HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Mayıs 2022 Çarşamba - 18:06

Soyer, rakamlarla konuştu: Hiçbir ilçeyi ayırmadan hizmeti sürdüreceğiz!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mayıs ayı olağan Meclis oturumu gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı görüşmelerinin gerçekleştirdiği oturumda Cumhur İttifakı; İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT'a yönelik eleştirilerini dile getirirken, konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 30 ilçe arasında hiçbir ayrım yapmadan hizmet götürdüklerini ve ESHOT'un gurur duyulacak işler yaptığını vurguladı.

Soyer, rakamlarla konuştu: Hiçbir ilçeyi ayırmadan hizmeti sürdüreceğiz!

Oktay  GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan Meclisi'nin ikinci oturumu Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Oturuma İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise İzmir Büyükşehir Belediyesi 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı görüşmelerinde yaşanan tartışmalar yer aldı. Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçe belediyelerine ayrımcılık yapıldığı iddiası hakkında konuşarak 30 ilçeye de eşit hizmet götürdüklerinin altını çizdi.

SÖZÜPEK: SOSYAL BELEDİYECİLİK ANLAYIŞIMIZ İLE YAPTIĞIMIZ YATIRIMLARDAN GURURLUYUZ
Görüşmeler hakkında söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP'li Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, "2020 yılı için 9 milyar öngörülmüş, 8 milyar harcama yapılmıştır. Gerçekleşme oranı ise yüzde 97'dir. İBB bağlı kuruluşları ile 2019-2020 mali yılları arasında toplam 10 milyar yatırım yapmıştır. İBB ve şirketleri kişi başına 947 TL yatırım yapmıştır. Merkezi hükümet ise 730 TL yatırım yapmıştır. Bütçe giderlerinde ise personel gideri 643 milyon TL, SGK giderleri 780 milyon TL, mal ve hizmet alımı 2 milyar, faiz giderleri 430 milyon TL, sermaye giderleri 2 milyar 808 milyon, sermaye transferleri 45 milyon, borç verme 1 milyar 95 milyon TL'dir. İBB 2021 yılı içinde ilçe belediyeler ile ortak hizmet projeler kapsamında toplam 45 milyonluk sermaye yatırımı yapmıştır. 2021 yılında sağlanan nakit destek tutarı 49 milyon TL'dir. Kent içi ulaşımını sağlamak için ESHOT'a 980 milyon yatırım yapılmıştır.  Gelir olarak 7 milyar beklenmiş, 8 milyar TL gerçekleşmiştir. Gerçekleşme oranı yüzde 117'dir.

Gelirler bir önceki yıla göre yüzde 32 artış gerçekleşmiştir. Toplam borç stokumuz 8 milyar TL'dir. Tüm bunlara baktığımızda hizmet etmemek ile suçlanan İBB tıkır tıkır çalışmış ve yüzde 11 gelir bütçesi ve yüzde 97 gider bütçesi sağlamıştır. Bu rakamların bize gösterdiği en net şey bütçemizin İzmir'in refahı için harcandığıdır. Belediyemizin en çok harcama yaptığı kalemlere baktığımızda yol yenilemeyi görüyoruz. Bunu ise raylı sistemler izliyor. Biz bütçemizi ranta değil İzmirlilerin refahına harcıyoruz. 'Yol yapılmıyor' söylemlerine rağmen 1 milyar TL'lik yatırım yapmışız. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sorunlar nedeniyle İzmir'deki binlerce hemşehrimiz sıkıntılar yaşıyor. Buna içimiz elvermediği için görüyoruz ki binlerce vatandaşa dokunmuşuz. Sosyal belediyecilik anlayışımız ile yaptığımız yatırımlardan gururluyuz. Biz diyoruz ki ekmeğimizi beraber bölüşeceğiz" dedi.

MISIRLI: BUNLARI DÜZELTMEK MÜMKÜN AMA...
AK Parti sıralarından söz alan Fikret Mısırlı ESHOT üzerinden eleştirilerini yöneltirken, "ESHOT'un varlıklarına baktığımızda toplam 1 milyar 200 milyonluk varlığımız var... Ne kadar borcumuz var? 1 milyar 200 milyon. Biz bugün kontağı kapatsak tüm binaları satarak ödüyoruz... Bizim bir de garanti taşımacılık sistemimiz var. İZTAŞIT ile. Kiraz'dan binen birinin parasını Gültepe'deki vatandaş ödüyor. ESHOT'ta 135 milyon kişi taşımışız 2021'de. Bu kadar kişiyi taşımışız ve İZTAŞIT'ta 30 taşıt ile 1 milyon kişi taşımız....  Yaklaşık 400 aracımız bizim garajımızda. Düşünün 400 işçi çay içiyor. Bu ancak bugünkü hükümet yüzde 75 doğalgazı, yüzde 70 de elektriği sübvanse etmekte. Biz 135 milyon kişiyi artmış bir fiyatlar ile karşılamaya çalışacağımıza, belki indirimli fiyatlarla bu rakamı niye 175 milyon kişiye çıkarmıyoruz? Bizim yapmaya çalıştığımız zamlar aracı kullanacak olan vatandaşların gözünde çok mu tercih edilir hale getiriyor? Karşıyaka'dan direkt Konak'a giden bir araç yok! Garaja giden var mı? O da yok. Garaja giden minibüsler 7 TL'ye gidiyor. Bizde aktarma ile 8-9 TL'ye gidiyoruz. Bunları düzenlememiz lazım. Bunu sadece enerji ile mukayese edersek bu işletmeci mantığına uymak olur.  Bunları düzeltmek mümkün ama bu yönde çalışma olduğunu görmüyoruz" diye konuştu.

ŞİMŞEK: İŞİN BİR GÖSTERİLEN KISMI VAR BİR DE KAMERA ARKASI!
MHP sıralarından söz alan Grup Sözcüsü Hakan Şimşek ise rakamlar üzerinden eleştirilerini yöneltirken, "Aylarca sürede hazırlanan raporun 1,5 günde incelenmemiz beklendi. Ben eve gittiğimde Kesin Hesap Raporu'nu açtım ve incelemeye başladım. Benim için önemli olan bölüm yatırımlar kısmıdır. İzmir'in geliştirilmesi için yapılması gereken yatırımlara baktım bir de çokça söylediğiniz 'İzmir'i dünya kenti yapma' sözünüze baktım. Büyükşehir'in resmi hesaplarında olsun web sitesinde olsun, görünen bir icraat bombardımanı var... Bu işin sizin tarafınızdan gösterilen kısmı. Ancak işin bir gösterilen kısmı var, bir de kamera arkası... Bu nokta sizin söylediğiniz... Ancak kesinleşen harcama kalemlerinde nasıl gerçekleştiği yönünde bir aksaklık var. Benim ilgimi çeken bazı konular mevcut. Mesela; Mezarlık konusu uzunca süre konuşuldu. Yapı işleri daire başkanlığı harcama kaleminizde mezarlık... Yeni gömü alanları başlığı altında 35 milyonluk bütçe ayırmışsınız, bunun sadece 8 milyonunu harcamışsınız. Otopark sorununu defalarca konuştuk. Siz buna 25 milyonluk bütçe kalemi koymuş ancak 18 milyon TL'sini kullanmışsınız. Raylı sisteme bakalım... İZBAN hattı için 15 milyon TL ön görmüşsünüz, yaya yolu için bunu başka yere aktarmışsınız... 2021 yılında Halkapınar'da setlerin depolanması için bir alan planlamışsınız ve 70 milyon TL ödenek ayırmışsınız ancak hiçbir para harcamamışsınız. Meydan bulvar ve kavşak düzenlemesi için 30 milyon ayırmışsınız ve bunun 29 milyonunu başka yere aktarmışsınız.

Ben kitapçığı incelerken açtığım her sayfada bir örnek çıktı. Ben de bu yüzden bıraktım. Bu neye benziyor biliyor musunuz? Acemi bir fırıncıya hamur verirsiniz, bir şey benzemez. Hamuru yapmaya çalışırken bir türlü dengeyi bulamaz ve hamur hamur olmaktan çıkar. O ekmek de olamaz hamur da olamaz.  İzmirli vatandaşlarımızın bunlar umurunda değil. onları ilgilendiren tek şey, kendisine hizmet edecek yöneticilerin kendilerine verilen bütçeyi kendilerinin yararına ne kadar oranda kullanıyor ya da onları rahatlatacak projeleri ne kadar oranda yapabiliyor? İşin diğer kalemi de deprem sonrası bu bütçeyi yaparken Afet ve Deprem Dairesi Başkanlığı oluşturduk. Ona da 104 milyon bir bütçe ayırmıştık. Bu bütçenin 86 milyonunu başka yere aktarmışız. Depremden sonra paniklemişiz. İzmir'in bu sorunların ne oranda çözüleceğinin göstergesi İzmir halkının tercihi olacaktır. Benim gördüğüm; Pandemi sonrası yeni açılımlar var, çok uğraşıldı... Kruvaziyer gemilerinden inen her turist gemilerden indiğinde İzmir'in halini gördüğünde, Körfez'in kokusunu hissettiğinde acaba gelenleri rahatlatabildik mi? Bir işe nasıl başladığınız önemli değildir. Önemli olan işi nasıl bitirdiğinizdir. İzmir'in geleceğine kim katkı koyuyorsa o çalışanları tebrik ediyoruz" ifadelerini kullandı.

PARLAR: KENT İÇİNDEKİ OTOPARKLAR CAZİBEYİ ARTTIRIR
Söz alan CHP'li Ozan Parlar ise, "ESHOT sıfıra sıfır deniliyor... ESHOT kar amacı güden bir yapı değil. İzmir halkının emrinde olan, toplu taşımacılığa soyunmuş bir kuruluş. ESHOT'un kar etmesini bizden beklemeyin. Biz kar etmesini değil, İzmir'de daha kaliteli ve sistemli toplu taşımacılık yaratması için çalışıyoruz. Tunç Soyer'in de İzmir'de zenginlerin toplu taşıma kullanacağı bir ideali var. Bunu yakalamak için mücadele ediyoruz. Yolcu ücretlerinin yüksek olduğunu dile getiriyorlar... Ücretsiz binen yolcular var… Bu binenlerin bedeli, ücreti Cumhurbaşkanlığı bütçesinden verilmiş olsa o zaman daha uygun koşullarda yapılır. ESHOT kamusal hizmet yapıyor. Neden ÖTV, KDV gibi vergiler ESHOT yakıtından alınmakta? ESHOT çok güzel projeler yapıyor. Bu kurumla İzmirliler olarak hepimiz gurur duymalıyız ve övünmeliyiz. ESHOT'un kurumsal yapısını gösteren en güzel örnek de toplu otobüs alımıdır. Kent merkezine otopark yapılması kent merkezine cazibeyi arttıracaktır. Bu nedenle bunların yapılması doğru değildir. Kullanılan her kuruş İzmirlilerin olduğu bilinci ile bir yerde para kullanılmadıysa bu para çarçur edilmemiştir, daha iyi yerde kullanılmak üzere aktarılmıştır.

SOYER: İBB HİÇBİR İLÇESİNİ AYIRMAKSIZIN 30 İLÇESİNE HİZMET GÖTÜRMEYE DEVAM EDECEKTİR
Eleştiriler hakkında söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, belediye ayrımı yapılmadığını vurgularken, "Gelirlerimiz 2019 yılında yüzde 96,6 oranında, 2020'de yüzde 97, 2021'de yüzde 111 gerçekleşmiş... Toplam gelirimiz 8 milyar 185 milyon olmuş. Giderlerimize baktığımızda 2021 yılında yüzde 97,7 oranında gerçekleşmiş. Toplam giderimiz 8 milyar 793 milyon olarak gerçekleşmiş. Bu tablo İBB için bir iftihar meselesidir. Gerçekleşme oranlarına baktığınızda bütçenin performansını değerlendirirsiniz... Bütçenin başarısı öngördüğünüz yıl gerçekleştirdikleriniz ile ölçülür. Objektif olarak bu böyle. Sosyal yardımlara 88 milyon TL ayrılmış dendi... Bu sadece o kalemdeki miktar. Bunun dışında yaptıklarımız ve diğer kalemlerin altında olan sosyal yardımlar var. Burada Türkiye'ye örnek olan hiçbir belediyenin yapmadığı kadar bir sosyal yardım uyguluyoruz. Bizim borcumuzun 3 katı arttığı yönünde algı yaratılmak isteniyor ancak bu doğru değil. Bugün itibarı ile borcumuz sadece yüzde 5 artarak 825 milyon Euro'ya çıkmıştır. Bu da döviz kuru ile tüm Türkiye'de olduğu gibi artmıştır. Bizim rakamların böyle artması İBB'nin yanlış yönetiminden değil Türkiye'nin içine düştüğü ekonomik krizdendir. Biz 356 milyon Euro borçlanmış ve 350 milyon Euro borç ödemişiz 3 yılda... Bizim ortak protokol yapmamıza gerek yok, biz 30 ilçemize de hizmet götürüyoruz. Aliağa Belediyesi'ne 592 milyon, Bayındır Belediyesi'ne 517 milyon, Bergama Belediyesi'ne 195 milyon, Kınık Belediyesi'ne 69 milyon, Kiraz Belediyesi'ne 107 milyon, Menemen Belediyesi'ne 345 milyon, Urla Belediyesi'ne 193 milyon TL'lik harcama yapmışız. İBB hiçbir ilçesini ayırmaksızın 30 ilçesine hizmet götürmeye devam edecektir" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE EN BAŞARILI TOPLU ULAŞIM SİSTEMİ İZMİR'DE ESHOT İLE VERİLMEKTEDİR
ESHOT'a yönelik eleştirilere de yanıt veren Soyer, "İZTAŞIT  ile 16 milyon sübvanse ettiğimiz söyledi. Biz 980 milyon ESHOT'a aktarmışız. İzmir'de ESHOT'u hiç kullanmayan insanlarımız da var. İZTAŞIT Türkiye'de örneği görülmemiş bir başarı hikayesdir. Biz kamu olarak toplu taşıma yapıyoruz ve diyoruz ki biz buradan çekiliyoruz. Kooperatif olarak girdiklerinde biz araçlarımız ve personelimiz geri çekiyoruz. Biz bunun karşılığında 'Fiyat tarifemizi uygulayacak, duraklarımızda duracak ve dediğimiz kalitede hizmet vereceksin' diyoruz. Bu şekilde ESHOT'un yükü artıyor ve tasarruf ediyor. Vatandaş burada memnun kalıyor. Türkiye'de sadece İBB'nin uyguladığı bir model. ESHOT yaptığı otobüs alımları ile, uyguladığı halk taşıt sistemi ile İZTAŞIT modeli ile Türkiye'ye örnek bir toplu taşıt sergilemektedir. Türkiye'de en başarılı toplu ulaşım sistemi İzmir'de ESHOT ile verilmektedir" dedi.

Tartışmalar sonrası oylaması yapılan 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı, Cumhur İttifakı'nın 'ret' , Millet İttifakı'nın ise 'kabul' oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi

 
ABD'den Türkiye'ye F-16 satışı için yeni adım
 
İzmir açıklarında 56 kaçak göçmen kurtarıldı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ender 12 Mayıs 2022 Perşembe 11:40

Tunç Söyler AŞKLA SÖYLER yapmaz ama NAsıl?

Yorumu oyla      2      3  
12 Mayıs 2022 Perşembe 08:17

Sayın Başkan, izban geldi diye 342 Egekent Gümrük otobüslerini iptal edip Çiğli aktarma yaptınız. İzmirin en çok otobüsü olan 342 no'lu hat şimdilerde Egekent'in ihtiyacını karşılamaktan çok uzak. Yarım saatte bir otobüs. Hangi çağ'dayız Tunç bey? Bu otobüslerin acilen kuzeyin en büyük semti olduğu için 342'lerin 912 gibi Alsancak Silo olarak seferlere devam etmesini istiyoruz. Çiğli aktarma yapmanın hiçbir özelliği yok.

Yorumu oyla      3      4  
Vatandaş 11 Mayıs 2022 Çarşamba 21:00

Kendiniz bile inanmıyorsunuz bu söyleminize.

Yorumu oyla      3      5  
emre 11 Mayıs 2022 Çarşamba 20:06

la fontaine'den masallar

Yorumu oyla      3      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kızılay'dan Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Kızılay'dan bir heyet Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nu ziyaret etti.
Germencikli muhtarlardan Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Germencikli muhtarlar Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'na ...
Meclis gündemine geliyor... İZSU'ya 1.7 milyarlık ek bütçe!
Kasım 2021'de 3 milyar 800 milyon TL'lik bütçesini onaylayan İzmir Su ...
 
Engelli Dernekleri'nden Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Aydın’daki engelli derneklerinin yöneticileri Engelliler Haftası dolayısıyla ...
Çiğli’de Balkan rüzgarları esecek!
Çiğli Belediyesi, 13-14 Mayıs tarihlerinde Kuzey Makedonya Vatandaşlık ...
Soyer, eşitsizliklere dikkat çekti: Hareket noktamız demokrasi!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Akdeniz Akademisi ...
 
Buca’da teknoloji zirvesi
Genç girişimcilerin çoğalması için çalışmalar yürüten Buca Belediyesi, ...
Torbalı'da merhum başkan Uygur'a vefa gecesi
Geçtiğimiz yıl Nisan ayında vefat eden Merhum Başkan İsmail Uygur dün ...
Sandal yeni planlar için konuştu: Geleceğin Bayraklı'sını yaratıyoruz!
Bayraklı Belediyesinin, Adalet ve Manavkuyu mahallelerini kapsayan 80 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva