HABERLER>İŞ DÜNYASI
21 Kasım 2022 Pazartesi - 08:49

TOBB İzmir verileri açıkladı… Kaç şirket açıldı/kapandı?

TOBB açılan ve kapanan şirket sayılarını açıkladı. Açıklanan verilere göre İzmir’de geçtiğimiz yıla kıyasla açılan şirket sayısı yüzde 20 oranında artarken kapanan şirket sayısı ise yüzde 60 oranında arttı.

TOBB İzmir verileri açıkladı… Kaç şirket açıldı/kapandı?

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2022 yılı Ekim ayı kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 2022’nin ilk 10 ayında, 2021’in ilk 10 ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 24,9 kurulan kooperatif sayısı yüzde 30,5 artmış olup kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 4,1 azaldı. Bu dönemde 112 bin 26 şirket kuruluşu gerçekleşti.

2022’nin ilk 10 ayında, 2021’in ilk 10 ayına göre kapanan şirket sayısında yüzde 55,9 kapanan kooperatif sayısı yüzde 19,5 kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 6,7 artış oldu.

Ekim 2022’de, Ekim 2021’e göre kurulan şirket sayısı yüzde 33,3 kurulan kooperatif sayısı yüzde 48,8 kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 6,4 arttı. Ekim 2022’de, kapanan şirket sayısı 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 13,8 kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 26,5 artmış olup kapanan kooperatif sayısında yüzde 7 azalış oldu.

Ekim 2022’de kurulan kooperatiflerin sayısında bir önceki aya göre yüzde 13,2 artış oldu Bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 4,5 kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 14,9 oranında azalmış olup kurulan kooperatif sayısı yüzde 13,2 arttı. Bir önceki aya göre kapanan şirket sayısı yüzde 14,1 azalmış olup kapanan kooperatif sayısında yüzde 17,7 kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 37,6 artış gerçekleşti.

Raporda İzmir’e dair veriler de yer aldı. TOOB’un derlediği bilgilere göre İzmir’de geçtiğimiz ay 701 şirket, 10 kooperatif ve 78 gerçek kişi ticari işletmesi kuruldu. Geçtiğimiz yılın Ekim ayı verileri ile karşılaştırıldığında kurulan şirket sayılarında artış var. 2021’in Ekim’in 562 şirket, 85 gerçek kişi ticari işletmesi ve 3 kooperatif kurulmuştu.

Yine geçtiğimiz ay İzmir’de 97 şirket, 104 gerçek kişi ticari işletmesi ve 7 kooperatif kapanırken 102 şirket ve 5 kooperatif de tasfiye işlemlerini başlattı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında kapanan ve tasfiye süreçlerine giren şirket sayılarında da kısmen de olsa artış var. 2021 Ekim’inde 83 şirket, 96 gerçek kişi ticari işletmesi ve 9 kooperatif kapanırken 98 şirket ve 3 kooperatif de tasfiye sürecine girmişti.

Ekim ayında Kurulan ve kapanan şirketlerin faaliyetlerine göre dağılımda ticaret, imalat, inşaat, konaklama ve yiyecek ve mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler ilk sırada yer aldı.

AÇILAN YÜZDE 20 ARTTI
2022’nin ilk on ayında ise İzmir’de 6 bin 582 şirket, 867 gerçek kişi ticari işletmesi ve 76 kooperatif kuruldu. 2021’in Ocak ve Ekim ayı verileriyle karşılaştırıldığında ise açılan şirket sayılarında artış bulunuyor. 2021’in ilk on ayında 5 bin 456 şirket, 937 gerçek kişi ticari ve 49 kooperatif kurulmuştu.

KAPANAN YÜZDE 60 ARTTI
2022’nin Ocak ve Ekim ayları arasında ise İzmir’de bin 34 şirket, 913 gerçek kişi ticari işletmesi ve 60 kooperatif kepenk indirirken bin 31 şirket ve 41 kooperatif de kapanış işlemlerini başlattı. Önceki yılın 10 aylık verileri ile karşılaştırıldığında ise kapanan şirket sayısındaki artış dikkat çekiyor. Kapanan şirket sayısı yüzde 61 oranında ve tasfiye sürecine giren şirket sayısı yüzde 31 oranında arttı. 2021’in ilk on ayında 643 şirket, 32 kooperatif ve 901 gerçek kişi ticari işletmesi kepenk indirirken 788 şirket ve 30 kooperatif de kapanış işlemlerini başlattı.

Geçtiğimiz ay kurulan şirketlerin toplam sermayesi 982 milyon 978 bin 850 lirayı bulurken yılın genelinde bu rakam 4 milyar 330 milyon 20 bin 280 liraya ulaştı.

2022 ilk on ayında İzmir’de 86 yabancı sermayeli şirket 103 milyon 769 bin liralık yatırım yaptı. Yabancı sermaye yatırımlarında ilk sırada Almanya yer alırken Almanya’yı Rusya Federasyonu ve Hollanda menşeli ülkeler takip etti.

 
İzmir’in hava raporu: Kuvvetli yağış, sıcaklıkta sert düşüş!
 
Pembe yalanların ustası 5 burç! İnanmadan önce bir daha düşünün
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Egeli sanayi devine 2,3 milyarlık teşvik!
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, eylül ayında bin 300 yatırım teşvik belgesi ...
Kurulan ve kapanan şirket sayısı azaldı
Türkiye'de kurulan şirket sayısı, ekimde bir önceki aya göre yüzde 4,5 ...
Bakanlık kararını verdi… Torbalı’ya tehlikeli atık izni!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Torbalı’daki organize ...
 
'Fıstık' gibi araziye demir perde!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, fıstık ağaçları ile ...
İzmir'in ünlü firması takviye gıda işine giriyor!
Medical Point Hastaneler’inin yöneticileri Veysi Kubba ve Op. Dr. Zafer ...
İzmir Token ilk yatırımını aldı... 'Yarım milyonluk dev adım!'
İzmir sosyal hayatının dijital parası olmaya koşar adım devam eden İzmir ...
 
Bakanlık duyurdu... İzmir'e yeni taş ocakları yolda!
Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığı, İzmir’de maden sahaları ile ilgili aldığı ...
Egeli ihracatçılar ABD pazarında büyüyor!
Ege İhracatçı Birlikleri’nin ABD pazarında Ticaret Bakanlığı desteğiyle ...
Bakanlık'tan peş peşe izinler… Aliağa’ya cüruf dağları!
Aliağalıların itirazlarına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva