediğini hatırlattı.
 
Yabancı yatırımlar konusunda da Türkiye'nin hala iyi bir performans gösterdiğini ifade eden Erkan, ancak önceki yıllara göre gerileyen yatırımların, Türkiye ekonomisinin kırılganlığını artırdığını söyledi.
 
Türkiye sermaye piyasaları hakkında da bilgi veren Erkan, İMKB'de yabancı yatırımcıların oranının yüzde 60'ların üzerinde bulunduğunu belirtti.
 
Erkan, 2001 yılında yaşanan krizle birlikte yabancıların İMKB'deki paylarının gerilediğini, ancak son küresel krizde yabancıların borsadan çıkmadıklarını anlattı. Bunun, yabancı yatırımcıların sermaye piyasalarına duyduğu güvenin göstergesi olduğunun altını çizen Erkan, yabancıların İMKB'deki pozisyonlarını hala koruduklarını kaydetti.
 
Bireysel yatırımcılar hisseleri ortalama 10 gün tutarken, bu sürenin kurumsal yatırımcılarda 1 yılı bulduğunu bildiren Erkan, “Dolayısıyla herkes 'sıcak para, sıcak para' diyor. Ancak İMKB'de sıcak para yok” dedi.
 
Son dönemde halka arzlar konusunda önemli gelişmeler gösterildiğini, bu konuda büyük potansiyel bulunduğunu ifade eden Erkan, geçen yıl 22 şirketin halka arz edildiğini anımsattı.
Erkan, İstanbul'un finans merkezi olma projesi konusunda ise şunları söyledi:
 
“İstanbul, daha önce finans merkezleri arasında görülmüyordu. Hatta potansiyel vadeden yerler arasında bile adı geçmiyordu. Ancak son 2 yıl içinde bundan söz edilmeye başlanmasıyla birlikte İstanbul'un adı bu konuda duyulmaya başlandı. Geçtiğimiz dönemde konuya ilişkin yasal gerekliliklerin yerine getirildiğini görüyoruz, ancak henüz yeterli değil. Hükümetin alması gereken bazı kararlar var. Geçtiğimiz 6 ay içinde bazı kararların verilmeye başlandığını gördük.”
 
İMKB'nin bu konudaki vizyonunu da paylaşan Erkan, Türkiye'deki bütün borsaların tek bir çatı altında birleştirilmesinin hedeflendiğini, ardından bunu uluslararası sermaye piyasaları ile bağlamayı hedeflediklerini anlattı.
 
Bunun büyük bir sinerji yaratacağına dikkati çeken Erkan, bu yapının, işlem hacmini önemli ölçüde artıracağını bildirdi. Erkan, “Bu gelişme bizi artık finans haritasında gösterecek” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTO'da 'Torba Yasa' etkileri tartışıldı
İzmir Ticaret Odası’nda ‘Torba Yasa’nın İzmir İş Dünyasına Etkileri Toplantısı’ düzenlendi.
EBSO çözüm bekliyor
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar Gelir ...
Paranın patronluğuna beş aday
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 18 Nisan'da görevden ayrılıyor. ...
 
Termal otellere ciro şoku
32 İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin, termal su kullanan işletmelerin ...
Kamuda farklı maaşa neşter
Kamu kurumları arasında sık sık gündeme gelen yüksek maaş farklılığına ekonomi yönetimi el atıyor.
İzmir'den Yunan Adalarına tur başlıyor
Kruvaziyer turizmde gemilerin uğrak limanları arasına girmeyi başaran ...
 
İki ayda iki milyon turist geldi
Türkiye'ye Ocak-Şubat aylarında gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine ...
İTO'da adayların istifa tartışması
İzmir Ticaret Odası üyelerinden AK Parti aday adayları ile CHP aday adayları ...
Benzine zam motorine indirim
Tüpraş, 95 ve 97 oktan benzinde 8-9 kuruşluk artış, motorinde ise 5 kuruşluk indirim yaptı.
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Ayıptır söylemesi' denilirken…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva