HABERLER>SAĞLIK
3 Ocak 2024 Çarşamba - 09:31

İzmir Tabip Odası detayları anlattı… ‘Acil çöküş’ün nedeni yoksulluk!

2023 yılına ait hasta muayene, acil servislere başvuranlarla ilgili rakamların, normalin çok üstünde olmasının övünülecek bir şey olmadığını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Nüfusunun çok büyük bir bölümü açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşadığı için, sağlıkla ilgili masraf yapamamaktadır ve dolayısıyla en küçük sağlık sorunu olduğunda bile ücretsiz olduğunu bildiği acil servise gitmektedir. İkincisi randevu alamıyorlar. Üçüncüsü işinden ayrılıp hastaneye gelemiyorlar. Bu sebeplerle vatandaşlar acil servisten şifa arıyorlar” dedi.

İzmir Tabip Odası detayları anlattı… ‘Acil çöküş’ün nedeni yoksulluk!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2023 yılında 804 milyon 131 bin 472 hastanın muayene edildiğini, acil servislere yapılan başvuru sayısının 150 milyon 423 bin 406 olduğunu açıklamıştı.

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, bu rakamların övünülecek bir şey olmadığını, dahası, Türkiye’nin hasta bir toplum haline getirildiğinin itirafı olduğunu söyledi. Başkan Prof. Kaynak, her bir yurttaşın yıl içerisinde 9 kez doktora gitmesinin, yine ülke nüfusunun iki katı kadarının acil servislere başvuruyor olmasının mutlaka sorgulanması gerektiğinin altını çizdi, bu rakamları Egedesonsöz’e yorumladı.

ACİL RAKAMLARI DOĞRUDUR, ANCAK MUAYENE SAYISI ÇOK DAHA FAZLADIR
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlardan muayene ile ilgili kısmının gerçeği pek yansıtmadığını, ancak acil rakamlarının kabul edilebilir olduğunu belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Acil servislerle ilgili rakam kabul edilebilir ancak hasta muayene sayılarının çok daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Çünkü nüfusumuz her ne kadar 86 milyon olarak biliniyor olsa da Türkiye’de yaşayan insan sayısını bilmiyoruz. 90 milyonun üstünde, 95 milyona yakın insanın yaşadığı tahmin ediliyor. Kayıtlı nüfusumuzun dışındaki geçici sığınmacı nüfus da sağlık sisteminden yararlanıyorlar. Bu kesimin, söz konusu rakamların içinde olduğunu düşünmüyoruz. 1 milyar hasta bakıldığını öngörürsek, her vatandaşımız yıl içerisinde yaklaşık olarak 9-10 kez muayene oluyor. Ya da her ay, ya da 25 günde bir, Türkiye Cumhuriyeti nüfusunun sağlık anlamında elden geçirildiğini söyleyebiliriz. Bu, çok büyük bir rakamdır. Neden böyle oldu? Çünkü Sağlık Bakanlığı, 21 yıldır sağlık sistemini sayısallaştırdı. Sayılar üzerinden hep hesap kitap yaptı, sayısal hedefler koydu ve hiçbir zaman nitelikle ilgili bir hedef koymadı.  Her zaman daha fazla hasta bakılması, Şehir Hastanelerine daha fazla hasta garantisi verilmesi istendi. Sağlıkta olmazsa olmazımız, kalitedir, nitelik olmalıdır tabii ki. Sayıların önemi yoktur. Sağlık Bakanlığı verdiği bu rakamlarla övünüyor. Oysa bu rakamlar, övünülecek rakamlar değildir. Bakanlık, rakamlar ne kadar yüksekse, o kadar iyi olduğuna dair bir algı yaratma çabasında. Her ay, 25 günde bir Türkiye nüfusu tamamen sağlık çalışanlarının elinden geçiyorsa, burada çok ciddi bir sorun var, demektir.  Bunun sebebi organizasyon yetersizliği ve beceriksizliktir. Sağlıkta sayısal hedefler koyduğunuzda, nitelik kaybolur.”

5 DAKİKA İÇİNDE SAĞLIK HİZMETİ ALABİLMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR
Almanya’da 60 yaş üstü nüfusun, Almanya nüfusunun yüzde 40’ı ; Türkiye’de ise ülke nüfusunun yüzde 11’ini oluşturduğunu hatırlatan Başkan Kaynak, “Genç nüfusumuz yüzde 35 olduğu halde bu insanlar neden sürekli hasta?” diye sordu ve açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü:

“ Hastaneye gidiyoruz, 3, 4; en fazla 5 dakikada ayrılıyor. Bu 5 dakika içinde sağlık hizmeti alabilmek mümkün değil. İçeriye girildiğinde hekimin hastanın şikayetini dinlemesi, muayene etmesi, sorular sorması, icabında tetkik yaptırması, reçete yazması, konsültasyon istemesi, ilaçlarını nasıl kullanması gerektiğini anlatması lazım.5 dakika içinde sağlık hizmeti alınmıyor. Yapılan iş, sağlık hizmeti değildir ve sadece Sağlık Bakanlığı’nın istatistiğine bir artı yazmaktan ibarettir. Uluslararası sağlık teşkilatları, bir hastaya en az 20 dakika ayrılmasını mecbur kılmıştır. Türkiye gibi bir ülkede bir yıl içerisinde 804 milyon 131 bin 472 hastanın muayene edilmiş olması çok yüksek bir rakamdır. Mesela Almanya ile ülkemizi karşılaştıralım. Almanya’nın nüfusunun yüzde 40’ı, 60 yaş üstüdür. Orada sağlık hizmetine yönelme normal karşılanabilir. Türkiye’de 60 yaş üstü nüfus, sadece yüzde 11’dir. Genç nüfusumuz yüzde 35 olduğu halde neden bu kadar hastayız, bunu sorgulamak lazım. Bu kadar çok hastamızın olmasının nedeni, sağlıkta dönüşüm programıdır. Bu program, sağlığı maalesef sayısallaştırmıştır, nitelikten uzaklaştırmıştır.”

ACİLLER, OLMASI GEREKENDEN 10 KAT FAZLA DOLUDUR
Acil servislere başvurunun 150 milyon 523 bin 406 olmasının, gerçekçi bir rakam olarak kabul edilebileceğini ancak bu sayının da çok yüksek olduğunu anlatan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Her yurttaşım yılda iki kez acil servis gitmesi normal değildir” dedi ve ekledi:

“Dünyada acil servis kayıtları sağlıklıdır, ülkemizde de sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü acil servisler, kayıtları yapmak durumundadırlar. 150 milyon 523 bin 406 acil serviste hasta bakıldığı bilgisi doğrudur. Bu rakam, Türkiye Cumhuriyeti’nde her vatandaşın, yılda iki kez acil servisine gittiğini gösteriyor. Nüfusun iki katına yakın sayıda insan, acile gidiyor demektir. Gelişmiş ülkelerde acil servislere müracaat, toplam nüfusun ancak 15’ini geçmez. Eğer bir salgın falan varsa, kış mevsimiyse, 20 olur. Bizde ise nüfusumuzun tamamı neredeyse yılda iki kez acillik oluyor. Açıklanan rakamlar; acil servislerimizin, olması gerekenin 10 kat daha fazlasıyla dolu olduğunu gösteriyor.  Gerçek acillik durum, yurtdışındakiler kadardır ancak insanlar neden acil servislere gitme ihtiyacı hissediyor, bunu sorgulamak lazım.

Birinci neden;  acil servislerin ücretsiz olmasıdır. Türkiye, açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayan insanların ülkesidir. Nüfusunun çok büyük bir bölümü açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşadığı için, sağlıkla ilgili masraf yapamamaktadır ve dolayısıyla en küçük sağlık sorunu olduğunda bile ücretsiz olduğunu bildiği acil servise gitmektedir. İkincisi, randevu alamıyor. İnsanlar özel hastanelere gidemiyorsa, randevu alamadığında, acile başvuruyor, sağlık sorununa çare arıyor. Üçüncüsü, vatandaş işyerinden gündüz saatlerinde hastaneye gitmek için izin alamıyor. Rapor yazılması gereken hastalar, rapor almak istemiyor, çalışmak zorundayım, yoksa maaşımdan kesilir, diyor. İnsanlar bıçak sırtında yaşadıkları için doktora giderek kazancının azalmasını istemiyor. Dolayısıyla mesai saatleri dışında sağlık kuruluşlarına gidiyor.  Kasım ayında açlık sınırı 15 bin liraya, yoksulluk sınırı da 45 bin liraya yaklaşmıştı. O zaman asgari ücret 11 bin 400 liraydı, bugün 17 bin lira oldu. Yenilenmiş rakam bile açlık sınırının bir tık üstünde. En geç Mart ayında asgari ücret, açlık sınırının altında kalacak. Açlık ve yoksulluk, hastalıkları artırır. İyi beslenemeyen insanlar, çok çabuk hastalanır. Direnci azalan insanların kronik hastalıklara yakalanma riski artar. Türkiye, bir hasta toplum haline getirilmiştir. Sebebi de açlık ve yoksulluğun bu kadar yaygın ve ağır seyretmesidir. İnsanlar ancak karınlarını doyurabilmek için uğraştıkları için sağlık gibi son derece önemli bir sorunu için para harcayamamaktadır. Hastaneye veya sağlık kurumlarına ulaştıklarında hem katkı payı, hem ilaçta katkı payı ödemeye mecbur bırakılmaktadır”

 
Başkan Selvitopu'ndan taksicilere ziyaret
 
Doğal SİT'te kalıyor... Karşıyaka'dan jeotermal hamlesi!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Veli Aydoğan. 5 Ocak 2024 Cuma 11:54

Prof Dr Süleyman Kaynak hocamızın sağlıkla ilgili verdiği bilgiler sağlık hizmetlerinin halini izah ediyor. İnsanın içi açıyor. Sağlığı yöneten kurmaylar ne çareler arıyorlar, TTB ve sağlık çalışanlarıyla ilgili bilgi alışverişi var mı? Neden bu haldeyiz, bütçe mi yetersiz, insanımız mı çok yoksul? Vicdan ve merhamet diliyorum…

Yorumu oyla      1      1  
Zeki Terim 4 Ocak 2024 Perşembe 11:41

Çok doğru!..Sayın Hocam. Çok doğru!.. Maalesef...

Yorumu oyla      1      1  
Deniz 3 Ocak 2024 Çarşamba 23:38

Siyaset yapacaklarına işlerini yapsınlar herseye itiraz eden tabipler odası odalar bunlar da gezi parkı sevdalıları hükumetin her yatırımına karşı çıkmak bunların tek yaptığı icraat

Yorumu oyla      1      2  
Alo 3 Ocak 2024 Çarşamba 17:09

Yoksul halk sorununa sahip çık bakarmışsın Prof.olan birisi sizin için çırpınırken siz ağlamasını bile bilmiyorsunuz uyanın uyanın uyanın

Yorumu oyla      1      2  
tuna 3 Ocak 2024 Çarşamba 12:52

Randevu yok dogru işin garibi hastanelerde kuyrukta ınsan da yok ama randevu yok

Yorumu oyla      2      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Körfezi'ni istila etmişti... Kanser tedavisinde umut olacak
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel ...
JN.1 varyantının beklenmedik belirtileri ortaya çıktı
JN.1 COVID varyantı Aralık 2023 boyunca hızlı bir şekilde yayıldı ve ABD ...
Nakil kalbe 25 yıl sonra baypas ameliyatı
İzmir'de 25 yıl önce kalp nakli yapılan Recep Topçu'ya (45), 1 yıl önce ...
 
Bakan Koca, 2023 yılı sağlık verilerini paylaştı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2023 yılındaki sağlık hizmetleri verilerini ...
Pes dedirten 112 ihbarları: İzmir'de rekor PIN-PUK kodu sorusu!
İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 2023 yılında toplam 5 milyon 640 bin ihbar ...
Uzmanından kronik hastalara yılbaşı beslenmesi uyarısı
Kronik hastalarının yılbaşı akşamı beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini ...
 
Yılbaşı öncesi sahte içki uyarısı: Ölüme götürebilir
Tekirdağ'da, sahte içkiden zehirlenen 12 kişinin öldüğü, 20 kişinin tedavi ...
İzmir, organ bağışında birinci
İzmir Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Hüseyin Bozdemir, 2013'ten bugüne ...
Uzmanı uyardı: Yılbaşı akşamı yemeğe dikkat!
Sosyal, kültürel ve psikolojik faktörlerin diyet alımlarında önemli etkenler ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva