HABERLER>SAĞLIK
20 Haziran 2022 Pazartesi - 11:51

Uğur Şahin uyardı: Omicron'un alt türü çıkabilir

BioNTech'in CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin, son çalışmaların daha önce geliştirilen aşıların, corona virüsün Omicron varyantına karşı daha az etkili olduğunu gösterdiğini söyledi. Şahin, sağlık düzenleyicilerinin, klinik veri gerektirmeden en yeni virüs türlerini hedefleyen Covid-19 aşılarını onaylayıp onaylamama konusunda ay sonuna kadar karar vermeleri gerektiğini vurguladı. Bununla birlikte Şahin, ülkeler sonbaharda aşılama kampanyalarını yeniden başlatmaya hazırlanırken, Omicron'un aşıların korumasından tamamen kaçan bir alt çeşidinin ortaya çıkabileceği konusunda uyardı.

Uğur Şahin uyardı: Omicron un alt türü çıkabilir

Financial Times’a (FT) konuşan Uğur Şahin, sağlık kurumları tarafından,  Omicron'a karşı güncellenmiş  yeni bir aşıya izin verilip verilmeyeceği konusundaki tartışmanın daha “acil” hale geldiğini söyledi.

Bu ay, bilim dergisi Nature'da yayımlanan iki çalışma,  BA.1 olarak bilinen Omicron varyantına karşı halihazırda kullanılan aşıları, güçlü bir antikor yanıtı sağlamadığını gösterdi. Bu durum, BA.1 ile mücadele için geliştirilmekte olan yeni aşıların daha iyi korumayı sağlayabileceğini düşündürdü.

"ZAMAN İLERLİYOR"
Şahin, “Zaman ilerliyor. BioNTech ve Moderna gibi hızlı mRNA teknolojisini kullanan firmalar için bile seri aşı üretimine başlamak  üç ay sürebilir. Eğer yeni klinik veriler gerekirse, bu süreç dört aydan daha uzun sürebilir” diye konuştu.

Buna karşın Şahin, “Ek klinik denemelere gerek kalmadan aşıyı güncellleyebiliriz” dedi. Şahin, güvenlik verilerinin orjinal aşı ve Omicron'a özel atış için yapılan denemelerden farklı olmayacağını, çünkü sadece "corona virüsün başak proteinin birkaç amino asidini değiştireceklerini" sözlerine ekledi.

Diğer taraftan, BioNTech CEO’sunun çağrısı, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) üreticilerleş hızla yayılan Omicron'un alt varyantları (BA.4 ve BA.5)için aşı arayışında olduğunu açıklamasıyla birlikte geldi.

FDA'nın Biyolojik Değerlendirme ve Araştırma Merkezi Direktörü Peter Marks, kurumun, sonbaharda uygulanacak güçlendirici aşının,  baskın varyantlarla eşleşmesini sağlamak için  tüm seçenekleri araştırdığını aktardı.

Aşı üreticileri  Omicron'u hedef alan aşılarla ilgili klinik deneylerden elde edilen verileri yayınlamaya başladı. İlk veriler, Moderna'nın aşısının,  Omicron'a a karşı önceki aşısına göre daha iyi çalıştığını gösterdi. BioNTech ve Pfizer, yayınlanmamış verilerinin gönderimlerini bu hafta düzenleyicilere göndermeye başladı.Uluslararası İlaç Koalisyonu Düzenleyici Otoriteler ay sonunda bu verileri görüşmek üzere toplanacak. FDA ayrıca danışma toplantısını Haziran ayı sonlarında yapacak, ancak geçişi Temmuz ayına kadar yapıp yapmama konusunda karar vermeyecek. Marks geçen ay, yeni bir aşının yeni türlerle mücadelede mevcut versiyondan en az yüzde 10 daha iyi olması gerektiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise bağışıklık tepkilerini genişletmek için Omicron hedefli bir atışın üçüncü bir doz olarak kullanılmasını destekledi.

Ancak DSÖ’nün baş bilimcisi Soumya Swaminathan, varyanta uyarlanmış aşıları orijinal aşılarla karşılaştıran daha fazla kanıt beklenildiğini duyurdu. (NTV)

 

 
Genç millilerden madalya yağmuru!
 
Rekabet’ten devralma işlemlerine onay!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kediden insana geçen ilk Covid-19 vakası!
Tayland'da yaklaşık bir senedir yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, ...
İzmir Tabip Odası Başkanı: Bakanlık 'maske takın' diyebilmeli!
Günlük vaka sayılarının 1000’in altına düşmesiyle toplu ulaşımda maske ...
Maymun çiçeği cinsel bir hastalık mı?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Almanya ve İtalya'daki bazı hastaların sperminde ...
 
Salgında haftanın bilançosu: 20 vefat 7 bin 556 yeni vaka!
Sağlık Bakanlığı, koronavirüs için son gelişmeleri ve haftalık tabloyu ...
Kuzey Kore'de yeni salgın hastalık endişesi
Kuzey Kore'de COVID-19'un ardından türü ve kapsamı açıklanmayan yeni bir ...
Kara Veba'nın 700 yıllık gizemi ve kaynağı çözüldü
Araştırmacılar , 14. yüzyılın ortalarında Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'yı ...
 
Komşuda ilk maymun çiçeği vakası!
Türkiye'nin sınır komşusu Gürcistan'da ilk maymun çiçeği vakası tespit ...
'Maymun çiçeği salgınının merkez üssü Avrupa'
Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa'nın, geçen ...
Hastaneye gidecekler dikkat! Sağlıkçılar iş bıraktı
Sağlık emek-meslek örgütleri; TBMM Genel Kurulu’na sunulan, 'hekimler ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva