HABERLER>SAĞLIK
27 Aralık 2023 Çarşamba - 10:45

Uzmanı uyardı: Yılbaşı akşamı yemeğe dikkat!

Sosyal, kültürel ve psikolojik faktörlerin diyet alımlarında önemli etkenler olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, “Yılbaşı akşamı gibi özel günlerde yiyecek ve içecek tüketimimizin rutin miktarların üzerinde olması da alışılageldik bir durumdur. Bu noktada kaçınmamız gereken en önemli şey yılbaşı akşamı fazlaca besin tüketeceğimizi önceden kabul ederek öncesi ve sonrası besin alımımızı aşırı kısıtlamaktır. Yılbaşı akşamı fazla besin tüketeceğine önceden şartlanmak, gerçekten canımız istemese de tok olsak da gereksiz yere tüketime neden olabilir" dedi.

Uzmanı uyardı: Yılbaşı akşamı yemeğe dikkat!

Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, yılbaşında beslenme ve sonrasında yapılan şok diyetler ve detokslarla ilgili uyarılarda bulundu.

AŞIRIYA KAÇILMADIĞI SÜRECE TELAFİ EDİLEBİLİR 
Aşırı tüketimin ardından yılbaşı akşamını telafi çabalarının geldiğine işaret eden Doç. Dr. Bakır, “Telafi edebilmek adına öncesinde, gün içinde fazlaca kısıtlı beslenmek, akşam yemeğinde aşırı beslenmeyle sonuçlanabilir. Yılbaşı öncesi gün içinde küçük ve sık öğünler yapın. Bu öğünlerinizde mümkün olduğu kadar sağlıklı karbonhidratlara -tam tahıllar, taze sebze ve meyveler- ve proteinlere -yarım yağlı süt ürünleri- yer verin. Aşırıya kaçılmadığı sürece, bir gün için olağanın üzerinde porsiyon miktarları çok kabul edilebilir ve kolaylıkla telafi edilebilir. Bir öğünde aşırı tüketim sadece ağırlık artışı riski ile ilişkilendirilmemeli, metabolik ve fizyolojik olarak çok daha tehlikeli sonuçları olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır” diye konuştu. 

YEMEĞİNİZİ TEK TABAKLA SINIRLANDIRIN
Yılbaşı öncesi gün içinde sık sık, hafif öğünlerle beslenmenin, akşam kontrolsüz beslenmenin önüne geçeceğini anımsatan Doç. Dr. Bakır, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Yılbaşı akşam yemeğinin tek tabak ile sınırlandırılması, tüketilecek tüm besinlerin tek seferde tabağa alınması kontrolü sağlayacaktır. Tabağın yarısında sebze yemekleri ve salataya yer verilmesi sağlıklı bir tabak oluşturmamızı kolaylaştıracaktır. Yılbaşı gecesi fazlaca besin tüketildiyse sonrasında telafi yöntemi olarak aç kalmak, sadece sıvı veya tek bir besin grubundan tüketmek yine istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Onun yerine yılbaşı günü olduğu gibi ertesi gün de hafif ve sık öğünlerle beslenmek, takip eden günlerde rutin düzeninize ve ağırlığınıza dönmenize yardımcı olacaktır. Yılbaşı ertesi kendinizi aç bırakmayın, şok diyet/detoks gibi girişimlerden kaçının. Yılbaşı ertesi bol su için, basit şeker ve fazla tuz alımından kaçının. Yılbaşı ertesi rutin tüketimlerinizdeki porsiyonları azaltabilirsiniz ancak öğün atlamayın. Telafi edici davranışlar yerine olağan düzeninize devam edin. Yılbaşı öncesi veya sonrası çok az yemek, şok diyet veya detoks adı altında kısıtlayıcı beslenmek gibi davranışlar kısıtlayıcı/telafi edici davranışlar olarak tanımlanabilir. Bu davranışlar yaşamınız boyu sizi etkileyebilecek olan yeme davranışı bozukluklarını tetikleyebilir.” (DHA)

 
Ticaret Bakanı'ndan fahiş fiyat uyarısı
 
İzmir, organ bağışında birinci
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güçlü bağışıklığın anahtarı sarımsak ve maydanoz
Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirecek beslenme önerilerinde ...
27 bin sağlık personeli alınacak!
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, eleman temininde ...
Araştırmaya göre 'erkek gribi' gerçek olabilir
Dünyanın çeşitli yerlerinde yakalanan erkeklerin şikayetleri ve abartması ...
 
Yaralı askerlerin sağlık durumuna ilişkin açıklama!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından ...
GSS'e borcu olanlar dikkat: 2024'e kadar uzatıldı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu ...
İşte kanser tedavisinde çığır açan o sebze!
Gelincikgiller ailesine ait olan turp, sofralarımıza lezzet katarak sadece ...
 
'Geğirememe Sendromu' fiziksel acıya sebep oluyor
'Geğirememe Sendromu' bazı insanlarda fiziksel acıya sebep olabiliyor, ...
Uzmanı uyardı: Gençlerde karotis arter hastalığına dikkat!
Sadece yaşlıların değil gençlerin de karotis arter (şah damarı) hastalığı ...
Prim borcu olan GSS'liler 2024'te sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek
Sağlık tesisleri ile devlet üniversitesi hastanelerindeki sağlık hizmetlerinden ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva