HABERLER>EKONOMİ
10 Kasım 2016 Perşembe - 10:20

Türkiye’nin geleceği EBSO’da tartışıldı

Türkiye’nin yenilenebilir enerjideki yol haritası EBSO’da masaya yatırıldı. ENSİA koordinesinde gerçekleşen panelde yenilenebilir enerji ekipmanlarının üretimi ve enerji yatırımları konuşuldu.

Türkiye’nin geleceği EBSO’da tartışıldı

Onur DENİZ/EGDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası ev sahipliğinde, Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) koordinesinde  Türkiye'nin Yenilenebilir Enerji Vizyonu: Yerli Ekipman Üretimi Paneli gerçekleştirildi.

Panelde yenilenebilir enerji  sektöründe ihtiyaç duyulan ekipman, komponent ve hammaddelerin Türkiye'de üretimi konusunda mevcut politikalar, teşvikler ve yürütülen çalışmaları masaya yatırıldı.

Panelin açılışı, Ekonomi Bakanı Başdanışmanı Adnan Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Proje Dairesi Başkanı Zafer Karayılanoğlu, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden'nin katılımıyla yapıldı.

 

İZMİR İÇİN YOL HARİTASI

Açılış konuşmalarında ilk olarak kürsüye gelen  EBSO Başkanvekili  İbrahim Gökçüoğlu, ”EBSO olarak alternatif enerji kaynakların daha verimli kullanılması için girişimlerde bulunuyoruz. Dünya çok ilginç bir sürecin içerisinden geçmektedir. Dünya, enerjide bir dönüşüm içerisindedir.  Almanya hükümeti 2030 yılı itibari ile benzinli otomobil üretimini durduklarını açıkladılar. Artık petrolün değeri azalıyor. Dünyanın seyri yenilenebilir enerjiye giderken biz de İzmir için bir yol haritası belirledik” şeklinde konuştu.

YENİLENEBİLİR ENERJİDE İZMİR FARKI                       

İzmir’in üretim üssü olması için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Gökçüoğlu, “İzmir yenilenebilir enerji konusunda şu anda ülkemizde pek çok şehre göre bir adım öndedir. Biz İzmir olarak; finans sektöründe İstanbul ile rekabete aynı yerden başlayamayız. Turizmde Antalya ile Otomotivde Bursa ile de rekabete aynı yerden başlayamayız. Yenilenebilir enerji konusunda bugüne kadar oluşturduğumuz altyapıyla, vizyonla, yenilenebilir enerji ihtisas OSB’yle, kurduğumuz kümeyle, kooperatif çalışmalarımızla mukayeseli bir üstünlüğümüz var. Bu üstünlüğümüzü İzmir’deki tüm ilgili paydaşlarla birlikte sahiplenip, vakit kaybetmeden yenilenebilir enerjiyi İzmir için bir kaldıraç olarak kullanmalıyız. İzmir’i ülkemizin yenilenebilir enerji alanında uzmanlık merkezi haline getirmeliyiz.  Bu durum ülkemiz için de bir avantaj olacaktır. İzmir’in dünyadaki tüm şehirlerle rekabet eden bir yenilenebilir enerji merkezi haline getirebilirsek, ülkemizdeki tüm diğer şehirleri de bu alanda daha ileriye taşımamız mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.

GÜNEŞ ENERJİSİNE TEŞVİK

Toplantıda konuşan  Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilebilir Enerji Genel Müdürü Oğuz Can, Bakanlığın yenilenebilir enerji çalışmaları ve verilen teşvikler hakkında bilgi verdi. Yenilenebilir enerjide ayrılan teşviklerin giderek artacağını söyleyen Can, ”Yenilenebilir enerji kayaklarının kullanılması Türkiye’nin gelişimi için çok önemlidir. Bakanlık olarak bu konuya özen gösteriyoruz.  Bizler, yenilenebilir enerji potansiyelini ortaya çıkarmak ve bu payı arttırmak için teşviklerimizi vermeye devam ediyoruz. Rüzgar enerjisinde verdiğimiz teşviklere önümüzdeki yıllarda güneş enerjisi de dahil edilecektir” diye konuştu.  

ÇILGIN BİR RUS POLİTİKACI ŞALTERİ İNDİRİRSE

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden, yaşanan birçok uluslararası olayın altında enerjinin yattığını, Amerika'nın okyanus ötesinden Irak'a müdahalesi gibi olayların bu nedenle olduğunu anlattı. Dünyanın 2035 yılında enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 63 ila 75'inin yenilenebilir kaynaklardan karşılanacağının ön görüldüğünü aktaran Özden, "Ülkemizde enerji sektörünün genel görünümü ekonomik büyümemize paralel olarak enerji talebi hızla artıyor, 2000 yılından itibaren yılda yüzde 5 olarak seyrediyor. Artan bu enerji talebimiz büyük ölçüde ithalata dayalı birincil enerji kaynaklarından karşılanmaktadır. 2021'de elektrik açısından yapılan tahminlere göre, Türkiye'de 467 milyar kW/sa enerjiye ihtiyaç duyacak. Düşük tüketimde bile talep 425 milyar kW/sa olacak. Doğalgaz tüketimine bakıldığında 2015'te 48 milyar metreküp tüketim var. Doğalgazın yüzde 40'ı elektrik üretiminde, yüzde 29'u sanayide, yüzde 31'i ise evlerde ısınma amaçlı kullanılıyor. 2017 yılının sonunda 47 milyar metreküp doğalgaz ithalatı olacak. Doğalgazda yüzde 98 oranında dışa bağımlıyız. Bu arz güvenliği açısından ciddi bir sorun. Yarın çılgın bir Rus politikacı kışın ortasında şalteri indirse ne yapacağız. Uluslararası mahkemelerle iş olana kadar Türkiye zangır zangır titrer" şeklinde konuştu.

280 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Türkiye'de 2030 yılına kadar enerji sektöründe 225 ila 280 milyar dolarlık yatırım yapılmasının ön görüldüğünü aktaran Özden, "Bu miktarın yaklaşık yüzde 60'ının makine ve ekipman olacağını düşünürsek, 135 ila 168 milyarlık bölümünü makine ithalatına yatırmak durumda kalacağız. Ülkemizde sanayicilerimiz var ama makineleri ithal edeceğiz. Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması için üretim yapacak sanayiciye teşvik verilmesi hayati önem taşıyor" dedi.

3. SERBEST BÖLGEYE  ENERJİ AKINI

Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Başdanışmanı Adnan Yıldırım, ABD'de sabaha karşı sonuçlanan başkanlık seçiminin de etkisiyle enerjinin dünyada savaşın değil barışın enstrümanı olmasını dilediğini belirtti. Enerji konusunun enerji kaynakları ve ekipmanlarının üretimi olarak 2 boyutlu düşünmek gerektiğinin altını çizen Yıldırım, "Gelecek yüzyıl içinde bu ekipmanların ihracatını düşünmek zorundayız. Dünyaya enerji satma hedefimiz vardı o konuda yol alıyoruz. 3. serbest bölgemiz içeresinde 16 şirket teşvik için başvurdu. 16 şirketin 13'ü yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteriyor. Yenilenebilir enerji ekipmanları denince İzmir akla geliyor. Önümüzdeki 5 ila 10 sene içinde yan sanayi üretimi de gelecektir. Ege bölgesi ve İzmir'de yenilenebilir enerji sektörünün öne çıkacağını şimdiden görmüş oluyoruz" diye konuştu.

 

 
İzmir’de saat 09.05’te hayat durdu!
 
Fırat Kalkanı'nda 93 terör hedefi vuruldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir tekne üretiminde marka olacak!
İzmir Tekne İmalatçıları Dayanışma Derneği Yeni Yönetim Kurulu, İMEAK ...
Günlük altın siparişinde rekor
Fiyatı bu yıl rekor üstüne rekor kıran altında, Darphane, Cumhuriyet tarihinin ...
O gökdelen kapasite artışına gidiyor
İzmir’in yeni gökdelen projelerinden İŞ GYO’nun yaptığı Ege Perla’da inşaat ...
 
Koç Holding’ten İzmir’e dev yatırım
İzmir’e bir yeni enerji yatırımı da Koç Holding’den geliyor. Holding bünyesindeki ...
Trump'ın başarısı altın fiyatlarını uçurdu
Küresel piyasalar, ABD başkanlık seçiminde kesin olmayan sonuçlara göre ...
Bakan Arslan'dan İzmir-Çandarlı Otoyolu raporu!
Arslan, İzmir-Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu'nun ihale sürecinin yarın ...
 
İngiliz devi onlarca mağazasını kapatıyor
İngiliz perakende şirketi Marks and Spencer (M&S) İngiltere’de ve uluslararası ...
Rekabet Kurulu ‘İzmir Kuyumcular Odası’ kararını verdi!
Rekabeti ihlal ettiği iddiasıyla hakkında soruşturma yürütülen İzmir Kuyumcular ...
Doların ateşi düşmüyor: Rekor üstüne rekor
Dolar/TL, güne yükselişle başlayarak 3,17'nin üzerinde dengelendi.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva