HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Haziran 2022 Pazartesi - 09:41

Uluslararası yerel medya İzmir'de buluşuyor… Soyer'den 'Basın Kanunu' çıkışı!

Uluslararası Yerel Medya Zirvesi kapsamında Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun Genel Kurulu İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Tarihi Havagazı Fabrikası'nda başladı. Toplantıda açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer medyanın önemine dikkat çekerken Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülecek olan basın yasasına da tepki gösterdi.

Uluslararası yerel medya İzmir de buluşuyor… Soyer den   Basın Kanunu  çıkışı!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen Uluslararası Yerel Medya Zirvesi kapsamında Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun Genel Kurulu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in açılış konuşması ile start aldı.

Dünyanın birçok yerinden gazetecilerin katıldığı toplantıya ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra, EFJ Başkanı Mogens Blicher Bjerregård, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı ve Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, Güzelbahçe Belediye Mustafa İnce katıldı.

SOYER: İKTİDAR BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ BASKI ALTINA ALMAYI HEDEFLİYOR
Düzenlenen etkinlikte konuşan Başkan Soyer, "Bu değerli buluşmamızda Türkiye'de gazeteciliğin durumu, yerel basın özgürlüğü konuşulacak... Türkiye demokrasiye sımsıkı bağlı insanların ülkesidir. Dogmamız gereği AB ile ortak bir ufka bakıyor ve demokrasiyi savunuyoruz. Bedenlerimiz için nefes almak neyse toplumlarımız için doğru haber almak aynı şeydir. Toplumumuzu hakikat ile buluşturma zorunluluğu basın mensuplarımızın zorunluluğudur. Türkiye gibi özgürlüklerin ağır saldırı altında olduğu, basın özgürlüğünün her gün darbe aldığı bir ülkede gerçeği yazmanın karşılığı ise ateşten gömlek giymektir. Ülkemiz yeniden özgürlüğüne kavuşacaksa bunu ateşten gömleği giyenlere borçlu olacağız. 2022 dünya basın özgürlüğüne sıralamasına göre ülkemiz 144'üncu sırada. TBMM'de görüşülmeye başlanacak yasa gösteriyor ki iktidar gazeteciler üzerinde kurduğu baskıyı yeterli bulmamış. Seçime giderken sosyal medya üzerinden basın ve ifade özgürlüğünü daha da baskı altına almayı hedefliyor. Bunu güçlü oldukları için değil, güçlerini kaybettiklerinin farkında oldukları için yapıyorlar. Diliyorum ki bu ülkedeki basın mensupları üzerinde baskı ve sansür çok yakında sona erecektir. İzmir'in 8 bin 500 yıllık kültürel zenginliği demokrasinin bu coğrafyada filizlenmesini sağlamış. İBB'nin yürüttüğü tüm çalışmalar tüm bunlardan besleniyor" dedi.

BJERREGÅRD: AVRUPA OLARAK SİZİN YANINIZDA OLDUĞUMUZU HİSSETMELİSİNİZ
EFJ Başkanı Mogens Blicher Bjerregård, "Bugün burada sizlerle bir arada olmak benim için büyük bir onur.  Tüm pandemi boyunca yaşadığımız sıkıntılardan sonra yüz yüze bir araya gelmek ve sizlerle bu toplantıyı düzenlemek büyük bir mutluluk. Böyle güzel bir kette bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Hepimiz AB'nin farklı kentlerinden geldik ve büyük bir mutluluk yaşıyoruz. Türkiye'ye daha önce birkaç defa gelmiştim. TGS tarafından davet edilmiştim. Cumhuriyet davasını hatırlarsınız… O dava sürecinde yaşananlardan çok etkilenmiştim. Tabii ki yaşananlar ve meslektaşlarımızın yargılanması ve dava sürecinde bulunması bana çok şey gösterdi. Türkiye'de ne kadar güç bir süreçten geçtiğinizi gösterdi. Geçtiğimiz yıllarda gazeteciler olarak çok büyük güçlüklerden geçtiniz. Yargılandınız, soruşturmalara tabi tutuldunuz. Zamanınızı araştırmacı gazeteciliğe harcamak yerine mahkemelere çıkmak zorunda kaldınız. Biz gazetecilerin kendilerini yargılandığı davada yer almasını istemiyoruz çünkü basın özgürlüğüne aykırı olan bir durum. Bunu sizler çok iyi biliyorsunuz çünkü belki yüzlerce belki binlerceniz mahkemeye çağrılarak yargılandınız. Aynı zamanda çok başarılı işler de yaptınız. Hepimizi biliyoruz ki hala ilerlememiz gereken daha çok yol var. Bizler her zaman sizi desteklediğimizi, ifade özgürlüğünün vurgulandığını belirtmek için buradayız. Türkiye, Avrupa olarak sizlerin yanında olduğumuzu her zaman hissetmelidir" dedi.

DURMUŞ: GAZETECİLER KAYNAĞINI AÇIKLAMAK ZORUNDA BIRAKILIYOR
Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gazetecilik büyük bir değişim içinde. Dijitalleşmenin bu denli hızlı olması evden çalışma kurallarını belli olmadığı bu süreçte bizim mesleğimizde daha fazla çalışmayı birlikte getirdi. Pandemi döneminde sendikamızdan psikolojik destek talebi yüzde 400'e ulaştı.  Nerede çalışırsak çalışalım daha iyi koşullar için sendikalaşmaktan başka çaremiz yok. Türkiye basın ve ifade özgürlüğünde geriye doğru gidiş yönündeki sürecini sürdürüyor. Yeni bir sansür yasası da geliyor. Kamu yasasına bağlı suçlar başlığı adı altında, ülke içinde korku yaratmak, gerçeğe aykırı bir bilgiyi yayan gazetecilere 3 yıla kadar hapis cezası gelecek. Bu yasa teklifi mecliste. Yani gazetecilere bu kanun ile kaynağınızı açıklamak zorundasınız diyor" diye konuştu.

LANDRUT: DOĞRU VE BAĞIMSIZ MEDYA, TÜM POLİTİK SÜREÇLER İÇİN ÖNEMLİDİR
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, "Bu genel kurulun İzmir'de yer alması büyük bir onurdur. Bu sayede ben de İzmir'e gelme fırsatı buldum. İzmir gazetecilere ve medyaya verilen desteğin de güzel bir örneğidir. Türkiye'de meslektaşlarımız ifade özgürlüğü açısında büyük sıkıntılar yaşamaktadır bu yüzden sizlerin burada olması çok önemlidir. Evrensel İnsan Hakları Beyannamesine göre herkesin kendi düşüncesini özgürce ifade etme hakkı vardır. Böylelikle herhangi bir yolla bilgiye erişim kısıtlanamaz. Aynı zamanda ifade özgürlüğü Avrupa'nın temel koşullarından biridir. İfade ve basın özgürlüğü ayrıca çoğulcu demokrasinin daha iyi işleyebilmesi için önemli bir rol üstlenmektedir. Vatandaşlar özgürce bilgiye ulaşamazsa doğru bilgiye ulaşamayacakları anlamına gelir. Doğru ve bağımsız medya tüm politik süreçler için önemlidir. Ukrayna'ya karşı yaşadığımız bu savaş aynı zamanda haberlere ve bilgiye ulaşımın ve bunun nasıl savaş aleti haline geldiğini göstermektedir. Rusya'da nasıl propaganda ve sansürün uygulandığını görmekteyiz. Türkiye AB'ye üye adayı olan bir ülke olarak yakından takip ettiğimiz bir ülkedir. Kriterlere baktığımızda medya, ifade özgürlüğü, demokrasi ve yargı sistemlerinin bağımsızlığı gibi temel maddeler vardır. Her yıl bunlarla ilgili detaylı rapor sunulmaktadır. Sonuncu yayımlanan raporda ise Türkiye'de yaşanan olumsuz bozulma görülmüştür. Türkiye'de genel seçimler doğrultusunda buna önem verilmeli. Özgür alanın aynı zamanda desteklenmesi ve aynı zamanda baskı altına alınmaması gerekir. Biz AB olarak yerel kuruluşlar ile yakın temas halindeyiz. Bu sayede yasal ve düzenleyici bir politika hazırlanmasına destek oluyoruz" dedi.

 
Bornova’da sahne kursiyerlerin!
 
Cari açık nisanda 2,74 milyar dolar
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MEHMET 13 Haziran 2022 Pazartesi 13:42

30 İlçeden kaç yerel basın davet ettiniz?

Yorumu oyla      2      3  
tuna 13 Haziran 2022 Pazartesi 11:55

ya git belediyecilik yaps ana ne basın kanunundan 1,5 senen kaldı hala elle tutulur bir tek icraatın olmadı

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova’da sahne kursiyerlerin!
Bornova Belediyesi’nin Hobi ve Beceri Edindirme Kursları’nda eğitim alan ...
Bayındır Kiraz Festivali'nden renkli görüntüler!
Bayındır'da Kiraz Festivali 10. kez kutlandı. Festivale, protokol düzeyinde birçok isim katıldı.
Karabağlar'da yaz okulları için geri sayım!
Karabağlar Belediyesi Spor Müdürlüğü tarafından gençlerin kötü alışkanlıklardan ...
 
Engel tanımadılar... Sezonu 3. kapattılar!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Ampute Futbol Takımı, ...
Bergama'daki yarışlar nefes kesti!
2022 Türkiye Süper Enduro Şampiyonası 3. Ayak Yarışları tamamlandı.
Bayraklı’da yaz spor okulları başlıyor
Her yıl binlerce çocuğu spor okullarında buluşturan Bayraklı Belediyesi, ...
 
Depremzedelerin çığlığını Büyükşehir duydu... Halk Konut devreye giriyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi kooperatifçilik modelini bu kez depremzedeler ...
Kemalpaşa'da festival coşkusu başlıyor!
Kemalpaşa Belediyesi’nin pandemi nedeniyle iki yıldır gerçekleştiremediği, ...
İzmir Körfezi'nde bir ilk: İyileşmenin göstergesi!
İZSU Genel Müdürlüğü’nün TÜBİTAK işbirliğiyle yürüttüğü Oşinografik İzleme ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Zehirli kurşundan nasıl kurtuldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Neşeye övgü!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva