HABERLER>SAĞLIK
27 Haziran 2023 Salı - 10:34

İzmir Tabip Odası 'kızamık' uyarısı: Aşı karşıtlığı insanları etkiliyor!

Sağlık Bakanlığı, kızamık vakalarındaki artışa ilişkin olarak 81 il valiliğine gönderdiği yazılarda vakaların artığına dikkati çekmişti. İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak konuyla ilgili açıklamasında “aşıların bazı yan etkisi olabilir fakat bu hiçbir zaman aşı karşıtlığını konuşacağımız nitelikte istatistiki veriye uymamaktadır ancak bu politik olarak istismar ediliyor. Sonuç olarak; insanların sağlık hizmetine ulaşamadıklarını görüyoruz ve aşı karşıtlığı insanları etkiliyor” dedi.

İzmir Tabip Odası  kızamık  uyarısı: Aşı karşıtlığı insanları etkiliyor!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz imzası ile valiliklere 'Kızamık Eliminasyon Programı' konulu yazı gönderildi.

Yazıda, "Dünya genelinde son yıllarda yaşanan aşı kapsayıcılığındaki düşüşler, zayıflamış kızamık sürveyansı (izleme) ve Covid-19 nedeniyle aşılama faaliyetlerinde meydana gelen kesintiler ve gecikmelerin yanı sıra 2022 ve 2023 yıllarında devam eden vakalar, kızamığın dünyanın her bölgesinde bir tehdit olabileceği anlamına geldiği Dünya Sağlık Örgütü tarafından bildirilmiştir. Ülkemizde de son dönemlerde kızamık vakaları bildirilmektedir. Bu nedenle kızamığa karşı alınabilecek önlemlerin bir kez daha hatırlatılmasına ihtiyaç duyulmuştur" denildi.

Bunun üzerine Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu da, "Bakanlık nihayet vaka artışını ve önemini kabul etti" açıklamasını yapmıştı.

ÖLÜMLERE NEDEN OLABİLİR
Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak kızamığın uzun yıllar sonra yeniden bulaşı haline gelmesi hakkında nedenleri anlattı.

Kızamığın ağır seyrederek ölümlere neden olabileceğini kaydeden Kaynak, “Üst solunum yolu enfeksiyonudur. Kolay bulaşır. Ağır seyredebilir. Tüm vücutta deri döküntüsü olur ayrıca akciğer tutulması dediğimiz ağır pinomoni ile hastaların kaybı söz konusu olabilir” dedi

SORUNLARIN ÜZERİNİ ÖRTMEK İÇİN…
Bulaşıcı hastalık olarak kızamığın yeniden görülmesinin nedeninin aşı karşıtlığı ve düzensiz göç olduğunu vurgulayan Kaynak, “Kızamık hastalığı aslında tıpta eradike olmuştu. Son zamanlarda tekrar ortaya çıkışının nedenlerinden en önemlisi insanların sağlık hizmetine yeterince ve zamanında ulaşamaması, aşı konusunda Türkiye’de Kovid 19 döneminden başlayarak bazı tereddütler yaratıldı. Aşı karşıtlığı diyebileceğimiz bir sorun türetildi. Genelde aşılara karşı bir uzak duruş gösterilmesine yol açacak politik söylemler yapıldı. Aşı karşıtlığına ilişkin politik söylemlerin nedeni sağlık sistemindeki ciddi tıkanmalardır. Pek çok sorunun üzerini örtecek yapay bir konu yaratarak gündemde tutulmaya çalışıldı. Bu konu istismara açıktır. Kovid veya diğer bulaşıcı hastalıkların aşısı olsun hiçbir şekilde anlamlı veriye dayalı bilimsel verilere dayalı bir sorun ortaya çıkarmamıştır. Elbette aşıların bazı yan etkisi olabilir fakat bu hiçbir zaman aşı karşıtlığını konuşacağımız nitelikte istatistiki veriye uymamaktadır ancak bu politik olarak istismar ediliyor. Sonuç olarak; insanların sağlık hizmetine ulaşamadıklarını görüyoruz ve aşı karşıtlığı insanları etkiliyor. Hem Türk vatandaşları hem de düzensiz göçmenler de yeteri kadar aşılama düzenine ulaşamıyorlar. Bu olayın yeniden görülmesi söz konusu olabilir. Bakanlık eksik aşılar varsa tamamlayın diyerek kabul etti ve bir yazı gönderdi. Düzensiz göç de Türkiye’ye gelen insanların geçmişte aşı hikayelerini bilmiyoruz. Hiç bilmediğimiz ülkelerden insanlar geliyor. Aşı karneleri hakkında bir bilgimiz yok” şeklinde konuştu.

 
Türkiye ihracatta bölge ve ürün çeşitliliğini artırdı
 
Şehir Tiyatroları Çalıştayı’nda sanatsal özerklik vurgusu yapıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beslenme uzmanı uyardı: Bayramda nelere dikkat edilmeli!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nden Diyetisten ...
Bakan Koca'dan o iddialara yalanlama!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya paylaşılan yabancı uyruklu ...
Bakan Koca: Bayramda 19 bin 83 acil sağlık personeli görev başında
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bayram tatili boyunca, 3 bin 287 ambulans ...
 
Sağlık uzmanı kara dumanı anlattı... İzmir-Manisa kanser soludu!
İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Tuğrul Şahbaz önceki gün ...
2050 yılının salgını: 1,3 milyar insan tehlikede
ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, dünya çapında diyabetle yaşayan yetişkin ...
Sağlık emekçilerinden bakanlığa çağrı: Talepler karşılanmazsa eylem var!
DİSK’e bağlı Dev Sağlık İş Şube Başkanı Erhan Çal, sağlık çalışanlarının ...
 
'5 kadından biri tüp bebek sonrası normal yollarla hamile kalıyor!'
Araştırmacılar, tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olan kadınların daha ...
Düzenli aspirin kullanımı, anemiye yol açabilir!
Araştırmacılar, her gün aspirin kullanan 65 yaş ve üzerindekilerde anemi ...
Araştırma: Gündüz uykusu beyne iyi geliyor
University College London araştırmacıları, düzenli olarak biraz uyumak ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva