HABERLER>SAĞLIK
11 Mart 2024 Pazartesi - 11:25

Uzmanı uyardı: Sinsi seyreden glokom görme kaybına yol açabilir!

Genellikle sinsi seyreden glokomun görme kaybına yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Mehmet Selim Kocabora, “Glokom için risk faktörleri arasında ileri yaş, yüksek göz içi basıncı, pozitif aile öyküsü, ince merkezi kornea kalınlığı, diyabet ve hipertansiyon gibi damar hastalıkları ve kortizonlu ilaçların uzun süreli kullanımı yer alır. Çocuklarda görülen glokomların ise 2 büyük nedeni vardır. Birincisi ilk yaş içinde ortaya çıkan doğumsal glokom diğeri travmaya bağlı glokomdur. Glokomun tedavisinde ve görme kaybının önlenmesinde erken teşhis çok önemlidir” dedi.

Uzmanı uyardı: Sinsi seyreden glokom görme kaybına yol açabilir!

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Selim Kocabora, 10-16 Mart Dünya Glokom Haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kocabora, glokomun, görsel bilgiyi gözden beyne ileten optik sinirde hasara yol açan bir grup göz hastalığının ortak adı olduğunu belirterek “Bu hasar genellikle göz içindeki basıncın normale göre artmış olması ile ilişkilidir. Ancak glokom nadiren normal sınırlardaki göz içi basıncıyla da ortaya çıkabilir. Glokom tüm dünyada geri dönüşü olmayan görme kaybına yol açabilen hastalıkların en önde gelenidir” diye konuştu.

DİYABET, HİPERTANSİYON, AİLE ÖYKÜSÜ RİSK FAKTÖRLERİ ARASINDA
Glokomun genellikle sinsi bir seyir izlediğine dikkati çeken Prof. Dr. Kocabora, şöyle devam etti:

“Çoğu glokom olgusunun tanısı geç evrelerde yani optik sinirde hasar başladıktan çok sonra konmaktadır. Glokom için risk faktörleri arasında ileri yaş, yüksek göz içi basıncı, pozitif aile öyküsü, ince merkezi kornea kalınlığı, diyabet ve hipertansiyon gibi damar hastalıkları ve kortizonlu ilaçların uzun süreli kullanımı yer alır. Glokomun çeşitli türleri vardır ama iki ana kategori ‘açık açılı glokom’ ve ‘açı kapanması glokomu’dur. Açık açılı glokom en sık görülen tiptir ve zaman içinde yavaş yavaş gelişir, genellikle görme kaybı oluşana kadar hastaya hiçbir belirti vermez. Açı kapanması glokomu daha az rastlanır ancak kronik veya akut olarak gelişebilir. Akut olanı tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir.”

ÇOCUKLARDA GLOKOMUN 2 BÜYÜK NEDENİ VAR
Prof. Dr. Kocabora, çocuklarda ortaya çıkan glokomların 2 büyük nedeni olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

“Birincisi ilk yaş içinde ortaya çıkan doğumsal glokom diğeri travmaya bağlı glokomdur. Erken çocukluk yaşlarındaki katarakt ameliyatları veya dış etkenlerle oluşan göz travmaları glokoma neden olabilir. Glokomun tedavisinde ve görme kaybının önlenmesinde erken teşhis çok önemlidir. Teşhis ve takip için göz içi basıncı ölçümü, optik sinir muayenesi, görme alanı testini ve OCT gibi görüntüleme testlerini içeren kapsamlı bir göz muayenesini yapılır. Glokom tedavisi, göz içindeki basıncı düşürmeyi ve göz sinirine olan hasarı azaltmayı hedefleyen bir dizi yöntemi içerir. Tedavi yöntemleri göz damlaları, lazer uygulamaları, cerrahi müdahaleler veya bunların kombinasyonu şeklindedir. Tedavi tarzı genellikle glokomun tipine, şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak belirlenir. Glokomlu kişilerin tedaviye uyumlu devam etmeleri ve göz hekimi tarafından düzenli aralıklarla takip edilmeleri görme kaybını önlemek için önemlidir. Glokom için takip randevularının sıklığı, durumun ciddiyeti, tedavinin etkinliği ve hastanın bireysel risk faktörleri gibi faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Ancak genel olarak glokomlu kişilerin genellikle her 3 ila 6 ayda bir kontrol edilmeleri uygun olur. Kontroller sırasında göz hekimi göz içi basıncını ölçerek, optik sinirdeki değişiklikleri, görme alanı ve OCT tetkiklerini değerlendirerek tedavi planını düzenler, ayrıca glokom ilaçlarının yan etkilerini de kontrol eder. Glokom hastası için düzenli kontrolleri aksatmamak ve hekim tavsiyelerine uymak glokomdan kaynaklanabilecek görme kaybı riskini en aza indirmek açısından önemlidir.”(DHA)

 
Prof. Dr. Görür: Türkiye denize doğru ilerliyor!
 
Gazze'de can kaybı 31 bin 112'ye yükseldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Az pişmiş et yemesi az kalsın öldürüyordu
Son 4 aydır sık sık migren ağrısı çektiğini sanan adamın hastalığı bambaşka ...
Doç.Dr. Kamil Tülüce’den oruç tutacak kalp damar hastalarına uyarı!
İzmir Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Koroner Anjiyografi Laboratuvarını ...
Uzmanı uyardı: Sahurda yediklerinize dikkat!
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Fonksiyonel ...
 
Fahrettin Koca'dan lösante açıklaması
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca seçim çalışmaları kapsamında Pendik'te ...
Doktor yerine aktara gidenler için hayati uyarı!
'Bitki'lerle iyileşmeye çalışanlar ya da aktarlardan kontrolsüzce temin ...
67'sinde kanseri yendi!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde yaşayan, prostat kanseri hastası 67 yaşındaki ...
 
Kanseri yenen Yelda öğretmen, kanser hastalarına umut oldu
İzmir'de bir lisede edebiyat öğretmenliği yapan Yelda Yiğit (45), 3,5 ...
SAĞKAL ve İzmir Eczacı Odası'ndan 'Gönül Bağım' protokolü!
SAĞKAL (Sağlıkta Kalite Derneği) ve İzmir Eczacı Odası işbirliği ile meme ...
Diyetinizi 'öldüren' hatalar!
Diyetisyen Cemre Balkan, diyet ve egzersiz yapılmasına rağmen kilo veremeyen ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva