HABERLER>SAĞLIK
30 Aralık 2023 Cumartesi - 10:43

Pes dedirten 112 ihbarları: İzmir'de rekor PIN-PUK kodu sorusu!

İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 2023 yılında toplam 5 milyon 640 bin ihbar yapıldı. Gelen ihbarlardan 2 milyon 300 binin asılsız çıktığını belirten İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Dr. Murat Ummak, "İhbarlardan 2 milyon 30 bini doğru çıktı. Ayrıca 1 milyonun üzerinde 'Alo 112' diyen personelimize cevap verilmeden kapatılan çağrı oldu. Yani gelen çağrıların yüzde 41'i asılsız çıktı" dedi. Çağrı Merkezi personeli Duygu Aşıkkaya "Genelde telefonlarının PİN veya PUK kodunu sormak için arıyorlar"

Pes dedirten 112 ihbarları: İzmir de rekor PIN-PUK kodu sorusu!

İçişleri Bakanlığı, Türkiye'de farklı acil yardım çağrıları için kullanılan 110 itfaiye, 156 jandarma, 155 polis, 112 sağlık, 177 orman, 178 sahil güvenlik, 122 AFAD numaralarını '112 Acil Çağrı Merkezi' altında topladı. Çalışmayla tüm ekiplerin en kısa sürede olay yerine ulaşması amaçlandı.

İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Dr. Murat Ummak, kurumun çalışmaları hakkında açıklama yapıp, kentin yıl boyunca aldığı çağrı rakamlarını paylaştı. İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bu yıl 5 milyon 640 bin ihbar geldiğini belirten Dr. Ummak, "Bunun 2 milyon 30 bini asıllı çağrıydı. 2 milyon 300 bin ise asılsız çağrımız var. Ayrıca 1 milyonun üstünde ise, bize gelen çağrıya 'Alo 112' diyen personelimize cevap verilmeden kapatılan asılsız çağrılar bulunuyor. Yüzde 36 asıllı, yüzde 41 asılsız ve anonsta kapanan yüzde 23 oranında çağrı var" ifadelerini kullandı.

'ASILSIZ ÇAĞRI ORANI DÜŞÜYOR'
Gün geçtikçe asılsız çağrı oranlarının düştüğünü vurgulayan Dr. Ummak, "İzmirliler bu konuda farkındalığı yüksek insanlar. Ayrıca biz farkındalığı arttırmak için okullarla iş birliği içinde çalışmalar yapıyoruz. Vatandaşımız daha da bilinçleniyor. Niçin araması gerektiğini öğreniyorlar. 2019 yılında yüzde 75 olan çağrı oranı bugün yüzde 64 civarında seyrediyor. İzmir nüfusuna göre yüzde 10'luk düşüş, asılsız çağrıdaki ciddi düşüşü ortaya koyuyor. Bu konuda duyarlı vatandaşlara teşekkür ediyorum. Ayrıca olaylara müdahale hızımız yaklaşık 96 saniye. 96 saniyede vatandaşımızın acil durumunu ekibimizi müdahale amaçlı yola çıkartıyoruz. Bu çok iyi bir rakam" diye konuştu.

'ÇAĞRI VE KONUM BİLGİSİ DÜŞÜYOR'
112 çağrı merkezlerinin projelerinden bahseden Dr. Ummak, "İlk olarak 'Engelsiz 112' projemiz var. Vatandaşlarımız akıllı telefonlarına, ilgili uygulamayı indirip, kaydoluyorlar. Sonra acil durumda tek tuşla, 112 Çağrı Merkezi'ne ulaşabiliyorlar. Onların konumlarını görebiliyoruz. İlgili ekipleri yönlendirip, müdahale edebiliyoruz. Ayrıca araç içi acil çağrı 'e-call' sistemi var. Örneğin dağda mahsur kalma durumlarında araçtaki 'e-call' duşuna basınca, 112'ye mesaj geliyor. Yine konumlar belirlenip, hızlı müdahale sağlanıyor. Bu yeni sistemler oldukça yarar sağladı. Örneğin otoyolda bir kaza olduğunda, kazayı gören vatandaşlar dışında araçtan direkt olarak çağrı ve konum bilgisi düşüyor. Böylelikle vakaya daha hızlı müdahalemize fayda sağlıyor. Bunun yanında AFAD'ın acil durum uygulaması, bize entegre. Tek tuşla afetzedenin yine yeri belirlenip müdahale ediliyor. Son olarak İngilizce, Almanca, Rusça ve Arapça olarak 7 gün 24 saat hizmette veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlara çağrıda da bulunan Dr. Ummak, "112 Çağrı Merkezi'nin meşgul edildiği her dakika, durumu acil olan vatandaşlarımızın hayatından çalınan zamandır" dedi.

'EN ÇOK PİN VE PUK KODUNU SORUYORLAR'
İzmir 112 Acil Çağrı Merkezi personeli Duygu Aşıkkaya ise "112 Çağrı Merkezi faaliyete geçtiğinden beri burada görevliyim. Genelde telefonlarının PİN veya PUK kodunu sormak için arıyorlar. Bunu bilebilmemiz mümkün değil. Telefonları çekmeyen insanların aklına ilk olarak 112 Çağrı Merkezi geliyor. Hayvanları için ambulans isteyenler de arıyor. Belediyelerin bu konuda veterinerlik hizmeti var. Yönlendiriyoruz. Çocuklar ankesörlü telefonlardan dalga geçmek için arıyor. İtfaiye ve ambulans istediklerini söyleyip, kapatıyorlar. Yemek siparişi vermek isteyenler oluyor. Böyle enteresan çağrılar geliyor. Lütfen gereksiz aramayalım. 112 bizim hayata tutunan elimiz. Ne kadar az gereksiz arama, o kadar iyi" diye konuştu. (DHA)

 
Bucaspor 1928 zirve yolunda umutlu!
 
Bayraklı'da dijital dönem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanından kronik hastalara yılbaşı beslenmesi uyarısı
Kronik hastalarının yılbaşı akşamı beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini ...
Yılbaşı öncesi sahte içki uyarısı: Ölüme götürebilir
Tekirdağ'da, sahte içkiden zehirlenen 12 kişinin öldüğü, 20 kişinin tedavi ...
İzmir, organ bağışında birinci
İzmir Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Hüseyin Bozdemir, 2013'ten bugüne ...
 
Uzmanı uyardı: Yılbaşı akşamı yemeğe dikkat!
Sosyal, kültürel ve psikolojik faktörlerin diyet alımlarında önemli etkenler ...
Güçlü bağışıklığın anahtarı sarımsak ve maydanoz
Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirecek beslenme önerilerinde ...
27 bin sağlık personeli alınacak!
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, eleman temininde ...
 
Araştırmaya göre 'erkek gribi' gerçek olabilir
Dünyanın çeşitli yerlerinde yakalanan erkeklerin şikayetleri ve abartması ...
Yaralı askerlerin sağlık durumuna ilişkin açıklama!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından ...
GSS'e borcu olanlar dikkat: 2024'e kadar uzatıldı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva