HABERLER>SAĞLIK
5 Ocak 2024 Cuma - 09:10

Uzmanı açıkladı: Bu belirtiler rahim ağzı kanserinin habercisi!

Rahim ağzı kanserinin sinsi bir kanser türü olduğunu belirten Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cihan Comba, “Cinsel ilişki sonrası kanama, düzensiz kanama, ileri evrede bel-sırt ağrısı, kemik ağrısı, yorgunluk halsizlik, kilo-iştah kaybı, bacaklarda ödem, şişlik, ağrı, idrar kaçırma gibi şikâyetler oluşabilir” dedi.

Uzmanı açıkladı: Bu belirtiler rahim ağzı kanserinin habercisi!

İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cihan Comba, 1-31 Ocak Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle rahim ağzı konusunda açıklamalarda bulundu.

KADINLARDA 15-44 YAŞTA İLK 5 KANSERDEN BİRİ
Rahim ağzı kanserinin Türkiye'de 15 ila 44 yaş arası kadınlarda görülen ilk 5 kanserden biri olduğunu dile getiren Doç. Dr. Comba, “Rahim ağzı, rahim ile vajina arasında bulunan içinde kanal olan boruya benzer bir organdır. Rahim ağzı, cinsel birleşme sonrası spermlerin rahme ulaşmasına ve kadınların adet dönemlerinde kanın akışına izin verir. Rahim ağzının iç kanalını örten hücreler ile rahim ağzının vajinaya bakan kısmını örten hücreler farklı yapıdadır. Kadınlar ergenlik dönemine geldiğinde bu birleşme yerindeki hücrelerde değişim meydana gelir. Bu değişimin oluştuğu alana biz transformasyon alanı deriz” diye konuştu.

HPV VİRÜSÜNE DİKKAT EDİLMELİ
Rahim ağzı kanserinin neden olduğuna değinen Doç. Dr. Comba, “Rahim ağzı kanseri yüzde 99’dan fazla oranda Human Papilloma Virus (HPV) adı verilen virüs tarafından oluşmaktadır. Değişen hücrelerin değişimleri zamanında savunmasız hücrelerin içine virüs girer ve orada kanserleşmeyi başlatabilir” dedi.

DÜZENSİZ KANAMA GÖRÜLEBİLİR
Rahim ağzı kanserinin ilerleyen dönemlerine kadar belirti vermeyebileceğinin altını çizen Doç. Dr. Comba, “Rahim ağzı kanseri sinsi bir kanser türüdür. Cinsel ilişki sonrası kanama, düzensiz kanama, ileri evrede bel- sırt ağrısı, kemik ağrısı, yorgunluk halsizlik, kilo- iştah kaybı, bacaklarda ödem şişlik ağrı, idrar kaçırma gibi şikâyetler oluşabilir” şeklinde konuştu.

HPV POZİTİF OLANLAR SİGARA İÇMEMELİ
Sigara kullanmanın veya sigaraya maruz kalmanın HPV’den sonra en fazla risk artışı yapan durum olduğunu belirten Doç. Dr. Comba, “Hekim olarak zaten kimsenin sigara içmesini önermiyoruz. Fakat özellikle HPV pozitif olan veya tedavi olmuş tüm hastalarımızın sigaradan uzak durmasını öneriyoruz” dedi.

RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT EDİLMELİ
Doç. Dr. Comba, rahim ağzı kanserindeki risk faktörlerini şöyle sıraladı:

“Erken yaşta ilişkiye başlamak

Partner sayısının çok olması

Bağışıklık sisteminin zayıf olması -örneğin HIV enfeksiyonu, organ nakli nedeniyle immun sistemi baskılayan ilaç kullananlar

Anormal Pap smear sonucu olan ya da kanser öncesi servikal hücre değişiklikleri tanısı öyküsü olan kadınlar

Düzenli Pap test yaptırmayan kadınlar

HPV aşısı yaptırmamış kadınlar.”

YILDA YAKLAŞIK 340 BİN HASTA HAYATINI KAYBEDİYOR
Rahim ağzı kanserinin son yıllarda görülme oranından bahseden Doç. Dr. Comba, “Dünya’da 2020 verilerine göre, yılda yaklaşık 600 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konmuştur. Yaklaşık 340 bin hasta da bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de ise yıllık yaklaşık 3 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulmaktadır” açıklamasında bulundu.

HPV AŞISI KORUYUCU
Rahim ağzı kanserine neden olan en büyük etkenin HPV virüsü olduğunun altını bir kez daha çizen Doç. Dr. Comba, korunmada aşının kritik rol oynadığına dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:

“HPV’ye karşı geliştirilmiş bir aşı bulunmaktadır. HPV aşısı, canlı virüs taşımayan bir aşıdır. 15 yaşın üzerinde 6 aylık (0-2-6. ayda) süre içerisinde 3 doz şeklinde uygulanır. 9-15 yaş arasında 6 ay aralarla iki doz şeklinde yapılır. Rahim ağzı kanseri ve genital siğillere karşı etkilidir. Yaklaşık yüzde 90’a yakın oranda hastalıktan korur. 9 yaştan 45 yaşına kadar çalışmalarla etkinlik gösterilmiştir. 45 yaşından sonra da aşının uygun olan hastalara yapılmasında sakınca yoktur. Aşı olanlar smear ve HPV testi taramasına devam etmelidir. Ayrıca rahim ağzı kanserinde tarama testi dediğimiz smear testi ve HPV’nin vücutta olup olmadığını saptayabildiğimiz HPV DNA tespitine dayanan bir test de vardır. Bu testler belirli aralıklarla 21 yaşından itibaren yapılması önerilmektedir.”

KALICI ENFEKSİYON DURUMUNDA KANSER OLUŞABİLİR
Rahim ağzı kanserinin HPV vücuda girdikten sonra oluştuğunu söyleyen Doç. Dr. Comba, “HPV vücuda girince, bağışıklık hücreleri virüsü yenmek için çalışır ve iki yıl içinde yaklaşık yüzde 75-80 oranında vücut HPV’yi yener ve HPV vücuda bir etki yapamaz. Fakat kalıcı enfeksiyon olduğu takdirde Cervical Intraepitelial Neoplasia (CIN) dediğimiz rahim ağzı kanseri öncüsü lezyonlara ilerler. Sevindiricidir ki, bu lezyonlarında etkin tedavisi bulunmaktadır. LEEP LETZ Konizasyon dediğimiz hasarlı rahim ağzı bölgesinin çıkarıldığı ameliyatlar daha küçük müdahalelerle tedavi edilebilmektedir” dedi.

TANI BİYOPSİ İLE KONULUYOR
Rahim ağzı kanserinin tanısının biyopsi ile koyulduğunu ifade eden Doç. Dr. Comba, “Kolposkopi dediğimiz büyüteç temelli bir aletle rahim ağzı incelenir, özel boyalarla boyanır ve biyopsi alınır. Tanı konulduktan sonra MR, PET gibi görüntülemelerini de kanserin yayılmasını değerlendirmek için sıklıkla yapmaktayız” dedi.

TEDAVİ YOLLARI
Son olarak tedavi yollarına değinen Doç. Dr. Comba, “Rahim ağzı kanseri tanısı koyduğumuz hastaları eğer hastalık çok erken saptanmışsa ve çocuk istemi varsa, rahim ağzının bir kısmını ya da tamamını çıkararak tedavi etmekteyiz. Böylelikle hastanın çocuk yapma yeteneğini devam ettirmesini sağlamaktayız. Çocuk istemeyen ya da ailesini tamamlamış hastalarda rahim bağları ve lenf bezleri ile birlikte alınır. Bu ameliyatlar çok teknik ve ağır sonuçlar doğurabilecek ameliyatlardır. Bazı hastalarımızda da radyoterapi ile kemoterapiyi eş zamanlı vererek hastalığı tedavi etmekteyiz” şeklinde konuştu.(DHA)

 
İzmir’in oda başkanından zam sinyali… 'Minibüs 25 TL olmalı'
 
Feci kaza: 2 kişi vatandaş hayatını kaybetti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanından ebeveynlere 'sosyal medya' önerileri
Sosyal medya kullanımının hem olumlu hem olumsuz sonuçlara yol açabildiğini ...
Aciller doldu taştı… Çocuklar için maske çağrısı!
Grip vakalarının artışı nedeniyle sağlık kurumları dolup taşarken, enfeksiyon ...
Prof. Dr. Şener son gelişmeleri duyurdu... JN1 varyantı kalbe mi vuruyor?
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ...
 
İzmir Tabip Odası detayları anlattı… ‘Acil çöküş’ün nedeni yoksulluk!
2023 yılına ait hasta muayene, acil servislere başvuranlarla ilgili rakamların, ...
İzmir Körfezi'ni istila etmişti... Kanser tedavisinde umut olacak
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel ...
JN.1 varyantının beklenmedik belirtileri ortaya çıktı
JN.1 COVID varyantı Aralık 2023 boyunca hızlı bir şekilde yayıldı ve ABD ...
 
Nakil kalbe 25 yıl sonra baypas ameliyatı
İzmir'de 25 yıl önce kalp nakli yapılan Recep Topçu'ya (45), 1 yıl önce ...
Bakan Koca, 2023 yılı sağlık verilerini paylaştı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2023 yılındaki sağlık hizmetleri verilerini ...
Pes dedirten 112 ihbarları: İzmir'de rekor PIN-PUK kodu sorusu!
İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 2023 yılında toplam 5 milyon 640 bin ihbar ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva