HABERLER>EKONOMİ
7 Ocak 2022 Cuma - 08:08

Veresiye defteriydi... Vermesiye oldu!

İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, bakkallarda en çok satılan 22 kalem temel ürünün üç ay içinde ortalama yüzde 82.70 oranında attığına dikkat çekti, “Veresiye defteri, vermesiye defteri oldu. Defterler yine şişti. Artık bugünkü şartlarda vatandaş, bakkala olan borcunu ödeyemez oldu. Bakkallarımız zor durumda. Belediyelerin, hayırseverlerin bir süre önce olduğu gibi yine bu sosyal yarayı sarmasını bekliyoruz” dedi. 52 yıllık bakkal Halil Erol Bodrumlu da deftere yazılı 60 bin lira alacağı olduğunu bildirdi

Veresiye defteriydi... Vermesiye oldu!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Türk insanının dayanışma ruhunun en çok sergilendiği yerlerden biri olan bakkal dükkanlarında veresiye defterleri yine doldu. Ağırlaşan ekonomik şartlarda insanların hayati tüketim maddelerini veresiye satın alarak bakkallara daha çok borç yaptığına işaret eden İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, “Vatandaş tükendi, bakkallar da tükendi. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Bir süre önce belediyeler ve İzmirli yardımseverler, bakkallardaki veresiye defterlerini kapatmıştı. Hem biz bakkallar çok mutlu olmuştuk, hem de veresiye defterine borç yazdıran insanlarımız. Belediyeler ve hayırseverler, veresiye defterlerine bir daha el atarsa, çok mutlu olacağız. Artık artan zamlar yüzünden dayanacak gücümüz kalmadı” açıklamasında bulundu.

VERESİYE DEĞİL, VERMEYESİYE DEFTERİ!
Eskiden veresiye yapılan alışverişin borçlarının düzenli olarak ödendiğini, ancak son yıllarda ağırlaşan yaşam koşulları nedeniyle artık bunun mümkün olmadığını belirten İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, “Artık veresiye defteri, vermeyesiye defteri oldu. İnsanlar doğal olarak elektrik, su, doğalgaz, kira gibi borçlarını ödedikten sonra parası artarsa veresiye defterindeki borcunu kapatıyor. Haliyle bugünkü şartlarda bize para kalmıyor” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

BAKKAL BİR EKMEĞİ BİLE BEDAVA VEREMEYECEK HALE GELDİ
“Bizde, yani mahalle bakkallarında veresiye vermemek olmaz. Çünkü o mahallesin sakinleriyle yüz yüze bakıyorsunuz. Cebinde parası olmayan biri gelse, bakkal olarak sizden bir tane ekmek istese, hangi bakkal vermez? Ekonomi o kadar kötüleşti ki, bakkal, o bir ekmeği bile veremeyecek hale geldi.

Aralık ayında yüzde 80’lik zamlar gördük aldığımız ürünlerde, kimisi yüzde 120’yi aştı. Bakkalda en çok satılan 22 adet temel üründe ortalama zam, yüzde 82.70 oranında gerçekleşti. Bakkalın işi çok zor. Biz bir mal istiyoruz, mal gelmeden fiyat listesi geliyor. İkinci, üçüncü, yani zamlı fiyat listeleri geliyor ama mal hala elimizde olmadığı halde. Her şeyi zamlı alıyoruz. Bu şartlarda yine halkımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. İnsanlar parasızlıktan veresiye defterlerini şişirdi. Bir ara belediyeler, yardımseverler, bakkallardaki veresiye defterlerini kapatmıştı. Yine aynı hareketi bekliyoruz. Bu sosyal yarayı bir kez daha sarmalarını istiyoruz. İnsanlar, elektrik, su, doğalgaz borçlarını ödedikten sonra elinde para kalırsa, bakkalına ödeme yapıyor. Tamamını da ödeyemiyor. O insan bir süre sonra borcunu ödeyemez hale geldiğinde utanıyor, sıkılıyor, sizden alışveriş yapmamaya başlıyor.”

VERESİYE DEFTERİ OLMAYAN MAHALLE BAKKALI YOK
İzmir’de odaya bağlı 5 bin üye olduğunu, bunun bir kısmının bayilik faaliyeti yaptığını belirten Başkan Emin Bağcı, mahalle bakkalı olup da veresiye defteri olmayan, veresiye defteri olup da defteri dolmayan kimsenin kalmadığına vurgu yaptı. Özellikle kırsaldaki bakkalların daha zor şartlarda yaşam mücadelesi verdiğini anlatan Başkan Bağcı, “Devlet, elektrikte, doğalgazda, insanlar için hayati önem taşıyan bazı ürünlerde KDV’yi kaldırmalı ki, ceplerinde biraz para kalsın. Burada iş biraz da devlete düşüyor. Bir bakkal dükkanı artık bir aileye bakmıyor, bakamıyor. Benim babam beş çocuk yetiştirdi, beşini de üniversitede okuttu o bakkal dükkanı sayesinde. Ben de dört çocuğumun üniversite eğitimini sağladım o bakkal dükkanı ile. 1998 sonrası her şey tersine döndü. Hipermarketler büyüdü, bakkallar küçüldü. Bakkalların yaşaması isteniyorsa, belediyelerin, hayırseverlerin, şu veresiye defterlerine bir el atması lazım, borçların bir kez daha kapatılması lazım” diye konuştu.

ALACAĞIMIZI İSTEDİĞİMİZDE VATANDAŞ, YAŞADIĞI EKONOMİK SIKINTIYI ANLATIYOR
Karşıyaka Alaybey’de 1970 yılından bu yana bakkallık yapan 83 yaşındaki Halil Erol Bodrumlu da veresiye defterlerinin dolduğunu ifade etti. Yan gelirleriyle, bakkal dükkanında oluşan bütçe açığını kapatarak günü kurtardığını anlatan Bakkal Halil Amca, “Alacağımızı istediğimizde, müşterimiz, yaşadığı ekonomik sıkıntıları dile getiriyor. Kaçmıyoruz ya, biz buradayız, deyip gidiyor. Eline para geçerse biraz ödeme yapıyor. Artık bazılarına veresiye mal vermemeye başladım. Şu anda veresiye defterinde, 60 bin lira civarında alacağım var. Bu para, bir bakkal için çok büyük bir paradır. Müşterilerimizin biraz bizleri de düşünmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 
Mehmet KARABEL yazdı... O başkan aslında lezzet profesörü!
 
4 kişiye tilkiye kötü muamele cezası
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BİRGÜL ODABAŞI 8 Ocak 2022 Cumartesi 21:20

Başkanım herzaman bakkalın bayinin küçük esnafın yanında oldunuz herzaman bakkalların sorunlarını dile getirdiniz onlarla birlikte olup sorunları çözmek içinçalıştınız onun için her zaman EMİN BAĞCI

Yorumu oyla      2      3  
Kaplan tatar 8 Ocak 2022 Cumartesi 08:40

BAŞKANIMIZ EMIN BAGCİ Mahale bakkalını ıkı kelımeyele anlatıyor veresıye defterı artık vermesıye defterı oldu ağzınıza sağlık

Yorumu oyla      2      3  
Kaplan tatar 7 Ocak 2022 Cuma 18:16

Başkanımız emın bağcı bakkalın halını iki krlımeyle anlatmış veresıye defterı artık vemesıye defetı halıne geldı ağzınıza yureyınıze sağlık

Yorumu oyla      2      3  
Zahit 7 Ocak 2022 Cuma 18:11

Sayın başkan bakkalın ve vatandaşın ekonomik sıkıntısını gayet güzel bir şekilde anlatmışsınız tebrik ederim görevinizde başarılar dilerim

Yorumu oyla      2      3  
VURAL 7 Ocak 2022 Cuma 18:10

Ağzına yüreğine sağlık baskanim bu kadar güzel anlatılırdı seninle devam

Yorumu oyla      2      3  
Tuğba deligül 7 Ocak 2022 Cuma 17:44

Başkanım siz her zaman bakkalın yanında oldunuz ve olmaya devam ediyorsunuz. Bakkalların sıkıntılarını dinliyorsunuz çözüm sunuyorsunuz. Güzel çalışmalar yapıp yanlarında olduğunuzu gösteriyorsunuz. Çalışmalarınız ve başarılarınız daim olsun.

Yorumu oyla      2      3  
Turgay 7 Ocak 2022 Cuma 17:41

Allah küçük esnafın yardımcısı olsun

Yorumu oyla      2      3  
Yusuf 7 Ocak 2022 Cuma 17:32

Başkanım sayenizde bakkal esnafının sesi duyuluyor. Başarılarınızın devamını dilerim

Yorumu oyla      2      3  
Nuriye kasırga 7 Ocak 2022 Cuma 12:13

Şu anda çok zor durumdayız ,bunalımdayız ...bizler de ev geçindiriyoruz ,çocuk bakıyoruz, öğrenci okutuyoruz .tek gelir kaynağımız bakkalımız o da artık gelir kaynağı olmaktan çıktı ; bağkura zam ,damga vergisine zam, aidatlara zam ,gıdalara zam ,elektriğe, suya ,dogalgaza ,kiraya zam .. veresiye defterleri zarar kimse borcunu ödemiyor toptancılarda gıdalar pahalı müşterilerden sürekli hipermarketlerle kıyaslanma sanki gıdalar ucuz da pahalıya satıyoruz, kuruşlarla kazanmaya çalışıyoruz başka yerleri bilmem Allah''tan korkarım kul hakkı yemem kimsenin hakkı bana geçmesin ,istemem ...Ticari arabamızı satıp pandemiyi atlatmaya çalıştık. Ama artık devletimizden destek bekliyoruz kalıcı bir çözüm pandemide hiçbir destek görmedik kredi istemiyoruz, ödeyemeyecegimiz yükün altına neden girelim düzenli bir gelirimiz yok ki ödeme yapalım kısacası zor durumdayız sağlıklı bir çözüm istiyoruz .

Yorumu oyla      2      3  
kenan 7 Ocak 2022 Cuma 11:26

20 yıl bir bakkal olarak bir iki senelik veresiyelerimiz var, vatandaş o borçlarını bugün verse bile aynı ürünleri 15 20 kat daha zamlı alacaz, kısacası alacaklarınız paramız eridi bitti.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TMO aralık fiyatlarıyla satış yapacak
Toprak Mahsulleri Ofisi, hububat satışlarının, geçen yılın kasım ve aralık ...
Su ürünleri ihracatçıları 2022 hedefini artırdı!
Türk su ürünleri sektörü, 2021 yılında 1 milyar 401 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştı.
AB ülkelerine 19 milyar dolarlık ihracat
Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan otomotiv endüstrisi, AB ülkelerine ...
 
Yaşlı ve engelli aylıkları hesaplarda
Ocak ayına ilişkin yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı.
FED'den 'erken faiz artışı' sinyali
ABD Merkez Bankasının (FED) son toplantısına ait tutanaklar, faiz artışının ...
188 yıldır ateşi yanıyordu…Kepenk kapattı!
1834 yılında İzmir'in ilk fırını olarak kurulan, aile bireylerinin bugüne ...
 
Meclisten geçti: Stokçulara ağır ceza!
Stokçulara 2 milyon liraya kadar ceza öngören kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Maaşlarda AGİ düşüşü olacak mı?
Yeni yılla birlikte asgari ücretten ve maaşların asgari ücret kadar olan ...
ÖTV zammı sonrası alkol fiyatları belli oldu!
Zam fırtınası alkollü içecekleri de içine aldı. ÖTV zammı sonrası bira fiyatları da yükseldi.
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva