HABERLER>EKONOMİ
23 Eylül 2015 Çarşamba - 12:48

Tire’nin gözbebeği satılıyor: Kooperatif devrede

Tirelilerin desteği ile 1980’li yıllarda kurulan TÜDAŞ Süt Fabrikası satışa çıkarılıyor. Kurulduğu dönemde 7 bin 600 ortakla faaliyete başlayan fabrika, kapanmasının ardından kaderine terk edildi. Şirketin en büyük ortaklarından Tire Süt kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, alanın et entegre tesisine dönüştürülmesi için ihaleye katılacaklarını açıkladı. Fabrikanın Tireliler için büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Eskiyörük,” Bütün Tire halkının orada payı var. Tire ekonomisini geliştirecek bir yatırım yapılması bizim için çok önemli. Keşke orayı biz ya da bir iş adamı alsa” diye konuştu.

Tire’nin gözbebeği satılıyor: Kooperatif devrede

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Tire halkının  göz bebeği satılıyor. 1980’li yıllarda Tire  - Selçuk yolu üzerinde halk ortaklığıyla kurulan Tire Süt ve Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret  Anonim Şirketi’ne ait süt entegre üretim tesisi tasfiye memurluğu tarafından satılıyor.

TÜDAŞ Süt Fabrikası olarak bilinen 42 bin metrekarelik alanın satışı, 30 Eylül saat 14.00’da pazarlık usulü ile tasfiye memurluğunca satışa çıkacak. Satışa çıkan arazi üzerinde 2 adet fabrika imalathane binası, 1 adet depo ve 72 ağaç bulunuyor.



HALK BİLEZİKLERİNİ, İNEKLERİ SATIP ORTAK OLDU
1980’li yıllarda Tire halkının desteğiyle kurulan fabrika ilçe için büyük öneme sahip.  Toplam 7 bin 600 ortakla kurulan tesis, döneminin  en modern  tesisleri arasında yer alırken, 1990’lı yılların sonunda ekonomik krize dayanamayarak kapatıldı. Fabrika yaklaşık 20 yıldır kaderine terkedilmiş durumda. Fabrika’nın en büyük ortakları arasında yer alan Tire Süt Kooperatifi’nin başkanı Mahmut Eskiyörük, tesisle ilgili “Orası kurulduğu dönem herkesten destek aldı. İnsanlar bileziklerini, ineklerini sattı ortak oldu oraya. Ve o dönem çok modern bir süt tesisi kuruldu.  Ama sonra krize dayanamadı ve battı. 20 yıldır orası talan edildi” şeklinde konuştu.

KOOPERATİF ET ENTEGRE TESİSİ İÇİN TEKRAR DEVREDE
Eskiyörük, 2009 yılında TÜDAŞ tesislerinin entegre et tesisine dönüştürülmesi için kolları sıvamış, İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteğini almıştı. Gelinen süreçte proje engellere takılarak rafa kaldırılmıştı. 6 yıl sonra Tire Süt arazi için tekrar harekete geçiyor.  Kooperatif, bir hafta sonra gerçekleştirilecek ihalede fabrikayı satın almak için teklif sunacak.



TİRE EKONOMİSİNİ GELİŞTİRECEK BİR YATIRIMA İHTİYAÇ VAR
Tesisin kooperatif kanalıyla olmasa bile mutlaka Tire’ye kazandırılması gerektiğini söyleyen Eskiyörük, “Biz orası satılmasın diye çok emek sarf ettik. Kooperatif oranın en büyük ortaklarından birisi. Biz oraya et entegre tesisi yapılmasını istedik. Maalesef çok büyük kayıplar yaşandı. Şimdi satılacak bedeliyle o değerinin 50’de birini karşılamayacak. Keşke orayı bir iş adamı alsa da bir işlevlik kazandırsa. Ya da biz alabilsek.  Bölgenin et entegre tesisine çok ihtiyacı var. Çünkü burası hayvancılığın merkezi. Sütün olduğu yerde danası da oluyor. Tire’deki mezbaha kaldırmıyor artık. Oraya bölgesel bir et tesisi yapılabilir. Meyve sebze paketleme tesisi yapılabilir. Orası Tirelilerin. Bütün Tire halkının orada payı var.  Tire ekonomisini geliştirecek bir yatırım yapılması bizim için çok önemli. Bunu alırsak biz yaparız, ya da başkası yapar. Biz bekliyoruz. Bizim hayalimiz orayı kooperatif olarak alıp böyle bir projeyi gerçekleştirmek” diye konuştu.   
 

 
Şeboy liste dışı kaldı, Balkan dernekleri 4 parça!
 
TSK'dan Kuzey Irak'a hava harekatı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolarda yine sıcak saatler: Güne nasıl başladı?
Dün saat 17.27'de 3.0310/3.0316 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 3,04'e yakın işlem görüyor.
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası beklendiği gibi faizde değişikliğe gitmedi.
İzmir Defterdarlığı ‘binasını yapana’ 9 milyonluk arsa verecek!
İzmir Defterdarlığı Milli Emlak Dairesi Başkanlığı, yeni Defterdarlık ...
 
İTO Başkanı Demirtaş'tan bakanlığa kırmızı et raporu
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, kırmızı et fiyatındaki artışa ...
Doğal afet ve hastalık patatesi vurdu!
Türkiye’nin en büyük patates üretim merkezlerinden Afyonkarahisar'ın Sandıklı ...
Kemalpaşa’ya hayat verecek projede kritik aşama tamam
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından ...
 
Manisa ihracatı düşüşe geçti
Manisa’nın geçen yıl ilk 8 aylık 341 milyon dolar olan ihracaatı, bu yıl ...
Kamuda taşıt alımları 10 kat arttı!
Kamuda taşıt alımları son sürat devam ediyor. Geçen yıl ilk 8 ayda 59.8 ...
Aliyev'den Yavuz'a Terakki Madalyası
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Petkim'in sahibi SOCAR'ın Türkiye ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva