HABERLER>GÜNCEL
18 Haziran 2015 Perşembe - 11:49

TMMOB’dan kritik vinç faciası raporu: İhmal var mı?

İzmir’de 2 kişinin ölümüyle sonlanan vinç faciası sonrası ihmal iddiaları yüksek sesle dillendirilirken, ivedi olarak bölgede incelemelere başlayan TMMOB Makine Mühendisleri Odası ön raporunu kamuoyuyla paylaştı.

TMMOB’dan kritik vinç faciası raporu: İhmal var mı?

İzmir Salı günü büyük bir faciayla sarsıldı! Karşıyaka’daki Bülent Ecevit Caddesi'nde Esin Sitesi yakınlarındaki inşaat alanında meydana gelen olayda, emekli olmasına rağmen kule vinç operatörlüğü yapan 56 yaşındaki Osman Top, inşaata demir bırakmak için çalışmaya başladı. Bu sırada, dengesi bozulan kule vinç büyük bir gürültüyle devrildi. Yaklaşık 60 metre uzunluğunda olan vincin devrilmesiyle, operatör Osman Top ile demir yığının altında kalan demir ustası 61 yaşındaki Şerafettin Esen, olay yerinde yaşamlarını yitirdi.  Yaralanan işçiler 46 yaşındaki Çetin Yılan, 54 yaşındaki Mehmet Gürbüz ve 62 yaşındaki Doğan Aypayoğlu, ambulanslarla Karşıyaka Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

- VİNÇ FACİASININ PERDE ARKASI: İHMAL VAR MI?...

Vinç faciası sonrası ihmal iddiaları yüksek sesle dillendirilirken, ivedi olarak bölgede incelemelere başlayan TMMOB Makine Mühendisleri Odası ön raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda vincin periyodik kontrollerinin yapıldığı ve kazanın aşırı yükleme ya da aşırı rüzgar kaynaklı olmadığının tespit edildiği açıklandı.


 
İŞTE ODA’NIN ÖN RAPORU
16 Haziran 2015 tarihinde Karşıyaka ilçesinde bir inşaatta kule vinçin devrilmesi sonucu kaza meydana gelmiş, kaza sonucunda iki vatandaşımız yaşamını yitirmiş, dört vatandaşımız yaralanmıştır. Yaşamını yitiren vatandaşlarımızın yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyor, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.
 
Şubemiz, kaza yerinde inceleme yapmak üzere derhal uzman bir ekip görevlendirmiştir. Uzman ekibimizin yapmış olduğu incelemeler devam etmekte olup sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacaktır. Uzmanlarımızın yapmış olduğu incelemede ilk belirlemelere göre aşağıdaki bilgiler elde edilmiştir:
 
• Kullanılan vinç üstten gerdirmeli,  üstten dönüşlü ve ray üzerinde tahrikli yürüme grubuna sahip bir kule vincidir.
• Vincin iş güvenliği mevzuatı gereği periyodik kontrollerinin yaptırıldığı görülmüştür.
• Kazanın meydana geldiği gün vinçte aşırı yükleme ve aşırı rüzgâr yükünün olmadığı belirlenmiştir.
• Kazanın, vincin kule gövdesini ana şaseye bağlayan bağlantı ve taşıyıcı elemanlarının bir veya birkaçının kullanım sırasında kopması/kırılması sonucu meydana geldiği olasılığı üzerinde durulmaktadır. 
•Söz konusu bağlantı ve taşıyıcı elemanlarının kopma/kırılma nedeni olarak malzeme yorulması olasılığı araştırılmaktadır.
 
Bu ve benzeri kazaların tekrar yaşanmaması için aşağıda yer alan önerilerimizi kamuoyuyla bir kez daha paylaşıyoruz:
 
1. Her türlü kaldırma ve iletme makinelerinin imalatı, bakımı ve işletilmesi özel uzmanlık gerektiren bir mühendislik hizmetidir. Bu nedenle üretiminden kuruluma, işletilmeden bakıma kadar her alanda uzman ve sertifikalı mühendislerin görev alması şarttır.
2. İş ekipmanları kapsamına giren bu tür vinç, platform ve asansörlerin işletilme ve bakımına ilişkin bir mevzuat eksikliği bulunmaktadır. Hazırlanması gereken mevzuatta, bu tür ekipmanların montajı, işletilmesi ve bakımı konusunda teknik kriterler, yetki ve sorumluluklar, belgelendirmeler, periyotlar net olarak tanımlanmalıdır.
3. Ülkemizde, kaza olduğunda sorumlusunun bulunup cezalandırıldığı hukuk ve denetim sistemi bulunmaktadır. Bunun yerine; kaza olmasını önlemeyi amaçlayan, kamusal denetim ve kamusal hizmet anlayışını geçerli kılan bir yaklaşım ile çalışma hayatımız yeniden düzenlenmelidir. 
4. Kaldırma araçlarının periyodik kontrolleri 25.04.2013 tarihi öncesinde en geç üç ayda bir kez yapılırken, , Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nca söz konusu tarihte yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ile işverene,  yapacağı/yaptıracağı risk analizine göre bu periyodu bir yıla kadar uzatma olanağı tanınmıştır. Kaldırma makinalarının kontrol periyotları yeniden üç ay olarak düzenlenmelidir.
5. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan işyeri denetimleri daha sık yapılmalı, denetimlerde uzmanlık alanlarına göre iş güvenliği müfettişleri görevlendirilmelidir. Bakanlık denetimlerinde sektör olarak maden, inşaat, metal sektörlerine ağırlık verilmelidir.
6. İşçi sağlığı ve iş güvenliği kapsamındaki işçi eğitimleri formalite olmaktan çıkarılmalıdır.

 
Bodrum'un serçelerine özel mısır servisi!
 
Bulut tarlaları üstünde uçma keyfi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de ‘şerit ihali’ dehşeti: 2 ölü
Şerit ihlali yaptığı ileri sürülen kamyonun çarptığı motosikletin sürücüsü ...
Başkent’te dehşet: Kadın soliste parkta tecavüz
Ankara'da taksiye binmek üzere parktan geçen kadın solist, iki kişinin tecavüzüne uğradı.
İzmir’in tarihi semtinde ‘kafes’ operasyonu: Klimalar…
İzmir’de İkiçeşmelik Caddesi üzerindeki binalardaki klimalar, kötü görüntünün ...
 
Altınpark’ta tepki çeken görüntü
İzmir’in Basmane semtindeki Altınpark, çevrede yaşayanların bıraktığı ...
İzmir’e çağrı: Onlar için bir kap su koyun
İzmir’de ani bastıran sıcaklar sokaklarda yaşayan sahipsiz hayvanları ...
'Ferace'li Anadolu Lisesi: Okul yönetimi anket yaptı...
Konya Meram Anadolu Lisesi’nde, yeni dönem için yapılan anketle resmi ...
 
‘ABD, Kürt devletinin altyapısını hazırlıyor’
Ankara’da hafta başında Türkiye-Suriye sınırındaki gelişmelerin ele alındığı ...
Flaş! Dağlıca'da havan ve silahlı saldırı
Genelkurmay Başkanlığı, bölücü terör örgütü mensubu bir grup terörist ...
Flaş! Sınırı geçmek isteyen 4 IŞİD’li yakalandı
Kilis sınırına yakın noktalarda IŞİD ile muhalif gruplar arasındaki çatışmalar ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva