HABERLER>POLİTİKA
10 Kasım 2022 Perşembe - 22:51

TBMM Genel Kurulu'nda, Atatürk anıldı!

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 84’üncü yıl dönümünde TBMM Genel Kurulu'nda anıldı.

TBMM Genel Kurulu nda, Atatürk anıldı!

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Haydar Akar Başkanlığı’nda toplandı. Genel Kurul’da, Ulu Önder Atatürk'ün ölümünün 84'üncü yıl dönümü nedeniyle; iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Meclis Başkanvekili Haydar Akar, "Cumhuriyetimizin kurucusu, yüzyılın en büyük lideri ve komutanı, eşsiz devlet adamı Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 84'üncü yılında ulusça saygı, sevgi ve şükranla anıyoruz. Atatürk, yalnız bir asker, ileri görüşlü bir devlet adamı değil; aynı zamanda büyük bir devrimci ve düşünce adamıdır. Atatürk'ün yıllar önce açıkladığı düşünceleri, dinamik yapısıyla güncelliğini korumakta ve çağdaşlık yürüyüşünde yolumuzu aydınlatmaktadır" dedi.

Grup başkanvekilleri de söz alarak, Atatürk’ün, ölümünün 84’üncü yıldönümü ile ilgili konuştu.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Türkiye Cumhuriyeti devletinin demokrasi ve özgürlük mimarı, Türk milletinin yiğit evladı, ortak hüznümüz Başbuğ Atatürk'ü ebediyete uğurlayışımızın 84'üncü yıl dönümünde minnet, saygı ve şükranla yad ediyorum. Çökmekte olan bir imparatorluktan, işgal edilmiş bir memleketten ve fakru zaruret içindeki bir milletten genç bir cumhuriyet çıkaran büyük devlet adamı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk sadece Türk tarihinin değil, dünya tarihinin istisna şahsiyetlerinden birisi olarak gönüllerde saygın bir yer edinmiştir" ifadelerini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da "Atatürk'ü anmak ve anlamak; onun fikirlerini, ufkunu, azmini, cesaretini ve Türk milletine armağan ettiği Türkiye Cumhuriyeti'ni anlamak demektir. Türkiye Cumhuriyeti, Türk milletinin eseri ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emanetidir. Bugün, gururla söyleyebiliriz ki: Türkiye, Atatürk'ün açtığı yolda, gösterdiği hedefe kararlı bir şekilde ilerlemekte, Cumhuriyetin 100'üncü yılına ve yeni yüzyıla emin adımlarla yürümektedir" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Uluç ise "10 Kasım dolayısıyla Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmet ve saygıyla anıyoruz. Cumhuriyetin kimsesizlerin kimsesi ve demokratik olması hedefini, gereğini ve güncelliğini bu vesileyle bir kez daha vurguluyoruz" ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’de 10 Kasım'a dikkat çekerek şöyle dedi:

"Cumhuriyetimizin kurucusu, 1'inci Cumhurbaşkanımız, Milli Mücadele'mizin ve Kurtuluş Savaşı'mızın lideri, partimizin 1'inci Genel Başkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 84'üncü yıl dönümü. Anıtkabir'de ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki Atatürk Anıtı'nın önündeki anma törenlerine hep beraber iştirak ettik. ‘İki büyük eserim vardır: Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhuriyet Halk Partisi’ diyen Ata'mızın iki büyük emanetine ve devrimlerine yılmadan, yorulmadan sahip çıkmaya devam edeceğiz. Genç Cumhuriyetimizin devrimlerini, atılımlarını aşındırmaya çalışan, değersizleştiren, küçük gösterme niyeti taşıyanlara karşı Cumhuriyetimize sahip çıkacağız. Cumhuriyetimizin kurucusu, kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla ve minnetle anıyoruz."

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da günün anlam ve önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

"1881 yılında Selanik'te başlayan dünyaya geliş mücadelesi, 19 Mayıs 1919'da içinde bulunduğumuz süreci, Birinci Dünya Savaşı'ndan çıkmış yorgun bir ülkeyi Samsun, Erzurum, Amasya, Sivas gibi illeri, Anadolu'yu gezerek önce Büyük Millet Meclisini kurmuş, arkasından da 29 Ekim 1923'te 100'üncü yılına girdiğimiz Türkiye Cumhuriyeti'ni bize armağan etmiştir. Atatürk'ün çizdiği yolda, onun gösterdiği hedef doğrultusunda muasır medeniyet seviyesini aşabilmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ülkemizi gençliğe emanet etmiş, gençliğe daha yaşanabilir bir ülke, daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak hep birlikte, büyük bir gayret içerisinde çalışıyoruz. Tekrar, Ulu Önder Atatürk'ü saygıyla, rahmetle yâd ediyorum, tüm silah arkadaşlarına da Allah'tan rahmet diliyorum."

CHP, HDP VE İYİ PARTİ'NİN GRUP ÖNERİLERİ REDDEDİLDİ
Konuşmaların ardından, muhalefet partilerinin grup önerilerine geçildi. Genel Kurul’da, İYİ Parti'nin, 'İstanbul'da boşaltılan askeri ve kamu arazileri', HDP'nin 'iş kazaları', CHP'nin ise 'yargı yetkisi' konularında verdiği araştırma önergelerinin ön görüşmelerinin bugün yapılmasına ilişkin önerileri ele alındı. Görüşmeler sonunda İYİ Parti, HDP ve CHP'nin grup önerileri reddedilirken, AK Parti Grubu'nun gündem ve çalışma saatlerine ilişkin önerisi ise kabul edildi.

Kabul edilen AK Parti’nin grup önerisine göre; Polis Yüksek Öğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi gündemin ön sıralarına alındı. Ayrıca Genel Kurul'un, görüşmelerine salı günü başlanan cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin bitimine kadar çalışması önerisi kabul edildi. Ardından, Vergi Usulü Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair kanun teklifinin görüşmelerine geçildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, Genel Kurul’da görüşmeleri süren kanun ile ilgili konuştu. Elitaş, kanun teklifi ile önemli düzenlemelerin getirildiğini kaydederek, "Özellikle bir madde var ki geçen ay da yaşadığımız Amasra'daki maden kazasında hayatını kaybeden şehitlerimizle ilgili bir düzenleme var. Biliyorsunuz, ilk düzenleme 2013 yılında yapılan Soma kazasındaki şehitlerle ilgiliydi. İkinci düzenleme de Ermenek'le ilgiliydi ama bunlar geçici madde ve 2003 yılından itibaren başlayan maden kazalarıyla ilgili düzenlemeydi. Fakat şimdi getirdiğimiz kanun teklifine koyduğumuz düzenleme ilk gözüken maden kazasından 1930 yılından bugüne kadar hayatını kaybetmişlere maaş bağlama imkanı, varsa yakınlarına da kamuda iş verme imkanı sağlayan, geçici değil, kalıcı maddenin olmasıyla ilgili bir düzenleme" açıklamasında bulundu.

DOKUNULMAZLIK TARTIŞMASI
TBMM Genel Kurulu’nda, CHP milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Seyit Torun ve Turan Akdoğan hakkında, Yalova 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sırasında mahkemeye yönelik sözleri nedeniyle, hakimlere alenen hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından hazırlanan fezleke tartışması yaşandı.

Genel Kurul’da söz alan; CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, AK Parti'li milletvekillerinin genel kurulda kendisine yönelik, 'mahkeme basıldı' ifadelerine yanıt verdi.

Başarır, Yalova’da katıldıkları duruşma ile ilgili konuşarak, "Bir deli kuyuya taş atıyor, 40 akıllı çıkaramıyor. Bakın, biz 9 buçukta olan duruşmaya saat dokuzu yirmi geçe 30 milletvekili, Genel Başkanlıktan 4 arkadaşımızla katıldık ve mahkeme bir ara karar verdi, ara karardan sonra mahkeme salonunu terk ettik biz" dedi.

AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu oturduğu yerden, "Mahkemeyi niye bastınız, onu söyleyin" sözleri üzerine tartışma çıktı.

CHP’li Başarır, Gündoğdu’nun sözlerine, "Yazıklar olsun, AKP'nin hakimleri gibi davranıyorsunuz; yazıklar olsun. Hakime savcıya baskı yapıyorsun, bir de burada çıkıp konuşuyorsun" diyerek karşılık verdi.

AK Partil'i milletvekilleri ve CHP’li Başarır arasındaki tartışma karşılıklı bir süre devam etti.

Başarır’ın, "Bir deli kuyuya taş attı" sözlerine yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "30 milletvekiliyle birlikte mahkemeye gidiyorlar. Görüntülere bakıyoruz, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcıları bir kişiye sarılmış, tutmaya çalışıyorlar, 'Hadi dışarı çıkarın' diyorlar. O kişi, sonradan görüntülerden öğreniyoruz ki bu milletvekili, biraz önce kürsüde konuşan milletvekili. Yani Cumhuriyet Halk Partili 30 milletvekiline sormak lazım: O görüntülerde, biraz önce Mahir Başarır dedi ya 'Bir deli kuyuya taş attı' diye; burada ki deli kim?" eleştirisi yaptı.

Elitaş devamla, "Deli kim, kurtarmaya çalışanlar kim? Onu iyi değerlendirmek gerekir. 30 milletvekilinin 29'u, 29 kişi mahkeme başkanına saldıran bir kişiyi tutmaya çalışıyor. O görüntüleri de kim verdi bilmiyorum yani oradaki görüntülerde, eğer doğruysa ki itiraz etmediler aynen kabul ettiklerini söylüyorlar, mahkemeye saldıran bir kişi var, görüntüde Mahir Başarır, tutmaya çalışan Genel Başkan Yardımcıları var yani deli kim, tutmaya çalışan 40 akıllı kim onu sorgulamak gerekir" ifadelerini kullandı.

Tartışmanın ardından Genel Kurul’da yasa teklifinin görüşmelerine devam edildi. (DHA)

 
Kökünü Kurutma Operasyonu: 63 tutuklama!
 
Teröristlere ait 2 sığınak imha edildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP İl Yönetimi toplandı... Gündem meclis üyeleri zirvesi!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Yönetim Kurulu, haftalık olağan kurul ...
Erdoğan: Bu nişanı büyük bir onurla taşıyacağım
Özbekistan’ın Semerkant kentinde gerçekleşen Türk Devletleri Teşkilatı ...
Erdoğan, Özbek mevkidaşı ile görüştü
Türk Devlet Teşkilatları 9'uncu Zirvesi'ne katılmak üzere Özbekistan'da ...
 
Aslı Baykal: CHP gayri milli bir pozisyona geldi, savruluyor
CHP'den istifa eden Aslı Baykal, partinin 'ciddi bir savrulma yaşadığını' ve 'laikliği ...
CHP'li Torun, Başarır ve Akdoğan hakkında fezleke
CHP Milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Seyit Torun ve Turan Akdoğan hakkında ...
Ali Babacan, Meral Akşener ile görüştü
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 6'lı masa toplantısından önce ...
 
CHP'li Özkoç, Cumhurbaşkanına tazminat ödeyecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Milletvekili Engin Özkoç'un kendisine ...
Genel Merkez'den İzmir teşkilatına tebrik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, AK Parti İzmir teşkilatının ...
Bakan Bozdağ'dan uyuşturucu açıklaması!
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye’de terörle olduğu gibi uyuşturucuyla ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva