HABERLER>SAĞLIK
3 Temmuz 2023 Pazartesi - 09:38

Uzmanından kalp hastalarına uyarı: Olumsuz etkiler artıyor!

Sıcak havaya uzun süre maruz kalınmasının vücut sıcaklığını belli sınırlarda tutan regülatör mekanizmalarının aşırı çalışmasına yol açtığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Sönmez, “Bu mekanizmalar kalp damar hastalıkları olan kişilerde yüksek hava sıcaklığına karşı yetersiz kalabilmektedir. Yüksek hava sıcaklığı, sıcak havaya maruz kalma süresi ve havadaki nemlilik, vücudumuzun bu düzenleyici mekanizmalarını olumsuz etkileyebilir” dedi.  

Uzmanından kalp hastalarına uyarı: Olumsuz etkiler artıyor!

VM Medical Park Maltepe Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Sönmez, sıcak havaların kalp hastalarına etkileri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Vücudun değişik hava sıcaklıklarına adapte olmasını ve vücut ısısının belirli sınırlar içerisinde kalmasını sağlayan mekanizmaların olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kenan Sönmez, “Sıcak havaya uzun süre maruz kalınması ve bu havanın solunması vücudumuzun sıcaklığını belli sınırlar içerisinde tutan bu regülatör mekanizmaların aşırı çalışmasına yol açmaktadır. Bu mekanizmalar bireyler arasında farklılık göstermekte ve kalp damar hastalıkları olan kişilerde yüksek hava sıcaklığına karşı yetersiz kalabilmektedir. Maksimal hava sıcaklığı, sıcak havaya maruz kalma süresi ve havadaki nemlilik vücudumuzun bu düzenleyici mekanizmalarını etkileyen faktörlerdir’’ uyarısında bulundu. 

YAZ AYLARI KALP DAMAR HASTALIKLARINI TETİKLER
Aşırı sıcak hava dalgalarının olduğu dönemde acile başvuruların önemli bir kısmının kalp damar hastalıklarından dolayı gerçekleştiğinin altını çizen Prof. Dr. Sönmez, “Sıcak havada dışarıda çalışmak, spor aktiviteleri yapmak, çok sıkı giyinmek sıcak havanın olumsuz etkilerini artırmaktadır. İleri yaş, kalp damar hastalıklarının yanında böbrek yetersizliği gibi başka hastalıkların da olması durumunda bu olumsuz etkiler artmaktadır. Özellikle sıcak hava dalgasının ara vermeksizin ardışık devam ettiği günlerde kalp ve damar hastalarının bundan olumsuz etkilenme oranı belirgin olarak artmaktadır. Sıcaklık ne kadar artar ve uzun sürerse kalp damar hastalığından hastaneye yatışlar ve ölümler de aynı oranda artar” şeklinde konuştu. 

TANSİYON KONTROLÜNÜN BOZULMASI KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRIR
Sıcak havaların tansiyon kontrolünü zorlaştırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Sönmez,  “Sıcak havalarda terlemeyle aşırı sıvı kaybedilmesi dehidrasyona yani vücut içindeki sıvı miktarında azalmaya ve kan yoğunluğunun artmasına yol açar. Bunun yanı sıra, sıcak havanın etkisiyle vücut yüzeyindeki damarlarda aşırı genişleme olur ve tüm bunların sonucunda tansiyonda düşmeler gözlenir. Böyle havalarda kan basıncını normal sınırlar içerinde tutmak zorlaşmaktadır. Özellikle yüksek tansiyon için çoklu ilaç tedavisi alan kişilerin, bu durumu göz önünde bulundurup tansiyonlarını daha sık kontrol etmeleri ve tedavisini buna göre ayarlamaları gerekmektedir. Yüksek tansiyon veya kalp yetersizliği nedeniyle idrar söktürücü tedavi almakta olan hastalarda sıcak havalarda sıvı kaybı beklenenden fazla olabilmekte ve tansiyonda aşırı düşmelerin yanı sıra elektrolit bozuklukları da ortaya çıkabilmektedir’’ ifadelerinde bulundu. 

Tansiyon kontrolünün bozulması, sıvı kaybı, elektrolit bozuklukları, kan yoğunluğunda artışın kalp krizi riskini artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Sönmez, şunları söyledi: 

“Kalp krizi geçirmiş ve yüksek riskli hastaların aşırı sıcaklık artışı dönemlerinde korunma önlemlerine ve tedavilerine özen göstermeleri gerekmektedir. Aşırı elektrolit kaybına, özellikle sodyum kaybına bağlı halsizlik, yorgunluk, bulantı, kusma ve bilinç bulanıklığına kadar giden belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Sıvı ile beraber elektrolit kaybı çeşitli kalp ritim bozukluklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle çarpıntı, kalp atımlarında aşırı artış veya yavaşlama benzeri yakınmalar ortaya çıktığında hekime başvurup EKG veya Holter ile kontrol edilmesi gerekmektedir. 

SICAKLARDA ‘SESSİZ TEHLİKE İNME’ RİSKİ DE ARTIYOR
Yüksek sıcaklığa uzun süre maruz kalmanın bir diğer olumsuz etkisinin de inme olduğunu belirten Prof. Dr. Sönmez, “Uzun süren aşırı sıcak havalarda gerek kanamalara gerekse kan pıhtılaşmasına bağlı inmelerde artış olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Özellikle yaşlı bireylerde bu risk daha belirginleşmektedir. İleri yaşlarda veya kalp, damar, böbrek ve başka ağır hastalık durumlarında vücut ısısını düzenleyen mekanizmalar yeterince çalışmadığından bu bireylerin yüksek hava sıcaklığından olumsuz etkilenme ihtimalleri artmaktadır. Bu hastalarda zaten birçok bulgu mevcut olduğu için yüksek sıcaklığa bağlı olarak gelişen halsizlik, yorgunluk, bulantı, çarpıntı, bilinç bulanıklığı gibi belirtiler fark edilip erken önlem alınması zorlaşmaktadır. Böyle durumlarda hastaları takip eden aile bireyleri, yardımcı bakım personeli ve sağlık çalışanlarına önemli görevler düşmektedir. Bu kişilerin daha dikkatli olması ve hastadaki değişimleri fark etmesi gerekmektedir. İleri yaşlı ve ağır hastalar sıcak havanın etkisiyle oluşacak ek bozukluklara karşı daha hassas oldukları için erken tanı ve tedavi bu hastalarda hayat kurtarıcı olacaktır’’ dedi. 

YAŞLILAR VE İLAÇ KULLANANLAR DİKKATLİ OLMALI
Yüksek sıcaklıkların olumsuz etkilerinden korunmak için önerilerde bulunan Prof. Dr. Sönmez, “Havalandırma ve klimatize hava koşullarının artırılması, dışarıda çalışmanın ve fiziksel aktivitenin durdurulması, sıvı alımının artırılması, hafif ve vücudun havalanmasına olanak veren ince elbiselerin giyilmesi, aşırı sıcak günlerde dışarı çıkmak zorunluysa sabah ve akşam sıcaklığın nispeten düşük olduğu saatlerin seçilmesi, deniz kenarında da olsa güneş altında uzun süre kalınmaması, gölgelik ve açık alanların tercih edilmesi gerekmektedir’’ diye konuştu. 

Prof. Dr. Sönmez, "Sıcak havanın olumsuz etkileri yaşlılarda, ileri kalp yetersizliği olan bireylerde, aşırı obezlerde, çok sayıda ilaca rağmen tansiyonu kontrol altında olmayan kişilerde, yeni ve ağır kalp krizi geçirenlerde, kalp hastalığı dışında böbrek ve diğer organlara ait ağır hastalığı olanlarda, dışarıda uzun süre çalışmak zorunda olanlarda, bebeklerde daha belirgindir. Bu grup bireylerin sıcak havanın olumsuz etkilerinden korunmaya özellikle dikkat etmeleri gerekiyor" dedi.,(DHA)

 
BELGEM’de kayıt zamanı
 
Tiroit kanserine dikkat: Sinsi ilerliyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kesilen hayvanlarda kist bulunan organlar, gömülerek bertaraf edilmeli'
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Türk Toraks Derneği Kars Temsilcisi Gökhan Perincek, ...
İzmir Tabip Odası 'kızamık' uyarısı: Aşı karşıtlığı insanları etkiliyor!
Sağlık Bakanlığı, kızamık vakalarındaki artışa ilişkin olarak 81 il valiliğine ...
Beslenme uzmanı uyardı: Bayramda nelere dikkat edilmeli!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nden Diyetisten ...
 
Bakan Koca'dan o iddialara yalanlama!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya paylaşılan yabancı uyruklu ...
Bakan Koca: Bayramda 19 bin 83 acil sağlık personeli görev başında
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bayram tatili boyunca, 3 bin 287 ambulans ...
Sağlık uzmanı kara dumanı anlattı... İzmir-Manisa kanser soludu!
İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Tuğrul Şahbaz önceki gün ...
 
2050 yılının salgını: 1,3 milyar insan tehlikede
ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, dünya çapında diyabetle yaşayan yetişkin ...
Sağlık emekçilerinden bakanlığa çağrı: Talepler karşılanmazsa eylem var!
DİSK’e bağlı Dev Sağlık İş Şube Başkanı Erhan Çal, sağlık çalışanlarının ...
'5 kadından biri tüp bebek sonrası normal yollarla hamile kalıyor!'
Araştırmacılar, tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olan kadınların daha ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva