HABERLER>EKONOMİ
6 Aralık 2022 Salı - 10:47

Karaburun’da hasat vakti… 1 demet nergis tarlada 60 TL!

Karaburun bölgesinde, efsanelere konu olan kadim nergis çiçeğinin hasat zamanı başladı ancak üretimde yaşanan düşüş ve artan maliyetler sebebiyle nergisin tarladan çıkış fiyatı 60 TL oldu. Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş, “Bu yıl nergiste nematod diye bir hastalık çıktı. Hastalık, soğanları ve tarlaları bitirdi. Üreticiler, tarım yaptığı arazileri devredip çiftçiliği bırakma durumuna geldi. Bir demet nergis tarlada 60 TL’den çıkıyor” dedi.

Karaburun’da hasat vakti… 1 demet nergis tarlada 60 TL!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Türkiye’de nergis çiçeği üretiminin merkezi olan Karaburun’da, genç nüfusun, Karaburun’dan göç etmesi ve tarım arazilerini satmasıyla hasatta azalma oldu. Üreticilerin soğanlarını bu yıl bir bitki hastalığı olan nematod sardı.

Karaburun'un simgelerinden olan ve adını mitolojik bir hikâyeden aldığı bilinen nergis çiçeği, kış soğuklarının başladığı kasım sonundan şubat başına kadar hasat edilebiliyor. Tarladan koparıldıktan sonra yaklaşık 10 gün canlı kalabilen, rengi, narin yapısı ve yoğun aromasıyla dikkati çeken Karaburun nergisinin, kozmetik sanayisinde de kullanıldığı biliniyor. Soğuğa karşı dayanıklı olan nergis çiçeği, en çok hediye edilen çiçekler arasında yer alıyor. Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş ve Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer Egedesonsöz'e Karaburun'da başlayan hasat zamanında üreticilerin yaşadığı sıkıntıları anlattı. 

ÜRETİCİLER GEREKLİ İLGİYİ GÖSTEREMİYOR
Karaburun Ziraat Odası Başkanı Gazanfer Yavaş, Karaburun nergislerinin başta İzmir pazarı olmak üzere İstanbul, Ankara, Bursa gibi çeşitli illere gönderildiğini söyledi. Yavaş, üreticilerin gerekli ilgiyi göstermemesi, genç nüfusun ilçeden göç etmesi ve domuzların tarlaya girip bozmasından kaynaklı problemler yaşandığını belirtti.

DEMETİ 60 LİRA
Karaburun’da nergis hasadında sulu üretim yapan az sayıda üretici olduğunu söyleyen Yavaş, “Aralık ayında sulu nergis hasadı başladı. Susuz nergis hasadı da Ocak ayında başlayacak. Geçtiğimiz yıllara göre üretim az. Üreticinin yeterince önem vermemesi bunun en büyük nedeni. Bu yıl nergiste nematod diye bir hastalık çıktı. Hastalık, soğanları ve tarlaları bitirdi. Üreticiler, tarım yaptığı arazileri devredip çiftçiliği bırakma durumuna geldi. Bir demet nergis tarlada 60 TL’den çıkıyor” dedi

ÇOK AZ HASAT OLUYOR
Başkan Yavaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Genç nüfus İzmir’e gitti, burada yaşlı nüfus var. Hem ekonomik sorunlar, hem hastalık sebebiyle üreticiler artık bu işe önem vermiyor. Para verip soğan alıyor, tarlasına ekiyorlar. 1-2 sene sonra soğan tarlasından kayboluyor. Üretici artan fatura paraları nedeniyle sulama yapamıyor. Bir yandan da tarlaya giren domuz, nergisleri bozuyor. Sulu nergis hasadı yaptığınızda en büyük sorun domuz. Sulu nergiste hasat yeni başladığı için, üreticilerin kazancının değerlendirmesini yapmak erken olur. Çok az hasat oluyor. Susuz nergis zamanı geldiğinde hasatın miktarı belli olur. Susuz nergis çıktığında, Antalya ve Mersin bölgesinde de yetişiyor. İkisi birbirinin piyasasını bozuyor. Karaburun nergisi çıktığında Mersin nergisi çıkmaz. Kokusu, aroması ve dayanıklılığı yüksek olduğu için satıcılar Mersin nergisini talep etmez. Karaburun’da yapılan festivaller bizi destekliyor, gelen misafirler nergisleri satın alıyor. Ankara, İstanbul, Bursa’dan otobüslerle turlar düzenleniyor misafirler ilçemize geliyor” dedi.

BİRKAÇ BÖLGE DIŞINDA ÜRETİCİ KALMADI
Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer ise, "Nergis, Karaburun'un kadim çiçeği, üretici gittikçe azaldı. Bu topraklarda artık turizm ve bina yapımına talep daha fazla. Nergis bahçeleri, zeytinlikler, sümbül bahçeleri, bunların hepsi elden çıkarılıyor. Bu yüzden üreticiler sadece Bozköy, Tepeboz, Karareis bölgesinde kaldı. Onun dışında neredeyse kalmadı. Mordoğan'da bu işle geçimini sağlayan ve neredeyse her hafta bir tır, İstanbul'a giden nergis bahçesinde şu anda yalnızca, belediyenin teşvik amacıyla gerçekleştirdiği bir bahçesi kaldı. Pandemiyle birlikte Karaburun Yarımadası'ndaki arazilerin değeri yüzde 100 artınca bahçe hasadından gelecek gelir yerine araziyi satmak daha fazla para getirecek. İnsanlar görmeden arsa satın aldılar. "ifadelerini kullandı.

BU GİDİŞLE YOK OLACAK 
Özer zölerini şöyle sürdürdü: "Nergisler, zeytinler sökülüyor, yerlerine villalar yapılıyor. Burada rant ekonomisi başladı. Ayakkabıcısından berberine kadar herkes emlakçılık yapıyor. Büyükşehir'in üreticilere ciddi bir desteği var. Üreticilerin, kooperatiflerin ürettiklerini satın alıyor fakat yaşlı nüfus bununla uğraşmak istemiyor. Tarlasının değerini düşünüyor. Teklif edilen paraya bahçesini veriyor.Bu gidişle nergis süs bitkisi olarak bazı insanların bahçelerinde kalacak." diyerek sözlerine son verdi.

 
Buca'da kadınlar için özel kutlama!
 
Bakan Akar'dan NATO'ya terör çıkışı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de bakkal esnafının en zor yılı… İşte kapanan dükkan sayısı!
İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, ekonomide yaşanan ...
Federasyon istedi... Alışveriş poşetine zam talebi
Türkiye Perakendeciler Federasyonu, alışveriş poşeti fiyatının 25 kuruştan ...
Bir içki grubuna daha zam yolda!
Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, ithal bira çeşitlerine ...
 
Asgari ücret maratonu başlıyor!
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret görüşmeleri başlıyor. ...
DİSK asgari ücret talebini açıkladı
Asgari ücret pazarlığı milyonlarca işçi tarafından takip edilirken DİSK ...
Bakan Nebati: Enflasyon düşüş eğilimine girdi!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla ...
 
Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı
Tüketici Fiyat Endeksi kasımda yüzde 2,88 artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 84,39 oldu.
Altın fiyatları en yüksek seviyede!
Altın fiyatları 5 ayın zirvesine çıktı. Spot altın fiyatı 5 Temmuz'dan ...
Hacizli mallarda e-satış dönemi!
Hacizli malların satışında açık arttırmayla fiziksel satış dönemi bitiyor. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva