HABERLER>EKONOMİ
7 Aralık 2022 Çarşamba - 11:24

Sessiz zam… Süt lüks mü oluyor?

Süt ve süt ürünlerine art arda gelen zamlarla ilgili konuşan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, “Uluslararası Süt Konseyi’nin belirlediği çiğ süt fiyatını dinleyen yok. Süt fiyatları 10 TL civarlarında dolaşıyor. Çiğ sütü Avrupa Birliği (AB) onaylı işletmeler 11 TL’nin üzerinden satıyor. Piyasada karışıklık var. Süte, ayda 2 kere zam, motorine ise haftada 3-4 kere zam geliyor. Ellerinde bir üretici var, vurun abalıya der gibi üzerlerine yükleniyorlar. Üzerine en son yüklenilmesi gereken aslında üreticidir. Üreticiyi bitirirsek Türkiye’de yetiştirici bulamayız" dedi.

Sessiz zam… Süt lüks mü oluyor?

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Marketlerde, süt fiyatlarının ardından peynir, yoğurt, tereyağına fiyatlarına da ardı ardına zam geldi. Marketlerde UHT süt 23 TL’den, 30 TL’ye kadar yükseldi. Sofraların vazgeçilmezi ve temel gıda maddelerinden peynir ise 150 TL’den 200 TL’lere çıkarak et fiyatlarını solladı. Yoğurdun kilosu ise 30 TL’den başlıyor. Yüksek fiyatlar dolayısıyla, tüketici alamamaktan, üretici ise girdi maliyetlerinden şikâyetçi.

PİYASADA KARIŞIKLIK VAR
Süt fiyatlarının belirlenmesi için Uluslar arası Süt Konseyi’nin uygulanabilir bir fiyat koyması gerektiğini belirten Öztürk, “Geçtiğimiz yıl çiğ süt fiyatları 3,20 TL’den satılıyordu. Mazot, yem fiyatları, girdi maliyetleri bu yılki kadar yüksek değildi. Yılbaşı itibariyle üst üste gelen zamlarla, süt fiyatları Uluslararası Süt Konseyi (USK)’ne göre, çiği sütün kilo fiyatı 8,50 TL’yi buldu ancak USK’yı dinleyen yok. Süt fiyatları 10 TL civarlarında dolaşıyor. Çiğ sütü Avrupa Birliği (AB) onaylı işletmeler 11 TL’nin üzerinden satıyor. Piyasada karışıklık var. Düzenin sağlanması için devletin de desteğiyle süt fiyatı ile ilgili USK’nin uygulanabilir bir fiyat açıklaması yapması gerekiyor.  USK çok geride kaldı. Satışlarla, raflarla ilgili sıkıntılar var. Raf fiyatlarında herkes USK’yı baz alıyor. Bu durumda sıkıntılara sebep oluyor. Geçtiğimiz yıla göre, süt fiyatları yükselse de girdiler de bu yönde arttı. Üretici yine elde var ‘0’ ile devam ediyor. En büyük sıkıntı girdi fiyatlarında; yem fiyatlarının yanı sıra, akaryakıtı, elektrik zamlarını da es geçemeyiz” dedi.

YOĞURT KAPLARININ FİYATLARI BİLE 4 MİSLİ ARTTI
Süt ve süt ürünlerine gelen zamlarla birlikte sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Öztürk, ”Yoğurt fiyatları 30 TL’ye ulaştı ama yoğurt kapları fiyatları bile geçtiğimiz yıla oranla 4 misli arttı.  Girdilerin bu kadar yüksek olmasından kaynaklı ne üretici sağlıklı üretim yapabiliyor, ne kooperatifler fiyatları etiketlere yansıtabiliyor ne de tüketici ürünlere ulaşabiliyor. Sadece sütte değil peynirin fiyatları da çok arttı.  Üreticilerin bu rakamlarla başa çıkması çok zor.  Her fiyat değişiminde mutlaka sıkıntı yaşıyoruz. “ ifadelerini kullandı.

VURUN ABALIYA DER GİBİ YÜKLENİYORLAR
Başkan Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Süte, ayda 2 kere zam, motorine ise haftada 3-4 kere zam geliyor. Ellerinde bir üretici var, vurun abalıya der gibi üzerlerine yükleniyorlar. Üzerine en son yüklenilmesi gereken aslında üreticidir. Üreticiyi bitirirsek Türkiye’de yetiştirici bulamayız artık. Bir sanayici işini değiştirebilir yerine başka sanayici gelir ancak; üretici işini, köyünü,  damını bırakırsa şehirlere göç edip başka bir işe girerse köye geri döndürmesi çok zor olur. Gittikçe üretimler düşüyor, hayvanlar düzgün bakılamıyor, yeterince süt alamıyorlar. Tüm bunlar üst üste geldiğinde üretici köyünde durmak istemiyor. Sütü 15 TL yapsalar sevinirim ama girdilere yine zam geleceğini biliyorum. Önümüzdeki yıl eğer sanayici, üretici, devlet herkes elini taşın altına koyarsa zor günler aşılır.  Üretici rahat nefes alırsa tüketici de ürünlere kolaylıkla ulaşır”

 
CHP İlçe Başkanına sopalı saldırı: 1 tutuklama
 
Karşıyaka'da Kerem mucizesi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
milletini seven biri 8 Aralık 2022 Perşembe 15:46

bırakın ALLAH aşkına fırsat bu fırsat hemen 3 katı zam. geçen sene bugünlerde 3 kg yoğurt 15 lira süt 4 lira idi

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜİK açıkladı: Eğitim harcamalarında büyük artış!
Eğitim harcamaları, geçen yıl 2020'ye kıyasla yüzde 27,1 artarak 344 milyar ...
Kilosu 100 lira... Hindi fiyatları 2 kat arttı!
Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde hindi yetiştiriciliği yapan Muzaffer Çetin, ...
Asgari ücretle yaşama rehberi… İzmir’de yaşamanın bedeli ne kadar?
Çalışanların yüzde 52’sinin asgari ücretli olduğu Türkiye’de, gözler 2023 ...
 
Yılbaşı piyangosunda yeni dönem: Çıkana kadar çekiliş!
İzmir Milli Piyango ve Şans Oyunları Bayileri Esnaf Odası Başkanı Paşa ...
Kavcıoğlu'ndan 'enflasyon' açıklaması: Geride kaldı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TRT ...
Beştepe'de EYT gündemli zirve!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ...
 
DİSK'ten İzmir'de 'belediyelere ipotek' eylemi: Maaşlar ödenemeyecek durumda!
DİSK Ege Bölge Temsilciği tarafından gerçekleştirilen açıklamada konuşan ...
Karaburun’da hasat vakti… 1 demet nergis tarlada 60 TL!
Karaburun bölgesinde, efsanelere konu olan kadim nergis çiçeğinin hasat ...
İzmir’de bakkal esnafının en zor yılı… İşte kapanan dükkan sayısı!
İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, ekonomide yaşanan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva