HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
28 Mayıs 2022 Cumartesi - 13:21

TOKİ konutları yılan hikayesine döndü... Mahkemeden ikinci ret!

Ödemiş’te inşaat süreci devam eden TOKİ konutlarının planları ikinci kez mahkemeden döndü. Şehir Plancıları Odası’nın ilk iptal edilen projede konut yapılacak alanının tarım arazisi olması ve mahkeme kararına rağmen plan yerinin değişmemesi sebebiyle açtığı davada, mahkeme itirazları yerinde buldu ve projeyi ikinci kez iptal etti. Mahkeme kararında ilk yayınlanan planlarla ile ikinci kez yayınlanan planlar arasında küçük farklar dışında değişiklik olmadığı ve planlama alanı sınırları içerisinde önerilen arazi kullanım kararlarının ve büyüklüğünün aynen korunduğu vurgulandı.

TOKİ konutları yılan hikayesine döndü... Mahkemeden ikinci ret!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İzmir’in Ödemiş ilçesinde yürüttüğü TOKİ konutlarının inşası yılan hikayesine döndü. Bakanlığın ilk olarak yayınladığı imar planları İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından yargıya taşınmış ve yerel mahkeme 2020 yılında verdiği kararla planları iptal etmişti.

Mahkemenin tarım alanlarında kaldığı gerekçesiyle iptal ettiği planlar, bakanlık tarafından ikinci kez yayınlanmış ve konutlar iptal edilen alanlarda yeniden planlanmıştı. Yeniden yayımlanan planlarda da Gölcük (Zeytinlik) Mahallesi’nde mülkiyeti özel şahıslara ait 25 hektarlık tarım alanının statüsü ‘kentsel gelişme alanı’ olarak belirlenmişti.

ŞPO: 'KAMU YARARI' KILIFI ALTINDA KAYNAK YARATILIYOR
TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, mahkeme kararına rağmen planlama alanının değişmemesi sebebiyle toplu konut projesini ikinci kez yargıya taşımıştı. Odanın itirazları arasında planların, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu, planlar ile tarım alanı olarak korunması gereken parsellerin, konut ve konut alanına hizmet kullanım kararlarına çevirilmesi ve planlara ilişkin olarak hazırlanan plan açıklama raporunun yönetmelik hükmünde yer alan hususların hiçbirini taşımaması yer almıştı. Oda  dava konusu plan ve plan değişikliklerini; "kamu yararı" kılıfı altında tamamen kaynak yaratmak amacıyla yapıldığını ifade etmişti.

MAHKEME : KÜÇÜK FARKLAR DIŞINDA DEĞİŞİKLİK YOK
Dosyayı inceleyen İzmir 5. İdare Mahkemesi, bilirkişi heyetinin görüşleri doğrultusunda planları iptal etti. Kararda  “Mahkeme kararı gereği planlama alanı sınırlarının hiçbir şekilde tarımsal amaç dışındaki kullanımlara konu olmaması gerektiği hüküm altına alınmış olmasına rağmen dava konusu planlar ile Mahkemece iptal edilen 18.05.2018 onaylı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı kararları karşılaştırıldığında, plan kararları arasında küçük farklılıklar dışında bir değişiklik olmadığı, bir başka anlatımla gerek planlama alanı sınırları gerekse de planlama alanı sınırları içerisinde önerilen arazi kullanım kararların dağılımı ve büyüklüğünün aynen korunduğu; bu kapsamda da dava konusu plan kararları ile İzmir 1.İdare Mahkemesi’nin 19.09.2019 tarih ve E:2018/1336, K:2019/1062 sayılı iptal kararında belirtilen gereklerin yerine getirilmediği ve dava konusu plan kararlarının yargı kararlarına aykırı olduğu anlaşıldığından, dava konusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 10/06/2020 gününde onaylanan, 29/06/2020-29/07/2020 tarihleri arasında ilan edilen 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğinin, 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planının ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planının; şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan tekniğine, imar ve toprak koruma mevzuatına, kamu yararına ve Mahkememizin 19.09.2019 tarih ve E:2018/1336, K:2019/1062 sayılı iptal kararına aykırı olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır" denildi.

MÜDÜRLÜKTEN KURUMLARA YAZI
Mahkemenin kararı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürü Ömer Albayrak imzası ile aralarında TOKİ, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş Belediyesi, İller Bankası, TEİAŞ, DSİ, İZSU, GDZ Elektrik ve İZMİRGAZ’ın olduğu kurumlara gönderildi ve dava konusu bölgeye yönelik işlemlerin durdurulması istendi.

PROJE BİTME AŞAMASINDA
Tamamlanma aşamasına gelen TOKİ konutlarının kura çekimleri geçtiğimiz aylarda gerçekleşirken, mahkeme kararından dolayı konutların elektrik, su ve doğalgaz bağlama işlemlerinin durdurulduğu öğrenildi. Bakanlığın yakın zamanda yeni imar planları yayınlaması bekleniyor. 

 
Küfürlü komşu kavgasına 5'er ay hapis cezası!
 
Altay'da '1 numara' krizi patlak verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yetkililer harekete geçti... Hobi bahçeleriyle mücadelede yeni yöntem!
Son yıllarda tarım arazilerinin parçalanarak hobi bahçesine dönüştürülmesi ...
Statü değişikliği ile değeri arttırılmıştı... En yüksek teklifi kim verdi?
Buca’da belediye hizmet alanı iken plan değişikliği ile birlikte ticaret ...
Ev sahibi olmak isterken, davalık oldu!
İzmir'de yaşayan Enver Akgöz hakkında, satın almak istediği evde deprem ...
 
Bakan Kurum: Kiracılar şikayette bulunabilir
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kira artışının ...
Bakan Kurum kira düzenlemesi için tarih verdi
Son dönemde artan konut fiyat ve kiralarına karşı yasal oranın üzerinde ...
Bakanlıklar İzmir'de denetime çıkıyor... Fahiş kira uygulayanlar yandı!
Yüksek kira artışlarına çözüm için üç bakanlığın üzerinde çalıştığı düzenleme ...
 
4 bakanlık kira artışlarını masaya yatırdı
Artan kira artış oranlarıyla ilgili olarak toplanan Çevre, Şehircilik ...
ÖÇK bölgesinde arkeolojik SİT... Çivi bile çakılmayacak!
Karaburun’da Roma dönemine ait kalıntıların bulunduğu parseller arkeolojik ...
Emlak Vergisi ödemelerinde son 8 gün!
Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren Emlak Vergisi’nin ilk taksit ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva